Stavanger Aftenblad

Tidlig sommer ødela for kinovåren

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

KINO: Både i nasjonalt og lokalt ble det solgt faerre kinobillet­ter i år enn i første halvår i fjor. Men mens det er satt ny norsk rekord i år, foretrakk lokale kinogjenge­re utenlandsk film. Filmen «Norske byggekloss­er» forklarer mye av forskjelle­n.

Nå er det bevist, både nasjonalt og lokalt: Sommervarm­e og supervaer er kryptonitt for kinobesøke­t. For nedgangen i interessen har vaert påtakelig både i mai og juni, mens vaeret har vaert som finest. Det bekrefter både administre­rende direktør Guttorm Petterson i Film & Kino nasjonalt og filmsjef Stig M. Pedersen i SF Kino Stavanger og Sandnes lokalt.

Høy norskandel

Likevel kan Petterson rapportere at interessen for norsk film i 1. halvår 2018 ikke har vaert høyere siden Max Manus-året 2009. Markedsand­elen for norsk film har vaert på 25,2 prosent nasjonalt i 1. halvår.

Pedersen kan ikke matche norskinter­essen, og har også en større nedgang i første halvår.

– Vi har hatt flere stengte saler både i Stavanger og Sandnes i løpet av våren på grunn av oppgraderi­ng, og det har gitt utslag på det totale besøket. Når det gjelder norskandel­en, har vi hatt et gigantisk utslag på den norske filmen «Norske byggekloss­er». Den er sett av naermere 264.000 nasjonalt. Skulle den har fulgt normalt mønster, hadde den vaert sett av 16.000 hos oss. I stedet solgte vi bare 3870 billetter til den, noe som er en enorm forskjell. Humoren i nyinnspill­ingen av den gamle klassikere­n med Rolv Wesenlund har tydelig ikke samme appell her som i resten av landet, sier Pedersen.

Høye forventnin­ger

Men både Petterson og Pedersen er norsk-optimistis­ke for andre halvår 2018. For da er det premiere på blant annet disse norske filmene: y «Karsten og Petra på

skattejakt» 10. august y «Skjelvet» 31. august y «Månelyst i Flåklypa»

21. september y «Mordene i Kongo»

i oktober y «Sonja» 25. desember.

Her er oversikten over de mest sette filmene 1. halvår:

Nasjonalt y Den 12. mann y Avengers: Infinity War y Norske Byggekloss­er y Black Panther y Coco

Lokalt y Avengers: Infinity war y Den 12. mann y Black Panther y Deadpool 2 y Utøya 22. juli

 ?? FILMWEB ?? «Avengers: Infinity war» ble sett av flest i Stavanger og Sandnes i første halvår 2018.
FILMWEB «Avengers: Infinity war» ble sett av flest i Stavanger og Sandnes i første halvår 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway