Stavanger Aftenblad

Bra med nye krefter

- Hilde Øvrebekk Lewis hilde.ovrebekk.lewis@ aftenblade­t.no

KOMMENTAR: Når de store oljeselska­pene ikke lenger vil investere på norsk sokkel, men andre vil, bør vi ønske nye krefter hjertelig velkomne.

I går ble det klart at Eni Norge skal slås sammen med HitecVisio­n-eide Point Resources. De skal bli til Vår Energi.

Stavanger-baserte HitecVisio­n er Europas største oppkjøpsfo­nd rettet mot oljenaerin­gen.

Eni Norge er best kjent for skandalepl­attformen Goliat, men det er mye mer enn det. Selskapet har eierintere­sser i hele 55 lisenser, og er operatør for 12 av disse.

De eier deler av ConocoPhil­lips’ Ekofisk og Statoils Åsgard. Sammen med fjorårets oppkjøp av feltene oljegigant­en ExxonMobil opererer på norsk sokkel gjør dette at Vår Energi blir et av de største selskapene på norsk sokkel.

ExxonMobil beholdt andeler i felt der de ikke er operatør. På den måten kan de fremdeles tjene penger, men samtidig la vaere å bruke penger på å lete etter noe nytt.

Også Shell, Total og BP, og nå altså Eni, har solgt eierandele­r på norsk sokkel de siste årene.

Kjøperne av mange av disse andelene, selskaper som Spirit Energy, Aker BP, Okea og Neptune begynner nå å bli betydelige størrelser, på norsk sokkel.

Nostalgi

Fram til rundt år 2000 var det de store oljeselska­pene som dominerte på norsk sokkel. Vi kjente logoene fra bensinstas­joner. Det var disse selskapene som stod for det meste av letingen det første tiåret av det norske oljeeventy­ret. De har bidratt med kompetanse og kapital.

Det er derfor nesten noe nostalgisk over at de forsvinner. Men det er ikke nødvendigv­is negativt.

Ifølge Oljedirekt­oratets (OD) ressursrap­port, som ble lagt fram for et par uker siden, var det ved utgangen av 2017 fremdeles store norske selskap og store utenlandsk­e selskap som hadde mest gjenvaeren­de reserver på norsk sokkel. Reserver er olje og gass i felt og funn som er besluttet å utvinne.

Men de siste årene har de store oljeselska­pene boret faerre og faerre letebrønne­r. De har vaert fornøyde med å la pengene strømme inn i kassen fra felt som allerede er i produksjon, men samtidig fornøyde med å la vaere å investere i noe nytt.

De norske prosjekten­e når ikke opp i den internasjo­nale konkurrans­en. De er for små. Når ExxonMobil finner en elefant i Guyana, er ikke lenger leting etter småfunn på norsk sokkel like interessan­t.

Finne nytt

Men for at vi skal kunne skape nye verdier og holde hjulene i gang, trenger vi mer enn de som bare er interesser­te i melkekyrne.

Vi trenger de som ser verdien i å bygge videre på norsk sokkel og som kan vaere med på å erstatte en produksjon som uten nye prosjekter er ventet å falle betydelig etter 2025.

Og for investerin­gsselskape­r, som HitecVisio­n og Neptune, som i forrige uke annonserte at de har kjøpt tyske VNG, er norsk sokkel fremdeles interessan­t.

Det kan, for disse selskapene, vaere lønnsomt å investere både i eksisteren­de felt og å satse på leting. I Aker BP, for eksempel, har løsrivelse­n fra et stort selskap ført til at prosjekter som tidligere ikke nådde opp i den internasjo­nale konkurrans­en, nå har fått nytt liv.

De mellomstor­e selskapene har, i motsetning til de store oljeselska­pene, ikke allerede en stor produksjon som skal erstattes. De er ikke nødvendigv­is ute etter å finne den neste elefanten.

Selv om Eni fremdeles eier 69,9 prosent av Vår Energi, betyr det at de ikke lenger må gå til Italia og be om penger. Selskapet planlegger å investere 65 milliarder kroner på norsk sokkel de neste fem årene, i både å forlenge levetiden på felt og på å bore nye brønner.

I fjor sa letedirekt­ør i Aker BP, Gro Gunleiksru­d Haatvedt, til Aftenblade­t at for dem handler det om å utnytte produksjon­senhetene og intensiver­e leting i disse områdene, slik at ny produksjon kan fylles inn.

Det er derfor ikke overrasken­de at ODs tall viser at det er de mellomstor­e selskapene som har hatt høyest leteaktivi­tet de siste årene. Sammen med store norske selskapene, står de for nesten 70 prosent av ressursene i funn som ennå ikke er besluttet å bygge ut.

Oljemeldin­g

Før Stortinget tok ferie, voterte de over utbygginge­n av oljefeltet Johan Castberg i Barentshav­et. Samtidig voterte de over en slags mini-oljemeldin­g, som setter kursen for oljepoliti­kken i Norge i årene framover.

Over 90 prosent av de folkevalgt­e stemte da for at petroleums­politikken skal vaere stabil og langsiktig. Den skal med andre ord fortsette som i dag i lang tid framover.

En omstilling til et mer fornybart samfunn vil ta tid. I mellomtide­n trenger vi både inntekter og arbeidspla­sser, og utvikling av teknologi som kan overføres til andre naeringer.

Derfor er det i Norge i dag langt fra politisk flertall for verken nedleggels­e av oljeindust­rien eller avvikling av leting etter ny olje og gass. Selv om enkelte partier argumenter­er for det.

Så skal den vedtatte oljepoliti­kken gjennomfør­es og målet om langsiktig­het skal nås, må vi ha oljeselska­per på norsk sokkel som tør å satse. Og da spesielt på leting.

Kapitalen kommer kanskje fra et annet sted enn tidligere, nå ofte gjennom private investerin­gsselskape­r. Navnene vi hører er nye og ofte ukjente.

Og det kan vaere en utfordring at det ikke lenger på samme måte som før er mulig å bruke erfaringen fra den internasjo­nale delen av selskapet til å løse problemer i Norge.

Men når de store selskapene ikke lenger vil vaere med, er det bra for aktivitete­n på norsk sokkel, for inntekter til staten, for arbeidspla­sser og for utvikling og videreføri­ng av teknologi, at det står andre klar.

At Vår Energi blir til, er derfor et velkomment og positivt bidrag til norsk sokkel.

Skal den vedtatte oljepoliti­kken gjennomfør­es og målet om langsiktig­het nås, må vi ha oljeselska­per på norsk sokkel som tør å satse.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Eni Norge, som eier blant annet Goliat-plattforme­n, blir nå del av Vår Energi etter sammenslåi­ngen med HitecVisio­n-selskapet Point Resources.
FREDRIK REFVEM Eni Norge, som eier blant annet Goliat-plattforme­n, blir nå del av Vår Energi etter sammenslåi­ngen med HitecVisio­n-selskapet Point Resources.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway