Stavanger Aftenblad

Redningssk­ip med migranter omsider i havn i Barcelona

-

BARCELONA: Et redningssk­ip med 60 migranter om bord har ankommet den spanske havnebyen Barcelona, etter å ha blitt avvist av både Malta og Italia.

Skipet, som tilhører den spanske organisasj­onen Proactiva Open Arms, ville først legge til kai i Italia lørdag, men innenriksm­inister Matteo Salvini mente Malta var naermere og ba dem ta det imot.

Etter at også Malta hadde sagt nei, sa Spania til slutt ja til at skipet kunne legge til kai i Barcelona. Etter over fire dager på sjøen ankom skipet Open Arms byens nordøstlig­e havn onsdag formiddag.

Skipet ble dermed det andre som har lagt til kai i Spania i sommer etter å ha reddet migranter i Middelhave­t, selv om landet ligger betydelig lenger unna Libya enn Italia og Malta.

Et helvete

Proactiva Open Arms sier migrantene er fra 14 ulike land, og at alle er ved god helse. Blant de 60 er fem kvinner, en niåring og fire tenåringer. Etter å ha blitt satt i land skal de gjennomgå helsesjekk­er og ID-kontroll.

Deretter vil samtlige få 45 dager på seg til å søke asyl i Spania eller andre land i EU. Migrantene ble oppdaget i en gummibåt i internasjo­nalt farvann, rundt 55 kilometer fra kysten av Libya. Det er en historie som har gjentatt seg gang etter gang i Middelhave­t de siste årene.

En av migrantene om bord, den 23-årige palestiner­en Izeddin al-Ghalban, sier han er lettet over at Open Arms nådde fram før libyske myndighete­r. Hans første forsøk på å nå Europa ble hindret av at båtmotoren brøt sammen, mens det andre ble stanset av Libyas kystvakt.

– Libya er helvete, sier alGhalban til nyhetsbyrå­et AP.

Torturert

På veien til Spania har flere av migrantene om bord i Open Arms forsøkt å laere grunnlegge­nde spansk, i håp om å få asyl i Spania. Andre har slektninge­r i Belgia, Tyskland eller Frankrike.

Honorere Bitcha, som forlot Kamerun i 2014 for å lete etter arbeid etter å ha fått ansvaret for fem søsken etter foreldrene­s død, vil søke asyl i Spania. I likhet med mange andre som ender opp med å dra via Libya på sin ferd mot Europa, sier Bitcha at han ble gjort til slave og utsatt for tortur.

Med tårer i øynene setter han seg på kne for å demonstrer­e hvordan han ble pisket av kriminelle gjenger som tvang ham til å ringe en av sine brødre via telefon.

– De ville at han skulle høre skrikene mine etter hvert slag. Torturen fortsatte til broren min kunne betale løsepenger, sier han.

– Mitt eneste håp nå er at Spania lar meg bli. Jeg må nesten satse på det, for hvis de ber meg dra, vet jeg ikke hva jeg skal gjøre med livet mitt, sier han videre.

Taxitjenes­te

Via en avtale inngått mellom libyske myndighete­r, Italia og EU plukker libysk kystvakt opp flyktninge­r og migranter i libysk farvann for å hindre dem fra å dra til Europa. Deretter blir de plassert i leirer i Libya i påvente av hjemsendel­se til sine hjemland.

Utenfor libysk farvann har flere hjelpeorga­nisasjoner stått klare for å redde migranter fra drukningsd­øden i Middelhave­t. Slike redningsop­erasjoner har imidlertid blitt stadig vanskelige­re ettersom Italias nye regjering har stengt havnene sine, og kalt båter som Open Arms en de facto «taxitjenes­te» for menneskesm­uglere i Libya.

Judith Widianou, som flyktet fra vold i Den sentralafr­ikanske republikk sammen med partneren sin og sønnen Khingsley Dokowada (9), er kritisk til Italias nye linje.

– Hvis noen forlater sitt hjemland, er det fordi det er fare der. Italia må roe sitt hjerte og gjøre det de gjorde tidligere (å redde og ta imot migranter), med guds kjaerlighe­t, sier hun. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway