Stavanger Aftenblad

På cruise med eller mot miljøet?

- Harald N. Røstvik Professor, Universite­tet i Stavanger

STAVANGER: Hvordan trylle bort utslipp i en grenseløs landsdel?

Stavanger kommunes klima- og miljøplan 2018–2030 lanserer mange ambisiøse planer, men har også gjort avgrensing­er som er utfordrend­e.

Planen viser til den sterke elektrifis­eringen som innen få år blant annet vil lede til mindre utslipp fra tungoljeba­sert cruisetraf­ikk og derved mindre støy når fossile motorer erstattes av elektriske, etter som det tilrettele­gges for landstrøm.

At vår landsdel er grenseløs, ser man også av planen. Dette er et stort dilemma. Her er noen eksempler:

Cruise

Stavanger satser på turisme og reiseliv, blant annet gjennom tilrettele­gging for cruisetraf­ikk. Planens side 15: «I 2017 anløp 181 cruiseskip med anslagsvis 340.000 passasjere­r Vågen i Stavanger. Vestlandsf­orskning har anslått klimagassu­tslippene fra flyreiser og cruisetraf­ikk til og fra Stavanger i 2016 til 135.000 tonn CO2.»

Hvor mye er disse 135.000 tonn CO2 per år (2016)? Det er over halvparten så mye som alle lokale klimagassu­tslipp fra vår totale livsstil (bil, mat, bygninger) som har utgangspun­kt i Stavanger. Alle disse utslippene er på 244.000 tonn CO2 per år.

Flyreiser inn og ut av Stavanger samt cruisetraf­ikk vil kunne dobles i planens periode. Det bemerkelse­sverdige er at ingen av disse fly- og cruiserela­terte klimagassu­tslippene blir registrert, «verken i landene de reisende kommer fra eller reiser til» (side 16).

Men dette er ikke Stavanger kommunes skyld. Det er slik dette håndteres internasjo­nalt.

Nå er riktignok klimaplane­ns ambisjon å redusere klimagassu­tslippene fra transports­ektoren med 50 prosent innen 2030 og med 95–100 prosent innen 2040. Det er igjen et utslag av massiv elektrifis­ering og overgang til mer kollektiv-, sykkel- og gangtransp­ort. Denne elektrifis­eringen vil også finne sted i cruiseskip­ene, selv om antallet sannsynlig­vis vil øke.

Avfallsfor­brenning

Avfallet fra Stavanger by, muligens også avfallet fra cruisebåte­ne (?), kjøres til forbrennin­gsanlegget på Forus. Der lages det fjernvarme. Det punktutsli­ppet ligger i Sandnes kommune og regnes ikke inn i Stavangers klimaregns­kap. Derved kan Stavangers klimagassu­tslipp falle med økt bruk av fjernvarme fra Forus.

Utslippene med å lage fjernvarme er altså tryllet bort fra Stavangers utslippsbu­dsjett – akkurat på samme måte som utslippene fra fly- og cruisetraf­ikk er tryllet bort. De finnes ikke i noen offisielle klimagassu­tslippsreg­nskap. Det er en internasjo­nal utfordring å endre på dette, selv om hver enkelt by kan velge å beregne disse meget lokale utslippene.

Det bemerkelse­sverdige er at ingen av disse fly- og cruiserela­terte klimagassu­tslippene blir registrert

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway