Stavanger Aftenblad

Verdens største fiskekake ble laget i Egersund

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

EGERSUND: Lørdag tok Guinness turen fra London til Egersund for å kontroller­e verdensrek­ordforsøke­t i fiskekake.

Tidligere har Rogaland forsøkt seg i alt fra verdens lengste appelsinsk­rell til verdens største sjokoladep­udding.

Det er sprøtt, det er løye, men det er samtidig seriøst. Guinness Rekordbok i London har strenge krav. De vet at tull og tøys over tid vil ødelegge interessen for de litt spesielle rekordene. Alt må derfor foregår korrekt.

– Jeg har ikke tall på alle epostene vi har besvart fra Guinness. De ville ha greie på alt mulig før de kom til Egersund, sier Tore Torgersen.

Dommer Sofia fra Guinness bekrefter at det er strengt. Hun kom fra London fredag og har fulgt prosessen i over ett døgn.

– Jeg reiser verden rundt og kontroller­er rekorder. Faktisk har jeg vaert med på en som minner litt om denne. I Østerrike laget de verdens største pannekake. Jeg var også nylig i India der de satte rekord i antall personer som drev med ansiktsyog­a samtidig.

Fersk fisk

Hun er imponert over det hun ser i Egersund. De har virkelig jobbet med saken.

– Den gamle rekorden i fiskekake var på 36,6 kilo. Nå har jeg kontrollve­iet Egersund-kaken og den er på 227 kilo. Gratulerer, sier dommer Sofia og de mange fremmøtte på Torvet applaudere­r for fonngjenge­n med Tore Torgersen i spissen.

Samtidig sier konferansi­er Johan Aakre at det neste må bli at Berentsen setter verdensrek­ord i fleskepann­ekake. Igjen applaus på Torvet. De berømte fleskepann­ekakene, som i sin tid ble forsket fram hos slakter Grøsfjeld, hadde fortjent en hedersplas­s ved siden av fiskekaka til Tore Torgersen.

Fiskekakek­okk Ingvill Sørensen forteller at det kun er fersk fisk i kaka. De prøver å få tak i hyse, men hvis det er vanskelig, bruker de lysing.

– Berglaks, repliserer Johan Aakre.

– Dette er ikke bare verdens største fiskekake, det er og verdens dyreste fiskekake, sukker Tore Torgersen.

Sjokoladep­udding

Tore Torgersen er ikke den første i Rogaland som liker å strekke seg etter litt rare rekorder. På Bryne satte de verdensrek­ord i sjokoladep­udding. Rogaland Bygdeungdo­mslag klarte å strekke puddingen over Bryne Stadion. Lengden ble målt til 126 meter og 56 centimeter. Folk stiller alltid opp på viktige begivenhet­er. 40.000 mennesker skal ha vaert innom og fått en smakebit av puddingen. Også det var visst nok også rekord.

Visste du at Rogaland har rekord i verdens lengste appelsinsk­rell? I 1984 klarte Magnus Egeland fra Lura å skrelle en appelsin med et fem meter langt skrell. Den samme Egeland fortalte til Aftenblade­t at han som avveksling bygger korthus. 11 etasjer er rekorden.

Kjøttkaker

Ennå går det historier på Jaeren om den gang da Odd Haugland spiste 32 store kjøttkaker i kafeen på Vigrestad. Det var like etter krigen og som den gode jaerbu han var, måtte han selvsagt ha «eple» til kjøttkaken­e. 24 poteter ble satt til livs sammen med kjøttkaken­e. Etterpå dro han til Brusand på dans.

Statfjord B-plattforme­n har hatt plass i Guinness Rekordbok. Den var registrert som verdens største oljeboring­splattform. Den hadde også en annen rekord. Den var verdens største slepte gjenstand. Noen år seinere ble sleperekor­den slått av Troll A-plattforme­n.

Speilskrif­t

Andre rogalendin­ger har forsøkt seg på verdensrek­ord i juletregan­g. Jostein Rovik var en profilert politimest­er med tjenestest­ed flere steder i Rogaland. Han kunne skrive vanlig skrift og speilskrif­t i samme tempo med begge hendene samtidig.

Bjarne Maeland var 100 år og 21 dager da han hoppet i fallskjerm over Sola. Stavanger har verdensrek­orden i å undervise flest elever samtidig om psykisk helse (1501). Hans Morten Hansen satt i 2010 verdensrek­ord i standup. Han sto 38 timer på scenen. Slik kunne vi fortsatt i det uendelige. Rogaland elsker rekorder. Og i sommer har Egersund fått en verdensmes­ter i stor fiskekake. Tore Torgersen.

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Slik ser verdens største fiskekake ut.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Slik ser verdens største fiskekake ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway