Stavanger Aftenblad

Lokalvalge­t blir åpnere

-

LEDER: På løpende bånd varsler profilerte politikere at de trekker seg. Det setter en ekstra spiss på kommune- og fylkesting­svalget neste år.

I 20 år har Bjørg Tysdal Moe (KrF) vaert varaordfør­er i Stavanger. Hun har vaert folkevalgt enda lenger, men forrige uke sa hun at det får vaere nok. Per Thorbjørns­en (V) og Terje Rønnevik (Ap) har vaert med enda lenger. Begge har allerede sagt det samme som Moe. Ap’s ordførerka­ndidat ved forrige valg, Cecilie Bjelland, har gitt stafettpin­nen videre til Kari Nessa Nordtun og høyreordfø­rer Christine Sagen Helgø vet ikke helt hva hun skal gjøre.

Høyres toppkandid­ater i Sandnes, Thor Magne Seland, og i fylkespoli­tikken, Janne Johnsen, gir seg også. I Egersund er det usikkerhet rundt varaordfør­er Leif Erik Egaas (H). Listen er lang, og den vil bli lengre, fordi mange ennå ikke har bestemt seg.

Det er ikke negativt at partiene får inn nye folk. Politiske verv er ikke noe folk skal ha til odel og eie. Samtidig er det viktig med en god miks av rutinerte og nye politikere. For stor utskifting på én gang, kan vaere uheldig, men friskt blod er helt nødvendig.

Samtidig ligger det alltid en risiko i å bytte ut noe som virker. Det er uten tvil lettelse i posisjonsp­artiene i Sandnes over at frontfigur­ene Stanley Wirak (Ap) og Pål Morten Borgli (Frp) fortsetter. Deres personlige popularite­t er viktig for partienes oppslutnin­g i kommunen.

I Stavanger bystyre har det åpenbart vaert godt å sitte. Det er nesten blitt kjedelig for velgerne å forholde seg til de samme personene år etter år. Neste år vil flere av partiene, både i dagens posisjon og opposisjon, komme tilbake med andre gruppelede­re enn i dag. Personkjem­i har hatt veldig mye å si for samarbeide­t (eller mangel på samarbeid) i styringen av Stavanger.

Den personkaba­len som nå legges, er derfor svaert avgjørende for det som skjer i lokalpolit­ikken fram til 2023. Den nye kommunestr­ukturen gir dessuten en ekstra dimensjon til valgene i Nye Sandnes og Nye Stavanger.

Helt uavhengig av hvordan valget går, er det allerede klart at det blir mange nye frontfigur­er i lokalpolit­ikken fra neste høst. Vi tror dette vil gavne de nye kommunesty­rene og fylkesting­et. Det gjør dessuten valget mer uforutsigb­art og forhåpentl­ig skaper det økt engasjemen­t blant velgerne.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Flere av hotelltak-kameratene, som består av partiene som inngikk budsjettsa­marbeid i Stavanger etter valget i 2015, må finne seg nye venner etter valget neste år. Kanskje forsvinner over halvparten av disse fra politikken. Fra venstre John P. Hernes...
FREDRIK REFVEM Flere av hotelltak-kameratene, som består av partiene som inngikk budsjettsa­marbeid i Stavanger etter valget i 2015, må finne seg nye venner etter valget neste år. Kanskje forsvinner over halvparten av disse fra politikken. Fra venstre John P. Hernes...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway