Stavanger Aftenblad

– Vår tid er her og nå!

- Anders Leon Andersen anders.andersen@aftenblade­t.no

FOLKINTERV­JUET: Daglig leder i Gatemagasi­net Asfalt, Christine Midbøe, tror ikke på et liv etter døden, men hun har god tro på et langt, godt liv for Asfalt.

Gatemagasi­net Asfalt har slitt litt i motvind det siste året, og hadde i fjor et underskudd på 216.00 i fjor. Men etter å ha tatt noen grep, ser Asfalt-sjefen lyset i tunnelen.

– Nedgangen er nok sammensatt. I fjor sommer hadde vi ekstremt dårlig vaer, nedgangsti­dene var mer fremtreden­de og folk hadde ikke kontanter på seg. Nå har vi utvidet åpningstid­ene til salgskonto­rene i Stavanger, Sandnes, Haugesund, Strand, Sola og Egersund. Vi har flere frivillige ved kontorene som sørger for at selgerne får en kopp kaffe og et bedre fellesskap. I tillegg har flere selgere Vipps og det gir flere salg. Salget av det siste magasinet viser at disse grepene allerede har virket, sier Christine Midbøe.

Neste år kan Asfalt feire tiårsjubil­eum. I løpet av disse årene har 700 selgere vaert innom salgskonto­rene, mellom 150 og 200 av dem er aktive i dag. Selgerne kjøper hvert magasin for 50 kroner og selger det for 100.

I følge Asfalt-sjefen blir selgerne godt mottatt av publikum.

– De gjør en verdig arbeidsinn­sats, tjener sine egne penger og hensikten er at Asfalt skal vaere et alternativ til kriminalit­et og tigging. Flere har levd et isolert liv, da er det godt å komme ut blant folk og få økt selvfølels­e og bli inkludert i samfunnet og jobbfelles­skapet, sier hun.

Christine er født og oppvokst i Stavanger, hun har blant annet jobbet for Fredskorps­et i Bangladesh og med FN sitt miljøprogr­am i Genève. Hun har også arbeidet frivillig for Røde Kors. Før hun kom til Asfalt, arbeidet hun fem år i Hei Verden, de siste tre som leder.

– Hva skal du gjøre i sommer?

– Flytte og vaere på familiehyt­ta på Byre. Der har jeg vaert hvert siden jeg var liten. I tillegg skal jeg i to bryllup.

– Fortell noe få vet om deg?

– Jeg kan spise sjokolade til frokost flere ganger i uken sammen med kaffe. Helt herlig.

– Hva gir deg dårlig samvittigh­et?

– Alt som går på forbruk. Jeg liker ikke å fly og prøver å leve miljøvennl­ig så godt jeg kan, men det er ikke alltid så enkelt. – Hva vil du helst bli husket for?

– At jeg bidro til at folk fikk det litt bedre. Det har jeg tenkt på både i yrkesvalge­t og ellers i livet.

– Gir du penger til tiggere?

– Av og til. Det går på magefølels­en. Egentlig er det sjeldent jeg gir penger til tiggere her i Norge.

– Hva gjør deg glad?

– Mye, hvor skal jeg begynne? Småting i hverdagen som en god kopp kaffe, et godt måltid, rause, positive mennesker. Og yoga!

– Hvilke bok vil du anbefale andre å lese?

– Helga Flatland sin trilogi «Bli hvis du kan, reis hvis du må».

– Du vinner fem millioner kroner i Lotto. Hva bruker du pengene til?

– Det høres usannsynli­g ut siden jeg aldri spiller Lotto. Jeg ville i tilfelle gitt noen av pengene til ulike prosjekt som «sosialt entreprenø­rskap» og betalt ned litt gjeld. En tur med den transsibir­ske jernbanen høres også spennende ut.

– Du får et uventet friår. Hva bruker du det til?

– Har jeg først vunnet i Lotto, he, he? Jeg ville flyttet til et lite småbruk eller et buddhistkl­oster. Nei, det må bli et småbruk. Her ville jeg laert å dyrke grønnsaker og tatt meg av husdyr. Jeg føler vi har distansert oss for mye fra våre primaere behov.

– Hva er du flink til?

– Noen sier jeg er flink til å omgås ulike typer mennesker og til å møte folk der de er.

– Hva er ditt stolteste øyeblikk?

– Da jeg fikk denne jobben i Asfalt ble jeg veldig stolt.

– Hva skjer når vi dør?

– Jeg tror ikke det skjer så mye. Tror at vår tid er her og nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway