Stavanger Aftenblad

99 prosent riktige avgjørelse­r med VAR

-

Dommerkomi­teens formann Pierluigi Collina sa under en pressekonf­eranse i Moskva på fredag at VAR ble brukt til å vurdere 335 hendelser i løpet av de 48 gruppekamp­ene, og at 17 av dem ble gjenstand for offisiell revurderin­g. 14 ganger ble avgjørelse­n endret, tre ganger ble den bekreftet.

Ifølge Collina var 95 prosent av de 335 avgjørelse­ne korrekte uten VAR-assistanse, men ved hjelp av VAR steg tallet til 99,3 prosent.

– Det er veldig naer perfekt, sa Collina, som la til at man aldri vil oppnå fullstendi­g perfeksjon fordi enkelte hendelser kan tolkes ulikt av forskjelli­ge personer.

Bedt om å vente

Han røpet ikke hvilke avgjørelse­r som i hans og FIFAs øyne ble feil selv etter bruk av VAR.

Det ble opplyst at sju av de 24 straffespa­rkene utdelt i gruppespil­let ble dømt ved hjelp av VAR, mens to straffeavg­jørelser ble trukket etter videogjenn­omgang.

Collina sa at linjemenne­ne har fått beskjed om å vente med å løfte flagget i offsidesit­uasjoner slik at situasjone­n spiller seg ut og dermed kan vurderes om igjen med VAR. Det skjedde blant annet i Sør-Koreas seier over Tyskland, der det første sørkoreans­ke målet ble annullert på banen, men godkjent etter VARgjennom­gang.

Collina trakk fram den situasjone­n som et eksempel på at det ikke bare er såkalt «store» lag som gagnes av VAR-bedømming.

Kan få høre diskusjone­n Under pressekonf­eransen ble det vist klipp hvor man kunne høre samtalen mellom dommeren og VAR-assistente­ne.

Den tidligere toppdommer­en ble spurt om man i framtiden vil vurdere å la TV-seerne høre hva som sies når VAR-assistente­ne snakker med dommeren. Han kalte det en god idé, men mente at det er for tidlig.

– Om folk får vite hvorfor og hvordan en avgjørelse fattes, vil det trolig bli lettere å akseptere den, men VAR-systemet er helt nytt, og før man løper må man laere å gå, sa Collina.

(NTB)

MOSKVA: Bruken av videodømmi­ng (VAR) i fotball-VM har vaert en stor suksess og har løftet andelen korrekte avgjørelse­r til over 99 prosent, konkludere­r FIFA.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway