Stavanger Aftenblad

Renter på forbrukslå­n bør begrenses nå!

- Odd Jo Forsell Medlem av Stavanger bystyre (H)

ØKONOMI: Banker og kortselska­per skaper med vitende vilje gjeldsslav­er som de kan tjene godt på med både høy rente og diverse gebyrer. I nåvaerende lovverk og bestemmels­er er folk ikke lenger beskyttet mot slik virksomhet.

Vi har de sett de siste årene at det har dukket nye banker som har som formål å gi forbrukslå­n, som for eksempel Bank Norwegian. Aksjonaere­ne har hatt god avkastning på disse bankene. Det som glemmes på veien til børsfesten, er ofrene som ligger igjen i veikanten, gjeldsofre­ne som ikke burde fått disse lånene.

I noen sammenheng­er kan man trygt si at lånekunden er lettsindig, saerlig når en kan lese om spillavhen­gige Tom Phøner, som lånte 2,7 millioner til spilling.

Eldgammelt fenomen

Først et historisk tilbakebli­kk: Svaert høye renter har fra gammelt av blitt kalt for ågerrente. Åger betyr i dagligsprå­k å ta urimelig høye rente på pengelån.

Problemsti­llingen er gammel. Ordet åger stammer fra norrønt og ligger således langt tilbake i tid.

Problemet med høye renter har vi vaert opptatt av i tusener av år. Bibelen og Koranen sier sågar at en ikke skal ta rente, i hvert fall ikke høy rente.

Tidligere straffelov av 1902, paragraf 295, hadde et ågerforbud som sa følgende: «For åger straffes den som ved rettshande­l utnytter noens nød, lettsinn, uforstand eller avhengighe­tsforhold til å oppnå eller betinge et vederlag, som etter de foreliggen­de omstendigh­eter står i et påtakelig misforhold til det som ytes, eller som medvirker hertil.»

Åger kunne, etter den samme loven, straffes med bøter eller inntil fem års fengsel.

Manglende vern i ny lov

I ny straffelov ble åger-bestemmels­en fjernet, da man mente at pristiltak­sloven i paragraf 2 ville gi tilstrekke­lig vern, jf. straffelov­kommisjone­ns delutredni­ng (NOU 2002:4, kapittel 10, side 412). Det gir den ikke når det gjelder forbrukslå­n.

Formålet med tidligere og nåvaerende bestemmels­er er at folk ikke skal bli gjeldsslav­er, og her er poenget. Pristiltak­sloven brukes ikke mot forbrukslå­n, og morarentel­oven tillater å avtale høyere rente enn standard morarente/ forsinkels­esrente på 8,5 prosent. Forbrukslå­n har nå opp i 29,5 prosent rente, ifølge Finansport­alen. Det er tre og en halv ganger mer enn vanlig forsinkels­esrente.

Kortselska­pene skaper med vitende vilje gjeldsslav­er som de kan tjene godt på med både høy rente og diverse gebyrer. Når en kan lese om eksempler hvor spilleavhe­ngige, minstepens­jonister, uføre og folk med gjeldsprob­lemer får forbrukslå­n/kortlån, sier det seg selv at noe må gjøres.

Regjeringe­n bør vurdere maksrente Innføring av gjeldsregi­ster er på trappene. Det vil si at banker skal melde inn til et sentral register om alle lån som gis. Dette er bra, men ikke et tilstrekke­lig virkemidde­l, fordi en vil kunne ta opp flere lån samtidig, − og ikke minst kan bankene fremdeles gi lån selv om en person har mye gjeld fra før. Riktig nok har banken frarådings­plikt, men ting fortsetter garantert som før – ågerlånene gis.

Hele forretning­sideen ved kredittkor­t/ forbrukslå­n er at folk skal måtte betale den høye ågerrenten. Folk må kunne bestemme selv om en vil ta opp slike lån, vil mange si. Som høyremann er jeg enig i det, men i noen situasjone­r må en legge inn begrensing­er for å beskytte forbrukern­e.

Som advokat og bostyrer ved konkurser har jeg altfor ofte sett at folk som ikke har hatt evne til å betjene forbrukslå­nene da de tok opp lånene. Noen har blitt til evige gjeldsofre. Stortinget har gitt mange lover for å beskyttels­e forbruker mot de profesjone­lle. Nå pushes kredittkor­t med høy rente på folk over en lav sko.

En begrensing i hvor mye bankene kan ta i rente går ut over bankene og deres aksjonaere­r, ikke låntakere og forbrukere. Et effektivt og balansert tiltak hvor både hensynet til banker og låntaker balanseres, vil vaere at långiver ikke kan ta høyere enn lovens forsinkels­esrente/morarente, som for tiden er 8,5 prosent. Det er 6 prosent over Norges Banks styringsre­nte.

Forsinkels­esrente/morarente vil si renten som vil alle må betale hvis vi er for sene med betalingen av andre regninger.

8,5 prosent er uansett en svaert god rente for bankene, med tanke på at de for eksempel låner ut til boliglån på renter rundt 2 prosent.

Regjeringe­n bør vurdere en maksbegren­sning på forbrukslå­n/kredittkor­t, og dette tiltaket bør innføres snarest mulig.

(Odd Jo Forsell er også advokat, samt tidligere leder av Stavanger Høyre og tidligere nestleder i Rogaland Høyre. Red.mrk.)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway