Stavanger Aftenblad

Hillevågsb­eboere tvinges ut av bomringen, og må betale bompenger selv om de bor innenfor

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

BOMPENGER:

– Dette er det verste eksempelet jeg har sett på hvor tilfeldig og urettferdi­g bompengein­nkrevingen kan vaere, sier Frode Myrhol i Folkeaksjo­nen Nei til mer Bompenger.

Han viser hvordan et ti-femtentall­s beboere i Lagårdsvei­en og Skjaeraber­gveien i Stavanger, like sør for Strømsbrua, som bor på innsiden av bomringen rundt sentrum, må betale bompenger når de skal inn til sentrum (de som bor på Kiwi-siden) eller kommer fra sentrum (de som bor på motsatt side av Lagårdsvei­en) og skal hjem.

Uansett hvor de drar til eller fra hjemmet sitt med bil når de skal ut på offentlig vei eller hjem igjen, må de betale. Og de bor på et sted der de egentlig skulle vaere fritatt for bompenger.

– Tvinges ut av bomringen – Lagårdsvei­en har en midtdeler akkurat her, og for de som bor på vestsiden, og kjører ut fra eiendommen­e sine, så må de svinge til høyre og kjøre mot rundkjørin­gen noen hundre meter i retning fra sentrum når de skal inn i sentrum. De tar da vil venstre i rundkjørin­gen, og blir fra 1. oktober belastet for en bompasseri­ng der. For skal de inn til sentrum, må de betale for en bompasseri­ng, selv om de bor innenfor ringen, sier Myrhol.

De som bor på motsatt side av Lagårdsvei­en, og i Skjaeraber­gveien og skal inn til sentrum, holder seg innenfor bomringen helt til de skal hjem igjen. De må ut av ringen på vei hjem, selv om de bor innenfor, og må kjøre inn igjen i bomringen ved rundkjørin­gen. Midtdelere­n tvinger dem ut av ringen, selv om de bor innenfor og kommer fra «innsiden». Og da må de betale.

Klaget- ble avvist

– Naboen vår klaget til Statens vegvesen og presentert­e denne problemsti­llingen, men ble avvist, sier Søren Andersen. Han bor i Lagårdsvei­en 131 med det store bøketreet i hagen like ved Kiwi-butikken.

– Jeg har ingen andre muligheter enn å kjøre ut av bomringen før jeg kan kjøre inn til sentrum. Og da må jeg betale, selv om jeg bor innenfor bomringen, sier han.

– Vi som bor her, og rammes av denne urimelighe­ten, kommer nok til å gå sammen og klage, sier Andersen.

Ivan Karlsen, som bor i Skjaeraber­gveien, må kjøre ut av bomringen når han kommer fra Stavanger sentrum, og blir derfor belastet når han tvinges til å kjøre inn i bomringen, selv om han kommer fra «innsiden».

– Jeg må betale fordi jeg må kjøre ut av bomringen for å komme hjem. Og jeg bor innenfor, sier Ivan Karlsen. Hele systemet er bygd opp slik at så lenge man bor innenfor en bomring, så skal man ikke betale.

«Du betaler bompenger bare når du kjører inn i en bomring», står det på nettsiden til Bymiljøpak­ken. Men hvordan harmonerer det med at ingen som bor innenfor en bomring skal betale bompenger?

– Jeg kommer til å ta dette opp i Kommunalst­yret for byutviklin­g eller i Stavanger bystyre, sier Frode Myrhol, enten som et spørsmål til ordføreren eller i en interpella­sjon. Problemet nå er at det ikke er politiske møter på denne siden av sommerferi­en, så det er knapp tid frem til de nye bomstasjon­ene settes i drift, sier han.

 ?? JARLE AASLAND ?? Søren Andersen, til høyre, forklarer Frode Myrhol hvordan han vil bli belastet for bompenger når han tvinges til å kjøre ut av bomringen, selv om han bor innenfor og skal til sentrum. I venstre billedkant skal den nye bomstasjon­en settes opp med...
JARLE AASLAND Søren Andersen, til høyre, forklarer Frode Myrhol hvordan han vil bli belastet for bompenger når han tvinges til å kjøre ut av bomringen, selv om han bor innenfor og skal til sentrum. I venstre billedkant skal den nye bomstasjon­en settes opp med...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway