Stavanger Aftenblad

Om det var i dag

- Ingeborg Erikstein Krager Byprest

SØNDAGSTAN­KER: Det er over 2000 år siden han kom. Mye er endret. Vi forflytter oss mer og raskere, verden er blitt mindre.

Vi vet mer, hører mer og ser mer. Vi opplever mer. Ørsmå signaler gjør at vi baerer verden i lomma og kan kommuniser­e med mennesker fra hele verden. Store teknologis­ke fremskritt har skjedd siden Jesus gikk omkring i Galilea.

Men er vi mennesker blitt annerledes? Vi spiser, sover, elsker, savner, frykter, lengter, ler, gråter, møtes, krangler, reiser, jobber, trener, fødes og dør.

Mye er ved det samme og om det var i dag han kom, hvor ville han da ha kommet? Hvem ville han ha oppsøkt og delt måltidsfel­lesskap med? Hvilke mennesker ville gått sammen med ham og hvem ville ikke hatt noe med han å gjøre? Ville han vaert på sosiale medier? Intervjuet på tv, mellom reklamepau­sene? Spurt om å vaere med på 71 grader nord – kjendis?

Tenk om han er her. I den lette hjertebank­en, i uroen, i lengselen etter noe større. Noe utenfor oss selv som gir livet mening?

Tenk om han er her. Blant velutdanne­de og treningsiv­rige nordmenn som kjemper med å få livet til å gå ihop. Blant alle de som sliter med avhengighe­t av alle slag og som er i ferd med å gå under i skam. Blant de som skjaerer i kroppen sin for å se om de lever. Hos den angstutsat­te og hos den som ikke orker livet mer. Hos den som trygler om å leve litt lenger og som ikke vil dø fra ungene sine, så tidlig. Hos den som lever med smerter og er satt på sidelinjen og som kjenner på litenhet. Hos de omsorgsful­le og tilstedeva­erende sykepleier­ne som lindre og trøster og deler byrdene med både pasienter og pårørende. Hos den ustø gatemagasi­nselgeren. Hos den vellykkede aksjemegle­ren. Hos den slitne kvinna som ikke har noe sted å bo. Hos den ensomme som lengter etter fellesskap.

Tenk om han faktisk er her. Hos alle oss som lever våre liv som best vi kan, mesteparte­n av tiden vår.

Kan det da vaere at den lille uroen vi merker er hans hvisken til oss? Den lengselen vi kjenner kan finne en retning. Et sted å rette blikket. Et sted å høre hjemme. Tenk om han er her. Helt naer oss. At den voldsomme utfordring­en hverdagen gir oss er hans kall. Våger vi da å lytte, åpne opp og leve? Leve med de utfordring­er og begrensnin­ger livet gir hver og en av oss. Leve med at Jesus, den levende Guds sønn, vil vaere en del av hverdagen vår. At han vil gå med oss. Akkurat slik livet er, akkurat nå. For tenk, jeg tror han er her!

Kallelse – sökande

Någonstans langt bort ifrån kallade någon på mig.

Jag visste inte vad,

Förstod inte vem,

Men någonting drev mig att följa. Jag sökte Dig, Herre,

Och fann Dig inom mig.

Jag sökte Din vilja

Och fann den djupt i min.

Du blev ett med min ringhet

Och jag fann att Du är stor.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway