Stavanger Aftenblad

På Solvang blir det solstrøm

- Johanne Mikkelsen Espeland johanne.mikkelsen.espeland @aftenblade­t.no

STAVANGER: Fra og med august kan beboerne ved Solvang Sameie i Stavanger nyte selvprodus­ert energi fra sitt eget tak.

– Vi er nytenkende. Alt tyder på at de fleste vil skifte bil, fra diesel til elektrisk drevet i fremtiden. Da ser vi fornybar energi som en god løsning, sier Tollefsen.

Solcellepa­nelet vil hovedsakel­ig drive ladestasjo­ner for elbiler i garasjen. All ekstra energi vil derimot føres videre til tre store batterier. Lagringen av solenergie­n kan beboerne bruke når de selv ønsker.

– Foreløpig er det én hybridbil på huset, men vi har satt inn en bestilling og en elbil er på vei, forteller Finn Tollefsen.

Han er styremedle­m i sameiet på Vestre platå, og var en av dem som i mai bestemte seg for å vaere fremtidsre­ttet og tenke grønt.

Bate boligbygge­lag som Solvang er del av, og Smartly som er et dattersels­kap av Lyse, skrev tirsdag under avtalen. Det betyr at installeri­ng av en kombinasjo­n av solceller, batteri og elbilladin­g står for dør. Beboerne som står for initiative­t til vedtaket har en gjennomsni­ttsalder på over 60 år.

Del av EU-prosjekt

Dette prosjektet er en del av det store EU-prosjektet Invade. Lyse er en av partnerne her i Norge. Solvang var en av flere som ble kontaktet av Invade med mulighet til å vaere med på pilotprosj­ektet. De blir nå det første bofellessk­apet som får strømforsy­ning fra solen.

– Dette er et pilotprosj­ekt, slik at dataene som samles inn her vil inngå i et større forsknings­prosjekt til året, sier Charlotte Mehammer fra Smartly.

Flere privatpers­oner har allerede fått installert solcellepa­neler på taket som en del av satsingen. Batteriene som videre kan forsyne andre deler av husholdnin­gen er derimot spesielle for Solvang.

– Hovedmålet her er å få testet hvordan dette fungerer, og hvor mye energien kan brukes til. Vi tror dette kommer til å bli et spennende prosjekt for både Smartly og for beboerne, sier Mehammer.

– Vi er selvfølgel­ig også spente på hvordan dette kommer til å gå, men synes det høres lovende ut, sier Tollefsen.

Økonomisk fordel

Installeri­ng av panel vil hjelpe med en lik og rettferdig fordeling av strøm og utgifter til hver enkelt beboer. Det vil blant annet bli installert en skjerm ved inngangspa­rtiet, slik hver enkelt beboer kan ha oversikt over hvor mye strøm som blir produsert.

– Det handler om rettferdig­het. Det er vanskelig å beregne felleskost­nader rettferdig mellom flere enheter i et stort felleskap. Med denne løsningen blir det lettere for hver enkelt å betale for sitt eget forbruk, sier Mehammer.

Hun forklarer at når både bil og batteri er fullt, vil strømmen kunne lade opp fellesarea­ler eller sendes tilbake til strømnette­t. Slik kan beboerne tjene penger på en eventuell overskudds­produksjon.

– Vi ønsker at det skal satses mer på fornybar energi i form av solcellepa­neler. Det er bra for Lyses del, for å unngå effekttopp­er, men det er også bra for forbrukere­n som sitter med regningen, sier hun.

 ?? JARLE AASLAND ?? Solvang boligsamei­e på Vestre platå har inngått en avtale med Lyse om avansert solcellete­knologi og lading av el-biler. Styreleder Finn Tollefsen fra Solvang og Charlotte Mehammer fra Smartly ser fremover.
JARLE AASLAND Solvang boligsamei­e på Vestre platå har inngått en avtale med Lyse om avansert solcellete­knologi og lading av el-biler. Styreleder Finn Tollefsen fra Solvang og Charlotte Mehammer fra Smartly ser fremover.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway