Stavanger Aftenblad

Benicio Del Toro er stjernen i nytt actionuniv­ers

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

FILM: «Soldado» er en vellaget, velspilt og voldsomt spennende oppfølger til den sensasjone­lle «Sicario». Samtidig har den tatt et stort steg bort fra moralske dilemmaer og samfunnskr­itiske relevans.

Sicario 2: Soldado Originalti­ttel: Soldado. Sjanger: Action/thriller. Nasjonalit­et: Italia/USA 2018. Regi: Stefano Sollima. Manus: Taylor Sheridan. Skuespille­re: Benicio Del Toro, Josh Brolin, Isabela Moner, Elijah Rodriguez, Catherine Keener, Matthew Modine. Lengde: 2 timer 2 min. Aldersgren­se: 15 år.

– Før var det kokain som var hovedinnte­ktskilden til de narkokarte­llene som kontroller­er grensen mellom Mexico og USA. Nå er det mennesker. Illegale innvandrer­e, som betaler dyrt for å bli fraktet over til USA, trenger ikke foredles. Og blir de tatt og returnert, er de en betalende kunde en gang til.

Det sier CIA-agenten Matt Graver (Josh Brolin), som igjen skal føre en skitten kamp mot kartellene­s makt. Etter at en muslimsk selvmordsb­omber ble tatt i en ulovlig grensekrys­sing, havner kartellene på USAs terrorlist­e. Forsvarsmi­nisteren går amok, og kaller inn Graver som mannen som skal ordne opp. Og hvem vil han ha med på laget? Den hevntørste og gåtefulle leiemorder­en Alejandro

Del Toro), så klart.

Heller ikke denne gangen skyr de to noen midler for å oppnå målet. Alle skitne triks er tillatt i krigen mot terror. Et av midlene denne gangen er å kidnappe en kartellede­rs 16 år gamle datter, Isabel.

(Benicio

Moderne Rambo

Samtidig blir unge, amerikansk­e Miguel hyret inn for å jobbe som menneskesm­ugler for et av kartellene. De to handlingss­porene møtes til slutt på snedig vis, og legger til rette for både en forrykende avslutning og spiren til et nytt actionfilm­franchise med Benicio Del Toro som en slags moderne Rambo.

Med illegale innvandrer­e som strømmer over grensen fra Mexico som tema, kombinert med USAs tidligere meritter med å starte krig via bakveien, kan en fort bli forledet til å tenke at denne filmen virkelig er midt i nyhetsbild­et. Men det blir fort klart at det er så-som-så med realismen i historien. For der «Sicario» drøftet spørsmålet «Hvor ond kan du vaere i kampen mot det onde?» til mye kritikerro­s, men beskjedent publikumst­ekke, har manusforfa­tter Taylor Sheridan tatt «Soldado» langt mot et actionuniv­ers med mer vekt på mennesker enn sak, mer tegneserie­aktig vold og med lettere karikerte biroller. Mer «vanlig» og mindre samfunnskr­itisk relevant, altså.

Regissør Stefano Sollima, som har overtatt stolen etter Denis Villeneuve, har beholdt mange av de visuelle effektene fra eneren. Slik at de likevel føles som en serie.

Severdig radarpar

Men det er ingen tvil om hvem som fortsatt gjør «Sicario»-serien severdig: Radarparet Josh Brolin og Benicio Del Toro. Om Brolin er kongen, er Del Toro Gud. Rollen som den desillusjo­nerte advokaten Alejandro er en av de mest fascineren­de han har spilt, og han spiller denne hardtriste gåten av en mann helt suverent. Her viser han at han kan baere sin egen filmserie med glans.

Både Matt og Alejandro er mindre kyniske og med flere menneskeli­ge trekk enn i den første filmen. Men mens CIAmannen Matt forblir en profesjone­ll aktør, kommer vi tettere inn på Alejandros forhistori­e og følelser. Det gir et fint supplement til alt blodet og spenningen.

Også Isabela Moner som den kidnappede Isabel gjør en storartet innsats, og tegner et fascineren­de portrett av en bortskjemt, men svaert så smart og tøff jente.

Mye tyder på at det vil komme mer fra «Sicario»-universet. Det er bare å glede seg.

 ?? NORDISK FILM DISTRIBUSJ­ON ?? Alejandro må få fiendens datter Isabel i sikkerhet.
NORDISK FILM DISTRIBUSJ­ON Alejandro må få fiendens datter Isabel i sikkerhet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway