Stavanger Aftenblad

Kaotisk, politisk festuke

-

LEDER: Denne uka startet den svenske valgkampen for alvor. Opposisjon­en ladet opp med å skape kaos og sprekkdann­elser hos seg selv.

Som vanlig er populistis­ke Sverigedem­okratene (SD) årsaken til at det er bråk. Støyen vil ikke legge seg før valget i september. Sannsynlig­vis vil den bare øke, og dessuten fortsette etter valget.

Alle politikkfe­stivalers mor, Almedalsuk­en, arrangeres på Gotland denne uken. Alle de store partiene har fått tildelt hver sin dag for å presentere sin politikk, men selv om SD ikke skal i ilden før på lørdag, har diskusjone­n om et potensielt samarbeid med dem overdøvet alt annet.

Bakgrunnen er et i utgangspun­ktet samordnet utspill fra opposisjon­spartiene i den borgerlige Alliansen om å la SD få lederposis­joner i Riksdagens komiteer etter et forholdsta­ll som tilsvarer deres oppslutnin­g i folket.

Så var visst ikke utspillet, framført av moderatled­er Ulf Kristersso­n, så samordnet likevel. En ting var at det var en åpen invitasjon til statsminis­ter Stefan Löfven og samarbeids­partiene til å hamre løs på Alliansen. Enda verre var det at det innad i Alliansen ble splittelse, både om selve utspillet og hva det betyr.

Saerlig har Senterpart­iet (C) og Liberalarn­a (L) vaert konsekvent­e på at noe samarbeid med SD ikke kommer på tale. Moderatern­a (M) har etter dette understrek­et at det ikke var noen samarbeids­invitt, men et tenkt tiltak for å respektere velgerne. SD kan fort kommer opp i over 20 prosents oppslutnin­g, og selv noen av motstander­ne deres mener at dette bør reflektere­s når verv fordeles.

Saken viser hvor fullstendi­g fastlåst svensk politikk i øyeblikket er. I åtte år har de etablerte partiene gjort alt de kan for å neglisjere SD, i det håp om at de stille og rolig skal forsvinne. Så har det motsatte skjedd. Partiet blir større og større og partileder Jimmie Åkesson kommer høyt på tillitsmål­ingene, selv om han fikk en liten nedgang denne uka.

Det er lett å forstå de som ikke vil ta i SD med ildtang. Selv om Åkesson sørger for å holde sin sti ren, har han høyt plasserte partifelle­r som stadig gjør det de kan for å minne om partiets brunfrynse­te profil. Likevel er ikke hver femte svenske nazist, og hver femte svenske vil etter hvert bli frustrert dersom det politiske etablissem­entet rett og slett overser dem.

Samtidig har det å tenke høyt om å slippe SD inn i varmen hittil ikke gitt noen politisk gevinst. Kristersso­n merker nå at popularite­ten flater ut.

For ett år siden vaklet Löfvens regjerings­prosjekt. Et mistillits­forslag hang lenge i luften. Nå er det Alliansen som vakler. Löfven sliter også på tillitsmål­inger, men akkurat nå framstår han som den mest egnede statsminis­terkandida­ten.

Saken viser hvor fullstendi­g fastlåst svensk politikk i øyeblikket er.

 ?? HENRIK MONTGOMERY / TT / NTB SCANPIX ?? Sverigedem­okratenes partileder Jimmie Åkesson setter dagsorden i svensk politikk enten han snakker eller ikke.
HENRIK MONTGOMERY / TT / NTB SCANPIX Sverigedem­okratenes partileder Jimmie Åkesson setter dagsorden i svensk politikk enten han snakker eller ikke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway