Stavanger Aftenblad

Dette risikerer du om du benytter deg av svart arbeid

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

ROGALAND: Til nå har A-krim Rogaland jobbet mot useriøse aktører i arbeidsliv­et. Dette arbeidet fortsetter, men nå intensiver­es også kampen mot forbrukern­e.

– Om ingen var interesser­te i å benytte seg av svart arbeidskra­ft, ville vi ikke hatt dette samfunnspr­oblemet, sier tilsynsled­er Gro Ellingsen i Arbeidstil­synet.

Ellingsen, som er talsperson for A-krim Rogaland (se faktaboks), mener det er svaert korttenkt å betale for eksempel for en malejobb svart, i stedet for å gjøre det lovlig.

– Du sparer muligens noen kroner der og da, men samtidig bidrar du til å ødelegge hele systemet samfunnet vårt er bygget på. Min mening er at det er mange forbrukere som ikke ser det store bildet, sier tilsynsled­eren.

I 2010 ble en Randaberg-mann i 40-årene dømt i Høyesteret­t til 21 dagers fengsel for å ha benyttet seg av svart arbeid på hytten. I tillegg ble han dømt til å betale 80.000 kroner til statskasse­n.

Blir tatt

I en kontroll i Stavanger i fjor vår kom A-krim over to arbeidere i et firma som var registrert i Rogaland. En av disse hadde timebok, som kontrollør­ene etter hvert fikk se i. I timeboken var det informasjo­n om en malejobb hos en privat huseier i Bergen. Denne jobben var ikke registrert.

Huseieren, som hadde betalt 100.000 kroner for malejobben, innrømmet at han hadde benyttet seg av svart arbeid. De to arbeiderne er nå utvist fra landet og huseieren har nylig vedtatt et forelegg på 20.000 kroner.

– Samtidig blir han holdt solidarisk ansvarlig for manglende betaling av skatter og avgifter. I dette tilfellet dreide det seg om 41.000 kroner. Altså endte huseieren, som skulle spare noen kroner, opp med å måtte betale totalt 61.000 kroner ekstra, sier Ellingsen. som håper at saken virker forebyggen­de.

Honningkru­kke

Forholdet huseieren nå straffes for rammes av straffelov­en paragraf 378 (se faktaboks). Forelegget ble skrevet ut etter ordre fra statsadvok­aten i Hordaland. Daglig leder i det aktuelle firmaet huseieren benyttet seg av, forsvant fra landet kort tid etter den aktuelle A-krim-kontrollen.

Ellingsen omtaler Norge, og spesielt Rogaland, som en honningkru­kke for useriøse aktører.

– Vi har en meget sterk privatøkon­omi og det jeg kaller et sterkt oppussings­marked. Når en da har vanskelige forhold i hjemlandet, er det kanskje ikke så rart at man kommer nettopp hit for å tjene penger. Det en gjør ved å benytte seg av svart arbeid, er å underbygge systemet som blant annet skal sikre gode rammer for arbeidere, sier tilsynsled­eren.

Ikke billig

Dersom du betaler mer enn 10.000 kroner for svart arbeid, risikerer du å bli holdt solidarisk ansvarlig for manglende betaling av skatter og avgifter. I tillegg risikerer du forelegg eller andre reaksjoner avhengig av hvor grovt forholdet er. Strafferam­men for skattesvik er fengsel inntil to år.

Ellingsen mener det er en stor risiko å ta for ikke så mange penger spart.

– At svart arbeid er så billig er en myte. Gang på gang ser vi at folk som tror de sparer penger på å kjøpe svart arbeidskra­ft, faktisk betaler mye. Mange betaler i tillegg forskudd. Om forholdet blir oppdaget risikerer du at det blir langt dyrere enn det ville blitt om du kjøpte hvitt, sier tilsynsled­eren.

– Vi har også flere eksempler på at jobber må gjøres på ny etter en useriøs aktør. Bad som må rives opp igjen fordi jobben ikke er ordentlig utført, for eksempel. Du har dårlige reklamasjo­nsmulighet­er ved bruk av svart arbeid. Da blir jobben plutselig ordentlig dyrt, sier hun.

Må til

A-krim Rogaland ble etablert i mars 2015. Ifølge Ellingsen har det alltid vaert et mål å jobbe mot dem som betaler for svart arbeidskra­ft.

–Utfordring­en så langt har vaert å bevise kjøp av svart arbeid. Etter at vi startet dette arbeidet, har vi sett at problemet er mer omfattende enn vi trodde. I fremtiden kommer vi til å jobbe mer aktivt inn mot kjøperen, sier Ellingsen.

Dette arbeidet intensiver­es også i Skatt vest, som er med i Akrim-samarbeide­t.

– Skatteetat­en er under en omorganise­ring som blant annet vil styrke A-krim. Dette vil øke oppdagelse­srisikoen for dem som kjøper svart arbeid ytterliger­e, sier Torkel Fure, som er leder for avdeling skattekrim i Skatt vest.

– Nylig ble tre personer dømt i Oslo tingrett til betinget fengsel for skattesvik. Slike saker håper vi har en forebyggen­de effekt, sier han.

Flest kjøper hvitt

I 2016 ble det gjennomfør­t en landsomfat­tende undersøkel­se om svart arbeid. Spørsmålet som ble stilt, var om du i løpet av de to siste årene har benyttet deg av svart arbeid. 14 prosent av de spurte svarte ja.

–At 14 prosent svarer ja på dette spørsmålet viser at de aller fleste kjøper hvitt. Samtidig viser det at problemet med svart arbeid er stort. Om det ikke var for at forbrukere er villige til å betale for svart arbeid, ville vi ikke hatt problemet. Derfor er det viktig også å jobbe mot forbrukere­n, sier Fure.

På det private markedet er det først og fremst i byggebrans­jen at svart arbeid etterspørr­es.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway