Stavanger Aftenblad

EUs migrantavt­ale kan ikke frita unionen for flyktninge­r

- Emilie Maarbjerg Mørk Aftenblade­t/Politiken

AVTALE: Det kan vaere en løsning å opprette samarbeid mellom EU og andre land om mottakelse­n av flyktninge­r, mener FN, som stiller betingelse­r for å delta.

EU-landene ble natt til fredag enige om en ny migrantavt­ale, hvor FN spiller en sentral rolle. FNs flyktningb­yrå erklaerer sin støtte til et internasjo­nalt samarbeid, men stiller en rekke krav til hvordan det bør foregå.

Med avtalen vil EU forsøke å innlede samarbeid med nordafrika­nske land, som skal gi jord til mottakssen­tre hvor flyktninge­r og migranter, som forsøker å nå EU over Middelhave­t, kan bli sendt. EU-ledernes plan er at man ved disse sentrene skal vurdere om de ankomne er flyktninge­r.

De naermere omstendigh­etene rundt sentrene skal ifølge EU-avtalen fastsettes i samarbeid med FNs flyktningb­yrå, UNHCR.

Byrået krever at EU fortsatt gir migrantene mulighet til å søke asyl i unionen.

– Å oppretthol­de retten til asyl i EUs medlemssta­ter er helt avgjørende, skriver FNs høykommiss­aer for flyktninge­r, Filippo Grandi, i en uttalelse.

– Å nekte nødhjelp eller sende ansvaret for asyl et annet sted, er helt uakseptabe­lt.

Dessuten skal EU selv ta imot flere kvoteflykt­ninger og gi bedre mulighet for familiegje­nforening innenfor unionen. Til slutt skal det gis mer støtte til landene som er villige til å bidra ved å motta migrantene.

UNHCR hjelper gjerne til med å identifise­re folk med spesialbeh­ov, styrke asylproses­sene og administre­re kvotesyste­met, heter det i en mail til Politiken.

Foreløpig har ingen land i Nord-Afrika slått til på tilbudet om å huse slike mottakssen­tre.

Marokkos ambassade i Danmark har svart på Politikens henvendels­er med et rungende «nei». De har aldri villet og kommer ikke til å ville ha slike sentre på marokkansk jord, lyder avvisninge­n.

Ifølge den tyske TV-stasjonen ARD har også Tunisia avvist ideen med følgende beskjed:

– Tunisia er ikke ansvarlig for strømmen av ulovlige flyktninge­r langs Sør-Europa, sier landets utenriksmi­nister, Khemaies Jhinaoui.

Også regjeringe­ne i Libya og Egypt avviser forespørse­len inntil videre.

 ?? BRIAN SNYDER ?? President Donald Trump møter massiv motstand om sin innvandrin­gspolitikk.
BRIAN SNYDER President Donald Trump møter massiv motstand om sin innvandrin­gspolitikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway