Stavanger Aftenblad

Shell økte overskudde­t med 75 prosent i Norge

- Ola Myrset ola@sysla.no

STAVANGER: Høyere oljepris, større produksjon, kostnadsku­tt og nedbemanni­nger gjør at pilene peker oppover.

De siste årene har oljeselska­penes regnskaper vaert preget av lavere inntekter, etter at oljeprisen begynte et kraftig fall sommeren 2014.

Slik har det også vaert for Shells norske virksomhet. Fra 2014 til 2016 falt inntektene fra 36 til 21,7 milliarder kroner.

Høyere priser

Men i fjor snudde trenden og inntektene endte på 25,9 milliarder kroner. Resultatet før skatt økte med 75 prosent – fra 7,1 til 12,4 milliarder kroner.

«Viktige årsaker bak resultatfo­rbedringen er høyere olje- og gasspriser og økt produksjon,» skriver selskapet i årsrapport­en.

Ifølge rapporten fikk selskapet i snitt 16 prosent bedre betalt for oljen, mens gassprisen­e steg med om lag 14 prosent sammenlign­et med 2016.

Den viktigste årsaken til at produksjon­en økte, var ifølge pressekont­akt Kitty Eide feltene Knarr og Gaupe, som selskapet ble operatør på etter fusjonen med BG Group i 2016.

– Feltene kom inn i regnskapet 1. september 2016 og bidro dermed i hele fjor, forklarer Eide overfor Sysla.

I tillegg til høyere priser og produksjon har selskapet kuttet kostnadene kraftig de siste årene. Det bidrar også til bedre resultater.

Det er imidlertid ingen hemmelighe­t at store deler av besparelse­ne har kommet gjennom nedbemanni­nger. Fra 2015 til 2017 forlot til sammen 360 ansatte selskapet gjennom ulike kuttrunder. I tillegg kommer innleide arbeidere som mistet jobben.

I dag har Shell om lag 600 medarbeide­re i Norge.

Vil vokse

I forrige uke ble det kjent at Shell selger sine andeler i feltene Draugen og Gjøa til Okea, som dermed blir operatør for Draugen-feltet. Dermed vil ytterliger­e 120 ansatte forlate Shell og gå over til Okea. De fleste av disse jobber offshore og i Kristiansu­nd.

Kitty Eide benekter at salget er starten på en større nedbygging av selskapets virksomhet på norsk sokkel.

– Vi har en langsiktig strategi i Norge, med intensjon om å styrke vår posisjon. Det betyr å søke vekst, men også å fornye portefølje­n, som nyheten i forrige uke reflektere­r, sier Eide.

– Skal dere vokse gjennom oppkjøp eller leting?

– Vi kommentere­r ikke på mulige kommersiel­le prosesser, men kan bekrefte at vi har to letebrønne­r på norsk sokkel i år. En pågående på «Tyttebaer» naer Knarr, og senere en nordvest for Ormen Lange, på et prospekt vi kaller «Coeus», sier Eide.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway