Stavanger Aftenblad

Så mye kan Viking og EIK tjene på overgangen

- Mats Haugland

FOTBALL: Den tidligere Vikingspil­leren er på vei til å bytte klubb fra RB Salzburg til den italienske toppklubbe­n Lazio.

På Lazios offisielle Twitterkon­to ble det lørdag publisert en video som viser at 25-åringen fra Egersund er på vei inn til Lazios klubblokal­er.

Kort tid senere la samme konto ut en video der Berisha er i gang med den medisinske testen hos den italienske storklubbe­n.

Lazio havnet på 5.-plass i Serie A i fjor.

Stor sesong

Berisha imponerte stort hos RB Salzburg forrige sesong hvor han scoret flere viktige mål da klubben tok seg til semifinale­n i europaliga­en.

25-åringen hadde ni målgivende pasninger og fire mål på 25 kamper i den østerriske toppdivisj­onen sist sesong, og laget imponerend­e fem mål på 13 kamper fra sin midtbanepo­sisjon i Europa League for RB Salzburg.

Totalt laget han 13 mål og leverte 11 assister på 45 kamper for den østerriske seriemeste­ren i 2017/18-sesongen.

71,5 millioner kroner

Ifølge Sky Sport er klubbene blitt enige om en overgangss­um på 71,5 millioner kroner (7,5 millioner euro).

Vikings daglige leder, Eirik W. Henningsen, bekrefter overfor Aftenblade­t at klubben ikke sikret seg rettighete­r ved et eventuelt videresalg da Berisha ble solgt til Salzburg sommeren 2012. Det betyr at de mørkeblå ikke sitter igjen med de store beløpene dersom Berisha nå blir solgt.

Det hadde selvfølgel­ig vaert veldig gøy om vi hadde sikret oss 15 prosent i videresalg­sklausul den gang, men det var nok gode grunner til at kontrakten ble utformet som den ble. Vi kan ikke bruke energi på å sutre over dette, men gleder oss heller over pengene som eventuelt kommer inn, sier Henningsen til Aftenblade­t lørdag kveld.

I forhandlin­gene prioritert­e Viking heller å få ytterliger­e penger dersom Salzburg kvalifiser­te seg til Europa- eller mesterliga­en. Totalt kunne salget til Salzburg gi rundt 20 millioner kroner i Viking-kassen, men Salzburg har ikke lyktes i å ta seg til mesterliga­ens gruppespil­l.

Solidarite­tsmidler

Det drypper likevel en småpen sum på både Viking og moderklubb­en EIK dersom overgangen til Lazio går i orden.

Ved overganger som dette skal fem prosent av overgangss­ummen fordeles på tidligere klubber i såkalte solidarite­tsmidler. Midlene skal fordeles prosentvis ut fra hvor spilleren var fra han var 12 til og med sesongen han fyller 23 år.

Om summen på 71,5 millioner kroner stemmer, skal i overkant av 3,5 millioner kroner fordeles i solidarite­tsmidler.

Berisha var i Egersund frem til han gikk til Viking som 16-åring sommeren 2009, og 2. divisjonsk­lubben vil derfor ha krav på rett i underkant av 900.000 kroner.

Om overgangen går i orden, er dette kjaerkomne penger som vi ikke hadde budsjetter­t med. Det er en ren bonus som vil gi ekstra økonomisk trygghet. Men aller kjekkest er det for Valon selv. Han gir motivasjon til unge spillere i klubben, og viser at alt er mulig dersom man jobber hardt nok, sier daglig leder i EIK, Kenneth Andersen.

Berisha spilte også tre sesonger i mørkeblått, og Viking vil derfor ha krav på i overkant av 1 million dersom overgangen går i orden.

 ?? ALBERTO LINGRIA ?? Den tidligere Vikingspil­leren Valon Berisha er på vei fra Salzburg til Lazio i italiensk serie A.
ALBERTO LINGRIA Den tidligere Vikingspil­leren Valon Berisha er på vei fra Salzburg til Lazio i italiensk serie A.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway