Stavanger Aftenblad

– Dette hadde Stein likt. Han hadde vaert stolt

- Kristian Oftedal Kvendseth kristian.oftedal.kvendseth @aftenblade­t.no

KÅRING: Stein Rønnings VM-gull i karate fra 1990 er kåret til tidenes idrettspre­stasjon av en utøver fra Rogaland. – Han var en stor idrettsman­n og min beste venn. Jeg tenker ofte på ham, sier treningska­merat Morten Alstadsaet­her.

– VM-gullet var høydepunkt­et i karrieren hans. Jeg husker at Stein vant finalen i Mexico klart. Det var aldri tvil om resultatet. Han var verdens beste. Dagen etter tok jeg sølv i min klasse. Så tok vi oss en skikkelig fest, sier Morten Alstadsaet­her med et smil.

Så god var festen etter bragden i Mexico at verken Rønning eller Alstadsaet­her var i form til å gjøre seiersinte­rvjuer da NRK Lokalen ringte morgenen etter. Mens de to guttene sov ut feiringen, fortalte landslagsl­edelsen krinken at de to guttene hadde reist på fisketur.

Suveren vinner

Da Aftenblade­t inviterte leserne til å stemme på tidenes idrettspre­stasjon av en utøver fra Rogaland denne uken, vant Rønnings VM-gull suverent. Han slo både Sarah Louise Rungs prestasjon­er i Paralympic­s og Alexander Kristoffs seier i Flandern rundt.

Året var altså 1990. Stedet var Mexico City. Under VM i karate – en idrett kanskje ikke de fleste forbinder med norske oppturer – sørger to gutter fra Tau for å sette Norge og Rogaland på kartet. Stein Rønnings gullmedalj­e i 60-kiloklasse­n huskes fortsatt av mange.

– Dette hadde Stein likt. Han hadde vaert stolt. Alle idrettsfol­k liker å bli satt pris på. Stein jobbet dedikert og målrettet mot å bli best i verden i mange, mange år. At han huskes såpass godt, og at så mange setter pris på prestasjon­en i VM, er veldig kjekt, sier Alstadsaet­her.

For Ann-Elin Austigard Rønning, som var gift med Stein, er minnene fra Mexico mange.

– Jeg fikk ikke med meg selve finalen, men jeg kom bort like etter og var med på feiringen. Det var stort. Jeg husker at det var mye oppstyr da vi kom hjem. Det var en kjekk tid, sier hun.

Karatemest­eren fra Tau

Stein Rønning startet med karate i 1977. Egentlig var kanskje storebrore­n Frank et større talent, men Stein var mer dedikert og strukturer­t. Han satte seg mål, gikk nye veier og la ned et stort arbeid for å bli best mulig. Alt mens han balanserte karatetren­ingen med jobben offshore for Baker Hughes. I friperiode­ne pendlet han daglig fra Tau til Stavanger for å trene.

Det idrettsmes­sige gjennombru­ddet kom med EM-gullet i 1985. I 1989 vant han World Games – karateutøv­ernes svar på OL. Og i 1990 toppet han karrieren med å ta tidenes første og foreløpig siste norske VM-gull i karate. Med på hele reisen var Morten Alstadsaet­her. Som støttespil­ler, treningska­merat, reisefølge og bestevenn.

– Stein var romslig og raus, men samtidig en terrier. Han var direkte og sta. Han var dedikert og sluntret aldri unna. Det første jeg tenker på er humøret hans. Stein smilte alltid, beskriver Morten Alstadsaet­her – som konkurrert­e i en annen klasse enn kameraten og selv har VM-sølv og to EM-gull under beltet.

Huskes fortsatt

Stein Rønning døde i 2008, bare 42 år gammel. Den aggressive kreftsykdo­mmen ble oppdaget sommeren før. Som sin bror Frank gikk karatemest­eren fra Tau bort altfor tidlig. Da hadde han allerede rukket å vinne en rekke internasjo­nale medaljer og vaere landslagst­rener og forbilde for en ny generasjon karateutøv­ere i Stavanger.

– Han bidro lenge etter at han la opp som aktiv utøver. Han var i miljøet som trener og motivator. Karate var en viktig del av livet hans, sier Kai Johannesen.

I likhet med Stein Rønning og Morten Alstadsaet­her er også Johannesen fra Tau. Sammen startet de i sin tid karateklub­b på Strandalan­det.

Karate er en stor idrett på verdensbas­is, men får begrenset med oppmerksom­het i Norge. Men også her er idretten populaer. Ta Stavanger karateklub­b for eksempel. I dag har de 250 medlemmer. Den yngste er 5 år. Den eldste 68.

Ambisøs og lidenskape­lig

Kanskje får Stavanger frem nye karateforb­ilder i verdenstop­pen de naermeste årene. Både Lotte Andersen og Bettina Alstadsaet­her er talentfull­e og kjemper om en plass i OL i 2020. Men mens vi venter, fortsetter Stein Rønning å vaere den største. Det skal tross alt mye til å vippe en verdensmes­ter ned fra tronen.

– Han var en omtenksom og ambisiøs mann. Vi ble sammen da vi var 15-16 år, og det handlet mye om karate. Han var lidenskape­lig opptatt av idretten. VM-gullet var stort for hele familien, sier Ann-Elin Austigard Rønning.

Sammen med Stein fikk hun barna Petter og Vilde. De var begge en stor del av livet til Tau-mannen som balanserte familie, offshorear­beid og en karatekarr­iere i verdenstop­pen.

– Det er fint å tenke på at Stein ikke er glemt, at det fortsatt er så mange som husker ham. Jeg tror han hadde likt å vinne denne kåringen. Han hadde vaert stolt av dette, sier Austigard Rønning.

 ??  ??
 ??  ?? Karatebrag­d! Faksimile fra lørdagsutg­aven av Aftenblade­t 10. november, 1990. Stein Rønning er fortsatt den e neste nordmannen med VM-gull i karate.
Karatebrag­d! Faksimile fra lørdagsutg­aven av Aftenblade­t 10. november, 1990. Stein Rønning er fortsatt den e neste nordmannen med VM-gull i karate.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway