Stavanger Aftenblad

Lokalvalg: Politiske saker betyr mer enn tillit til partiene og kandidaten­e

- Hilmar Rommetvedt Forsknings­leder ved IRIS, professor ved UiS

KRONIKK: Hva er viktigst − politikere, partier eller saker − når vi stemmer ved valg? Dette varierer mellom type valg, og det er store endringer over tid.

Det er en god stund igjen til kommunesty­re- og fylkesting­svalget den 9. september 2019, men i mange partier er nominasjon­sprosessen godt i gang. I denne prosessen skal man ikke bare finne dyktige kandidater til valglisten­e. Begge kjønn, ulike alders- og yrkesgrupp­er og ulike deler av kommunen bør bli godt represente­rt. Det er en stor kabal som skal legges, men hvor viktige er nå egentlig disse kandidaten­e?

Tallenes tale

I den store spørreunde­rsøkelsen Norsk Monitor, som Ipsos gjennomfør­te sist høst, var det naermere 3500 personer som besvarte følgende spørsmål: y «Hva betyr mest når du skal avgjøre hvilket parti du vil stemme på ved et stortingsv­alg/fylkesting­svalg/ kommuneval­g? Er det generell tillit til partiene, partienes standpunkt­er i bestemte saker, eller er det tillit til partienes kandidater og ledere?»

Svarfordel­ingene for denne og flere tidligere undersøkel­ser om kommuneval­g er gjengitt i figuren øverst.

I den første undersøkel­sen om kommuneval­g i 1991 var det flest velgere, 40 prosent, som svarte at partienes kandidater og ledere var viktigst, tett fulgt av partienes standpunkt­er i bestemte saker med 37 prosent.

Siden den gang er sakene blitt stadig mer dominerend­e. I 2017-undersøkel­sen svarte 52 prosent av velgerne at partienes standpunkt i bestemte saker er viktigst. Kandidaten­e har fått mindre betydning, men vi finner et visst oppsving for disse, fra 25 prosent i 2015 til 31 prosent i 2017.

Den generelle tilliten til partiene fikk økt betydning i 2003, men siden har pilen pekt nedover for denne faktoren, til 14 prosent i 2017.

Kjønn og bosted

Det er små forskjelle­r mellom kvinner og menn. I Norsk Monitor oppga 54 prosent av kvinnene og 51 prosent av mennene at sak-standpunkt­ene var viktigst, mens 29 prosent av kvinnene og 33 prosent av mennene svarte at partienes kandidater er viktigst. Det var ingen forskjell mellom kvinner og menn med hensyn til den generelle partitilli­tens betydning.

Velgernes bosted betyr atskillig mer enn kjønn. Blant de spurte i storbyene og deres forsteder er det bare 20 prosent som sier at de legger mest vekt på kandidaten­e ved kommuneval­g. I mindre byer, tettsteder og bygder svarte nesten dobbelt så mange, 39 prosent, at kandidaten­e og lederne er viktigst.

Partienes standpunkt­er i bestemte saker er viktigst i alle de tre bostedstyp­ene, men det er stor variasjon mellom storbyene, med 61 prosent, og mindre byer/bygder, der 46 prosent legger mest vekt på sakene. Det er naerliggen­de å anta at dette har sammenheng med at det er en større andel av velgerne på mindre steder som kjenner noen av valgkandid­atene personlig. Med unntak av ordførerne er det nok en mindre andel av storbyvelg­erne som kjenner noe saerlig til kandidaten­e.

Fylkesting­valg

Tidligere undersøkel­ser har vist at interessen for fylkesting­svalg er svaert begrenset. Det er stortingsv­alg som betyr mest for velgerne, etterfulgt av kommunesty­revalgene. Ved valg til fylkesting oppga 57 prosent av de spurte i 2017 at det er partienes standpunkt­er i bestemte saker som er viktigst når de skal avgjøre hvilket parti de skal stemme på. Også ved fylkesting­svalg har sakene fått økt betydning, i hvert fall siden 2003, da 41 prosent sa at de la mest vekt på sakene.

Partienes kandidater og ledere fikk mindre betydning fra 1991 (26 prosent) til 2011 (16 prosent), men siden den gang har kandidaten­e fått størst betydning for litt flere velgere (20 prosent). Den generelle partitilli­tens betydning ved fylkesting­svalg har gått i motsatt retning, først opp fra 16 prosent i 1991 til 29 prosent i 2003 og 2011, for så å avta til 18 prosent i 2017.

Stortingsv­alg

Tilsvarend­e spørsmål er, som nevnt, også stilt en rekke ganger med henvisning til stortingsv­alg. Andelen av velgerne som sier at standpunkt­ene i bestemte saker er viktigst ved stortingsv­alg, har økt jevnt og trutt fra 46 prosent i 1984 til 67 prosent i Norsk Monitors 2017-undersøkel­se. I 1984 svarte bare 11 prosent av de spurte at de la mest vekt på partienes kandidater og ledere. Denne andelen økte til 22 prosent i 1996, men siden har den avtatt til beskjedne 11 prosent i 2017.

Den generelle tilliten til partiene ble oppgitt som viktigst av 30 prosent av de spurte i 1984, men siden har denne faktorens betydning variert. I 2017 sa 20 prosent at den generelle partitilli­ten var viktigst. Dette er den laveste andelen i alle de ni målingene om stortingsv­alg som er gjennomfør­t i dette tidsrommet.

Det bør legges til at det er spurt om hva som er viktigst når man skal avgjøre hvilket parti man skal stemme på. Det betyr at også andre faktorer kan ha betydning. Men det overvelden­de inntrykket av alle disse undersøkel­sene er at det først og fremst er partienes standpunkt­er i bestemte saker som avgjør velgernes valg av parti. Partienes kandidater og ledere kommer i andre rekke. Det skulle man kanskje ikke tro når man ser den voldsomme personfoku­seringen i mediene.

Den generelle tilliten til partiene fikk økt betydning i 2003, men siden har pilen pekt nedover.

 ??  ?? Kilde: Norsk Monitor/Ipsos
Kilde: Norsk Monitor/Ipsos
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway