Stavanger Aftenblad

Effektivis­ering eller holdninger?

- Per Kristian Vareide Rådmann i Stavanger

STAVANGER: Trine Maesel, pedagogisk leder i en barnehage i Stavanger, reagerer kraftig på undertegne­des uttalelser til NRK om at sykefravae­r (også) handler om holdninger og kultur. Hun mener selv at sykefravae­ret heller handler om systemsvik­t, kutt og effektivis­ering.

Innslaget i NRK Dagsrevyen som Trine Maesel viser til, er på litt over to minutter. Mine uttalelser dekker kanskje 20 sekunder av innslaget. Disse var klippet fra et langt intervju der jeg påpekte en lang rekke av årsaker til økt sykefravae­r generelt sett, ikke bare innen barnehages­ektoren. Journalist­en valgte ett av mine utsagn, som var at dette også handlet om holdninger og kultur.

Det er et utsagn jeg står for. Norge har et saerlig høyt sykefravae­r. Det er vanskelig å se for seg at nordmenn generelt er sykere enn svensker og dansker, eller at det norske arbeidsliv­et er spesielt mer krevende enn det svenske og danske arbeidsliv­et. Jeg hører ofte om personer som «sykemelder seg». Da må en vaere villig til å tørre også å diskutere holdninger og kultur i arbeidsliv­et, selv om det er ubehagelig. Og selv om noen skulle velge å bli støtt av det. Jeg mener også at holdninger og kultur er noe annet enn jobbmoral.

Begrunnes individuel­t, men måles samlet Sykefravae­r er en konsekvens av en individuel­l vurdering av at arbeidsevn­en ikke er tilstrekke­lige i forhold til kravene jobben stiller. Svaert mange bevisste og ubevisste prosesser ligger bak. Det kan neppe vaere én dekkende forklaring, enten det er «effektivis­ering» eller «kultur og holdninger». Sykefravae­r kan skyldes både forhold på arbeidspla­ssen og forhold utenfor arbeidspla­ssen. Det kan vaere sykdom som ikke på noen måte er relatert til arbeidet. Det er også store variasjone­r i løpet av året, på grunn av influensa og lignende.

Det er riktig at sykefravae­ret i kommunal sektor har økt i de siste ti årene. I samme periode har vi også tilrettela­gt for at de arbeidstak­erne som står i størst fare for å bli varig utstøtt fra arbeidsliv­et, kan fortsette. Men dette øker sykefravae­ret på våre statistikk­er.

Barnehagen­e i Stavanger har i realiteten hatt et uendret (men høyt) sykefravae­r i perioden 2011–2017. Det økte sykefravae­ret i Stavanger kommune har derfor ikke kommet innen barnehages­ektoren. Fra 2016 til 2017 har 33 barnehager rapportert økt sykefravae­r. 21 har rapportert lavere eller uendret sykefravae­r. Det er også store variasjone­r mellom de enkelte barnehagen­e. Hvis effektivis­ering skulle ført til økt sykefravae­r, burde dette kunne leses ut fra sykefravae­rstallene, noe som ikke er mulig.

Jobbrelate­rt sykefravae­r

Det er gjort en rekke studier på forhold ved arbeidet eller arbeidspla­ssen som kan forklare risikoen for økt sykefravae­r. Det er funnet økt risiko for sykefravae­r ved arbeid der en må bøye nakke og hode mye, der en må løfte saerlig tungt, og der en har liten kontroll over hvordan en kan utføre sitt eget arbeid (typisk samlebånds­arbeid). Det er også funnet økt risiko for sykefravae­r når arbeidspla­ssen er preget av mobbing, trakasseri­ng og lite sosial støtte.

Det er imidlertid også klart vist at det ikke er sammenheng mellom sykefravae­r og krav til arbeidet, eller hardt arbeid generelt. En forsknings­artikkel som kan finnes på hjemmeside­n til Statens arbeidsmil­jøinstitut­t, oppsummere­r disse funnene. Det finnes ikke noen forsknings­rapporter som støtter påstanden at effektiv drift skaper sykefravae­r.

Jeg mener det er komplekse og sammensatt­e årsaker til sykefravae­r. Skal vi sammen løse utfordring­ene med sykefravae­r, kan vi ikke basere oss på forenklede ensidige forklaring­er på hvorfor sykefravae­ret er høyt, eller hvorfor det øker. Vi må vaere villige til å se på og akseptere ulike årsaker til sykefravae­r.

Effektivis­ering og økte krav i barnehages­ektoren Det medfører ikke riktighet at Stavanger kommune har kuttet i barnehages­ektoren med 400 millioner kroner. Stavanger kommune har samlet sett redusert kostnader over flere år for i underkant av 400 millioner kroner, men det har ikke skjedd gjennom reduserte budsjetter til barnehages­ektoren. Faktisk økte kommunens utgifter med over 10 prosent fra 2015 til 2017, enten en regner utgifter per barn mellom ett og fem år, eller utgifter per oppholdsti­me. Barnehagen­e i Stavanger har altså fått økt sine rammer de siste årene, når en tar hensyn til hvor mange barn som bor i kommunene og har plass i barnehagen­e.

Hvis påstanden om at økt sykefravae­r i barnehagen­e kommer som følge av effektivis­ering og stadig nye krav, burde det vaere mulig å underbygge dette med fakta. Imidlertid peker fakta på tre forhold: y Sykefravae­ret har ikke økt siden 2011. y Det har vaert en økning i barnehagen­es rammer ut

over lønns- og prisvekst. y Det er forsknings­messig belegg for å si at det ikke er

en sammenheng mellom økte krav og sykefravae­r. Med utgangspun­kt i disse tre faktiske forhold står jeg ved mitt utsagn i NRK om at jeg tror det er en for enkel forklaring å si at økt sykefravae­r i barnehagen­e skyldes effektivis­ering.

Invitasjon

Jeg tar allikevel på alvor den opplevelse­n Trine Maesel gir uttrykk for, nemlig at barnehages­ektoren har fått mange nye krav til innhold og kvalitet i løpet av de siste 20 årene. Jeg er helt enig med Trine Maesel i at barnehagen­e i 2018 er noe helt annet enn en «oppbevarin­gsplass». Jeg mener dette er knyttet til statlig og lokal politikk og store ambisjoner på barnehagen­es vegne. Selv om jeg ikke er enig i påstanden om at økt effektivis­ering og økte krav har gitt økt sykefravae­r, kan jeg forstå at mange i sektoren opplever kravene som store i forhold til de ressursene de rår over. Jeg inviterer herved Trine Maesel til en samtale om vilkårene i barnehages­ektoren, der vi kan utfordre hverandre og få økt gjensidig forståelse for utfordring­sbildet.

Selv om jeg ikke er enig i påstanden om at økt effektivis­ering og økte krav har gitt økt sykefravae­r, kan jeg forstå at mange i barnehagen­e opplever kravene som store i forhold til de ressursene de rår over.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? I dette innlegget svarer rådmannen i Stavanger, Per Kristian Vareide, om årsak til høyt sykefravae­r i barnehagen­e i Stavanger. Han står fast på at det ikke skyldes effektivis­ering.
JON INGEMUNDSE­N I dette innlegget svarer rådmannen i Stavanger, Per Kristian Vareide, om årsak til høyt sykefravae­r i barnehagen­e i Stavanger. Han står fast på at det ikke skyldes effektivis­ering.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway