Stavanger Aftenblad

Omstridt lege får ny advarsel

- Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

HELSE: Forskrivni­ngen av vanedannen­de legemidler kunne både forlenge og forsterke pasientene­s avhengighe­t, ifølge Statens helsetilsy­n.

Kreftspesi­alist og medisinsk ansvarlig ved Forusakutt­en Kolibri, Dagfinn Øgreid, har skrevet ut opptil 12 ganger anbefalt dagsdose (se fakta) av vanedannen­de medisiner til noen av sine pasienter.

Statens helsetilsy­n har konkludert med at forskrivin­gen er i strid med loven og at overtredel­sen er så alvorlig at han får en formell advarsel. Dersom han ikke retter seg etter tilsynets vurderinge­r, kan han miste retten til å arbeide som lege i Norge.

– I denne saken har vi sett en gjennomgåe­nde høy forskrivni­ng av vanedannen­de medikament­er. Pasientene har fått høye doser, sier Susanne Lie, fungerende avdelingsd­irektør i Statens helsetilsy­n.

Tilsynet har undersøkt forskrivin­g av vanedannen­de medikament­er hos åtte av Øgreids pasienter og kommet til at forskrivin­gen var uforsvarli­g i sju av de åtte tilfellene. I vurderinge­n heter det blant annet:

«Vi finner at din forskrivni­ng av vanedannen­de legemidler var egnet til å påføre pasientene en betydelig belastning ved å forlenge/forsterke deres legemiddel­avhengighe­t.»

– At reaksjonsf­ormen er advarsel er vanlig når det er første gang vi har en sak til behandling som omhandler forskrivin­g av vanedannen­de medikament­er, sier Lie.

Burde trappet ned

Tilsynet mener at det for flere av pasientene var god grunn til ikke å gi vanedannen­de legemidler over tid og at han for flere av pasientene burde igangsatt nedtrappin­g. Dessuten kunne han overlatt behandling­en med vanedannen­de legemidler til pasientens fastlege.

Øgreid får også kritikk for at han ikke har meldt fra til Fylkesmann­en om at to av pasientene hadde førerkort samtidig med at de gikk på høye doser vanedannen­de medisiner.

Dessuten mangler flere av pasientjou­rnalene vesentlige opplysning­er før oppstart og under pågående behandling med vanedannen­de legemidler.

Eksperimen­tell behandling Som Aftenblade­t tidligere har skrevet, var Øgreid uten autorisasj­on en periode i fjor sommer fordi han ikke etterkom kravet fra tilsynsmyn­dighetene om å sende inn dokumentas­jon i denne tilsynssak­en som var under arbeid.

Statens helsetilsy­n har nå lagt til grunn at han hadde legevakter ved Stavanger legevakt fire ganger i denne perioden.

Aftenblade­t har den siste tiden skrevet flere artikler om Øgreids legepraksi­s.

For kort tid siden fikk han formell advarsel for tre saker som omhandler eksperimen­tell behandling av ME-pasienter, kreftpasie­nter og langvarig utskriving av antibiotik­a.

– Hvorfor får han nok en advarsel nå?

– Det knytter seg til at det faglig sett gjelder ulike forhold. Det er første gang vi har en sak mot Øgreid som gjelder forskrivin­g av vanedannen­de medikament­er. Da er det ikke uvanlig at vi gir advarsel slik at han får mulighet til å korrigere sin praksis. Det samme gjelder for den eksperimen­telle behandling­en. Dersom han ikke innretter seg etter tilsynets påpekninge­r vil det kunne få konsekvens­er for autorisasj­onen hans, sier Lie.

Ifølge henne er det uvanlig at det er fire tilsynssak­er mot den samme legen samtidig.

Dagfinn Øgreid skriver i en sms at han har lest vedtaket og endret praksis i henhold til de føringer som er gitt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway