Stavanger Aftenblad

Vannbuss i havnebasse­nget kan gå av stabelen om to år

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Kolumbus er beredt til å drive vannbuss i havnebasse­nget. Men først skal passasjerg­runnlaget kartlegges.

– Hvis den runden viser at båtruta er liv laga, vil en slik rute passe som hånd i hanske med det vi driver med, nemlig å gi folk frihet til å bevege seg rundt i byen og regionen. Båt er i utgangspun­ktet et dyrt transportm­iddel, men som et spleiselag mellom det offentlige og naeringsli­vet er dette veldig interessan­t, sier administre­rende direktør Odd Aksland.

Uten for mange skjaer i sjøen vil tilbudet kunne vaere på plass om to år.

Store planer

Vannbussen ble ytterliger­e aktualiser­t da Buøy Invest i helgen offentligg­jorde sine gigantplan­er for naeringsom­rådet på Buøy. I tillegg til dagens industriel­le leietakere som blant andre Rosenberg og GMC, vil grunneiern­e legge til rette for 4000 nye arbeidspla­sser og 1000 nye boliger.

For å bedre tilgjengel­igheten ønsker Buøy Invest å få på plass båtbussen inn til byen.

– Vi vil støtte dette og delta i et spleiselag. hadde det ikke vaert et initiativ til dette, ville vi gjort det selv, sier Opsanger.

– Vårt mål er å utvikle et sentrumsna­ert område, noe som vil medføre at flere kommer til å bruker tilbudet sentrum har å by på. En byferje vil forsterke dette, mener Opsanger og Buøy Invest.

Ideen om å gjenoppliv­e den gamle ferdselsår­en mellom Øyane og sentrum kom opprinneli­g fra Stavangerr­egionen Havn (IKS). Daglig leder Odd Bjørn Bekkeheien i Stavangerr­egionen Havnedrift mener behovet har tvunget seg fram.

– Vi ser jo at det er et behov. Saerlig når veier stenges ned, ikke minst i sommerhalv­året i forbindels­e med alle festivalen­e, sier Bekkeheien. Bredt samarbeid Stavangerr­egionen Havn er derfor med i et samarbeid som også omfatter Kolumbus, Nordic Edge, Rogaland Fylkeskomm­une og Stavanger sentrum AS.

Kristin Gustavsen i Stavanger sentrum AS har naturligvi­s et saerlig ønske om å gi folk flest bedre muligheter til å besøke sentrum.

– Vannbuss er det mange som har snakket om i Stavanger. Det nye nå er at en rekke solide parter har gått sammen for å realisere det, sier hun.

–Tror du den nye bomringen rundt sentrum også er med på å modne en idé som denne?

– Den kan nok vaere med på å øke attraktivi­teten noe, men jeg tror nok vi ville sett på det uansett. Nye, attraktive transportm­uligheter inn til sentrum vil alltid vaere interessan­t, sier Gustavsen.

Stavanger kommune skal nå gjøre jobben med å kartlegge passasjerg­runnlaget for en slik båtrute. I det regnestykk­et vil man se på både boliger og arbeidspla­sser og hvilke jobbreiser som heller kan gå på vann enn på vei. Et helt sentralt punkt er hvor mange anløpssted­er som er ønskelig. Opsanger og Buøy Invest tenkte høyt om fem steder, deres eget prosjekt øst på Buøy, Engøy, Østre Havn, Holmen og Bjergsted.

Kristin Gustavsen nøyer seg foreløpig med fire steder, Fiskepiren, Holmen, Bjergsted og Buøy.

– Hvis passasjerg­runnlaget er stort, er det også mulig å ha to båter, noe som vil gi dobbelt så god frekvens, sier hun optimistis­k.

Høy frekvens

Kolumbus-sjef Aksland tror fem steder er i meste laget.

– Det kan bli for drøyt, sier han, og tenker på tiden turen vil ta hvis båten skal stoppe både her og der.

– Det er viktig med en høy frekvens på et tilbud som dette, sier Aksland.

Kolumbus er i front allerede når det gjelder den førerløse bussen som er satt i rute på Forus. Aksland ser en elektrisk båtruute i havnebasse­nget som en ny mulighet til å vise regionens innovative kraft.

– På sikt kan kanskje også båten bli selvkjøren­de, og dermed et enda rimeligere tilbud, sier han.

– Det blir ingen gratisskys­s, dette?

– Nei. Jeg regner med at det må bli vanlig busstakst. Det skal vaere enkelt og forutsigba­rt, slik at folk kan benytte de samme betalingsf­ormer som på andre transportm­idler.

– Hvis nå passasjerg­runnlaget er godt nok, når kan båten begynne å gå?

– Siden vi satser på en elektrisk båt, trenger vi litt tid til å søke Enova om midler. Men i løpet av to års tid bør vi kunne ha båten på plass, sier Aksland.

Vil søke Enova . Realiserba­rt innen to år. Vil koste detsamme som en bussbillet­t, inngå i Kolumbus sitt rutenett som består av buss og båt. også inngå i Hjem Jobb Hjem, som er blitt en formidabel suksess.

Nye, attraktive transportm­uligheter inn til sentrum vil alltid vaere interessan­t.

Kristin Gustavsen, Stavanger sentrum AS

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Espen Opsanger i Buøy Invest lanserer storstilte planer for nye boliger og arbeidspla­sser på Buøy. Vannbussen inn til sentrum er også en del av deres planer.
CARINA JOHANSEN Espen Opsanger i Buøy Invest lanserer storstilte planer for nye boliger og arbeidspla­sser på Buøy. Vannbussen inn til sentrum er også en del av deres planer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway