Stavanger Aftenblad

Base og Ineo bygger ny bydel på Jåtten

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

HINNA: Base Bolig og Ineo Eiendom har overtatt aksjene i Jåttå Utbyggings­selskap (JUS). Selger er Skanska Eiendomsut­vikling og lokale grunneiere.

Oppkjøpet omfatter et sentralt utviklings­område som ligger like ved både bussvei og et av regionens viktigste kollektive knutepunkt, Jåttåvpgen stasjon.

– Prisen på aksjene i JUS ligger på totalt 363 millioner kroner. I tillegg skal vi investere om lag 150 millioner kroner i infrastruk­tur i området de neste to årene. Vi tar sikte på å bygge om lag 760 boenheter, men vurderer å foreslå en noe større fortetting naermest Jåttåvågen, sier Alfred Ydstebø, administre­rende direktør i Base Gruppen.

Mange eiere

Hele området er på om lag 330 dekar, hvorav JUS har eid 153 av dem. Dette utgjør området naermest Jåttåvågen med Jåttånuten i bakkant. Stavanger kommune eier store deler av det øvrige areal vestover langs Diagonalen, og planlegger her offentlig infrastruk­tur, blant annet et nytt idrettsanl­egg.

Skanska har eid om lag 45 prosent av aksjene i JUS. De to største av de øvrige eierne er Skogsbakke­n AS, eid av familien Valheim (24 prosent, og Jåtun land AS, eid av Tore Jåtun (15,7 prosent). I tillegg kommer 17 mindre eierposter.

– Unik eiendom Regulering­splanen for området har vaert klar i flere år, uten at noe til nå har blitt realisert.

– Vi tok kontakt med Skanska allerede for to år siden, med tanke på et oppkjøp. Vi oppfatter at dette er et helt unikt område i Stavanger, og vi akter å bygge et helt unikt boligområd­e. Her skal vi skape både flotte utsiktslei­ligheter, rekkehus og aktivitets­baserte boligfelt. Vi skal lage en destinasjo­n som skal bli attraktiv for hele byen, ikke bare for dem som bor der, sier Ydstebø.

Første byggetrinn

Området skal utformes med store sosiale soner og møteplasse­r.

Skanska og Base/Ineo har allerede samarbeid i regionen på flere andre prosjekter. Konserndir­ektør i Skanska Eiendomsut­vikling, Thorbjørn Brevik sier seg godt fornøyd med salget.

– Vi har stor tro på at Base Bolig og Ineo Eiendom er de riktige eierne til å utvikle dette området på Jåttå videre, sier Brevik i en felles pressemeld­ing.

Utbygginge­n har et tidsperspe­ktiv på 8 til 12 år. Det første delprosjek­tet (Husene i skogen) med 96 leilighete­r vil komme ut i markedet allerede til høsten. Her er det lokale Helen & Hard arkitekter.

Rik historie

Roy Klungtvedt, markedssje­f i Ineo Eiendom, legger vekt på at utbyggings­området ligger tett på den viktige kollektiva­ksen mellom Stavanger og Sandnes.

– Jåttå er en bydel i vekst. Vi vil bygge gode og fremtidsre­ttede boliger, med store sosiale områder, sier Klungtvedt, også han i den samme pressemeld­ingen.

Jåttå og Hinna har et gammelt og variert kulturland­skap. Det er gjort mange og rike arkeologis­ke funn med spor tilbake til steinalder­en.

– Vi vil spille videre på de historiske verdiene. Vårt mål er også å bevare så mye som mulig av det eksisteren­de kulturland­skapet, som steingarde­r og liknende, sier Alfred Ydstebø.

Utviklings­området ligger vest for Jåttåvågen, på sørsiden av Diagonalen med Stavangers nest høyeste punkt, Jåttånuten, i bakkant. Det er rundt 6000-8000 arbeidspla­sser i umiddelbar naerhet i Jåttåvågen. UiS og det nye universite­tssykehuse­t ligger om lag to kilometer unna.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway