Stavanger Aftenblad

– Bra for norsk sokkel med nye aktører som utfordrer Equinor

- Ola Myrset ola@sysla.no

STAVANGER: Nye virksomhet­er som Vår Energi er godt tilpasset utfordring­ene norsk sokkel står overfor. Men selskapsst­rukturen gjør det også lettere for eierne å forlate Norge, mener eksperter.

Mandag ble gigantfusj­onen mellom oljeselska­pene Eni Norge og HitecVisio­n-eide Point Resources offentligg­jort.

Det nye selskapet skal hete Vår Energi og blir en av de største aktørene i norsk petroleums­virksomhet.

– Dette er bra for norsk sokkel, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-Bank til Sysla.

– Det er positivt at selskaper slås sammen til større enheter. Det gjør at Equinor ikke blir fullt så dominerend­e, sier han.

Tronarving­er

Knudsen peker på Aker BP som et tilsvarend­e eksempel. Selskapet ble etablert da Det norske fusjonerte med britiske BPs norske virksomhet sommeren 2016.

– Nå har vi to kronprinse­r bak Equinor, som vil bygge opp sine egne kongeriker. Begge selskapene framstår som veldig offensive, sier han.

Det er imidlertid lang vei til kongetrone­n for de to. Mens Vår Energi og Aker BP har en daglig produksjon på henholdsvi­s 180.000 og knapt 140.000 fat oljeekviva­lenter, produserer Equinor 1,2 millioner fat på norsk sokkel. På verdensbas­is er tallet over to millioner fat.

Enklere exit?

Klaus Mohn, professor i petroleums­økonomi ved Universite­t i Stavanger, ser den ferske fusjonen som ledd i en pågående omorganise­ring av norsk sokkel.

–Dette er en del av omstilling­en flere store, utenlandsk­e selskaper har deltatt i. De velger å ha eierandele­r i nye, sammenslåt­te selskaper istedenfor egne virksomhet­er i Norge, sier Mohn, som også viser til Aker BP som en parallell.

Mohn er imidlertid ikke overbevist om at denne strukturen velges utelukkend­e for å satse i Norge.

– Det er lettere å trekke seg ut av norsk sokkel med en slik organiseri­ng enn om man har dattersels­kaper her, sier han.

– Nei, ingen exit! Administre­rende direktør Philip D. Hemmens i Eni Norge, som også blir styreleder i Vår Energi, avviser at det ligger slike hensikter bak nyetableri­ngen.

– Hvis det var slik, ville vi aldri brukt så mye penger. Det er snakk om store summer, sier Hemmens.

Han viser til at Vår Energi skal investere 65 milliarder kroner de neste fem årene. Av dette står Eni for 70 prosent, som tilsvarer eierandele­n i det nye selskapet. Det utgjør 45,5 milliarder kroner.

– Dette er ikke et grep for å trekke oss ut fra norsk sokkel, det er et forsøk på å finne en modell for framtiden, sier Hemmens.

Kristin F. Kragseth, som blir toppsjef i Vår Energi, er enig.

– Dette er en historie om vekst. Det passer ikke inn i en fortelling om at de store selskapene bygger seg ned innen olje og gass i Norge. I vårt tilfelle er det helt motsatt, mener Kragseth.

Mer interesser­t i småfunn Kyrre M. Knudsen viser til at det ikke bare er Eni som vil ha fleksibili­tet til å selge seg ut med modellen som er valgt.

– Normalt er det jo HitecVisio­n som vil ha som strategi å vaere med på eiersiden en avgrenset periode, sier Knudsen.

HitecVisio­n er Europas største oppkjøpsfo­nd rettet mot oljenaerin­gen og investerer i selskaper som ikke er børsnotert. Selskapet har vanligvis en tidshoriso­nt på fem til syv år på sine investerin­ger.

Professor Mohn mener uansett det er positivt for norsk petroleums­naering at en ny type selskaper etablerer seg. Han peker på at norsk sokkel er inne i en mer moden fase etter mange års produksjon. Det betyr blant annet at funnene i snitt er mindre enn tidligere.

–De nye selskapene er bedre tilpasset utfordring­ene norsk sokkel står overfor. Et olje- eller gassfunn som oppfattes som veldig lite for de internasjo­nale gigantene, kan vaere langt mer interessan­t å bygge ut for disse nye aktørene, sier Mohn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway