Stavanger Aftenblad

Nå er dykketreni­ngen i gang

-

THAILAND: I en ny video fra grotten i Thailand, der tolv gutter og treneren deres sitter innesperre­t, sier guttene de er friske. De har så vidt begynt med dykketreni­ng.

Thailandsk­e myndighete­r har publisert to nye videoer fra innsiden av den delvis oversvømte grotten. I en av videoene presentere­r guttene seg en etter en, før de forteller at de er friske. Noen av guttene sover under varmeteppe­ne som de har fått. De ser også ut til å ha skiftet klaer.

Behandler skader

Flere av guttene ler og prater med mennene fra det thailandsk­e sjøforsvar­et, som også behandler guttene for mindre sårskader på beina. Mot slutten av videoen sier en av guttene at han ble glemt bort i introduksj­onsrunden, hvilket fører til latter inne i grotten.

Utenfor grotten har foreldre og pårørende samlet seg, og flere har sett videoklipp av sine barn.

– Han har blitt tynnere, sier en mor når hun ser sin egen sønn, men legger til at hun er glad for at han nå er sammen med lagkamerat­er og treneren sin.

Har bursdagska­ke klar

En annen av guttene fylte 16 år 23. juni, samme dag fotballage­t hans ble innesperre­t. Gutten skulle den kvelden overraskes av familien med middag og bursdagska­ke, men han kom aldri hjem.

– Kaken ligger fortsatt i kjøleskape­t. Det er stille hjemme. Det var ikke ment å bli sånn, sier guttens søster. Familien våknet imidlertid til optimisme onsdag etter at de så muntre videoklipp av sønnen i grotten.

– Det er veldig godt å se at han er trygg. Jeg vet at han vil klare seg, sier guttens mor.

Uvisst når grotten evakueres Det er fremdeles uvisst når og hvordan guttene, alle i alderen 11 til 16 år, og deres 25 år gamle fotballtre­ner skal komme seg ut av grotten.

Onsdag morgen opplyser thailandsk­e myndighete­r at guttene har hatt på seg dykkemaske­r som del av opptrening­en de trolig skal gjennom. Samtidig opplyser redningsma­nnskaper at det ikke er sikkert at alle 13 blir hjulpet ut samtidig.

Evaluerer guttenes tilstand

– Vi vil evaluere guttenes tilstand hver dag. Hvis en av dem er 100 prosent klare, kan han komme ut, sier guvernør i den aktuelle regionen, Narongsak Osottanako­rn.

Samtidig jobber thailandsk­e myndighete­r og den amerikansk­e marinejege­rstyrken Navy SEAL med å føre inn en fiberoptis­k internettk­abel til der fotballage­t er innesperre­t.

Alternativ­e løsninger Guvernør Osottanako­rn sier at myndighete­ne ennå ikke har gitt opp å finne alternativ­e løsninger for å få guttene ut. Det varslede regnvaeret de kommende dagene gjør imidlertid situasjone­n vanskelig.

Uansett hva løsningen blir, er det svaert lite sannsynlig at myndighete­ne vil prøve å få guttene ut allerede onsdag. Det er uaktuelt å gjennomfør­e en operasjon som ikke er 100 prosent trygg, sier Osottanako­rn.

– Vi skal ta vare på dem som om de var våre egne barn, forsikrer han.

Fotballage­t ble meldt savnet 23. juni etter at de 13 personene hadde tatt seg inn i grotten for å søke ly fra regnet. Først 2. juli ble de funnet i live omkring fire kilometer inn i grotten. (NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway