Stavanger Aftenblad

Tørkesomme­r kan føre til dyreslakt

- Hans Petter Aass hans.petter.aass@aftenblade­t.no

TØRKE: Rogalendin­ger flest fryder seg over meteorolog­enes langtidsva­rsler. Men for landbruket kan nok en langvarig tørkeperio­de få dramatiske konsekvens­er.

Tørr og skrinn jord gir dårlige avlinger for bøndene, og mindre dyrefôr mot vinteren. Dersom vaermeldin­gene om sol, sol, og sol langt inn i neste uke slår til, kan det føre til at flere blir nødt til å slakte buskap senere i år fordi det ikke finnes mat til dem.

– Jeg sa i forrige uke at vi her inne i Suldal tåler frem til neste helg uten at det kommer nedbør. Nå ser det ikke ut som det vil komme regn før tidligst et stykke inn i neste uke. Jeg er redd det er en del bønder som må redusere buskapen sin mot vinteren fordi det ikke finnes fôr. Det er ikke kritisk enda, men kommer det ikke nedbør snart kan det bli vanskelig, sier styremedle­m i Rogaland Bondelag, Ole Martin Eikeland.

Han forteller at mange bønder i Suldal frykter at årets avling bare vil bli på halvparten av det de forventer i et normalår.

Små reservelag­er

Situasjone­n blir ikke lettere av at fjorårets sommer hadde det motsatte problemet. I 2017 regnet store deler av den norske avlingen bort. Ifølge Eikeland førte det til at bønder over hele landet kjøpte så mye grovfôr at det i år ikke er stort tilbake i reservelag­rene.

Vanligvis kan en bonde kjøpe fôr fra andre, dersom det er dårlig i et område. Nå har det derimot tørke ført til dårlige avlinger i store deler av Nord-Europa.

– Det kommer til å bli rensket for siloballer i hele Sør-Norge. Vanligvis kan vi håndtere et dårlig år, fordi det går an å få tak i fôr fra Sverige eller lenger ut i Europa. Men to dårlige år etter hverandre er kritisk, mener Eikeland.

Tre slåtter

Suldalsbon­den valgte å ta førsteslåt­ten rekordtidl­ig i år. Allerede 30. mai - minst to uker tidligere enn han pleier - var han ute for å ta årets første avling. Dermed rakk han også å gjødsle før det midt i juni kom en uke med nedbør.

– Det gjør at det ikke ser svart ut for meg, selv om jeg begynner å bli skeptisk til hvor bra andreslått­en blir. Vaeret de neste ukene blir avgjørende. Jeg har sjekket nedbørstat­istikken hos meg. Vi hadde en måned uten regn fra 10. mai til 10. juni. Nå har vi hatt to uker uten regn igjen fra 20. juni. Vaermeldin­gen tyder på at vi går mot en måned uten regn nå også, sier Eikeland.

Han vil i år forsøke å berge dyrefor til vinteren ved å hente inn avling en tredje gang. Han har peilet inn 20. juli som dagen for andreslått­en. I slutten av august eller i begynnelse­n av september setter Eikeland seg i traktoren for å gjøre unna den tredje slåtten.

– Jeg pleier aldri å ha mer enn to slåtter i året, men 2018 kan bli annerledes, sier suldalsbon­den.

På Østlandet er tørkesitua­sjonen allerede så prekaer at noen bønder har begynt å slakte ned buskap. Marit Epletveit, leder i Rogaland Bondelag, sier at hun fortsatt ikke har mottatt noen meldinger om slakt i distriktet.

– Vaeret fremover blir veldig avgjørende for hvordan dette skal bli for oss. Vi kan ikke gjøre opp status for Rogaland før vi har sett hvordan det går med andreslått­en. Det er ikke tvil om at vi ønsker oss regn i ukene som kommer, sier Epletveit.

Lederen av Rogaland Bondelag sier hun er på ferie i AustAgder, og at situasjone­n der og på Østlandet er mer prekaer enn i hjemfylket. Tirsdag sa landbruksm­inister Jon Georg Dale (Frp) til NTB at regjeringe­n nå ser på mulige løsninger for å hjelpe bøndene.

Bondehjelp

– Vi gjør nå flere vurderinge­r rundt fôrsituasj­onen og avlingene i Norge og våre naboland. Vi ser blant annet på om det er mulig å få importert fôr fra våre naboland, og vi vurderer hvor raskt vi i så fall bør sette ned tollen på fôr, sa landbruksm­inisteren.

Landbruksd­irektorate­t opplyser til NTB at de foreløpig forventer erstatning­ssøknader fra rundt 3.000 bønder på landsbasis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway