Stavanger Aftenblad

Sol, bare sol? – Søk skyggen også!

-

Sola er livgivende og helsebring­ende, men også skummelt kreftfremk­allende. Nyt de varme strålene, men la de ikke brenne deg, er rådet fra Kreftforen­ingen.

I mange uker nå har sola hengt sydenvarm på himmelen østafjells, og badelivet syder som man skulle ha befunnet seg i Spania. De fleste tenker nok på å smøre seg når de ligger pal på stranda i solsteken. Faerre tenker kanskje på at de også kan bli solbrente når de steller i hagen, spiller fotball eller gjør andre sysler utendørs.

– I Norge er det faktisk mer vanlig å bli solbrente når vi ikke er på stranda sier Anne Lise Ryel i Kreftforen­ingen til NTB.

Ryel bekrefter at det bra med litt sol, blant annet fordi kroppen danner vitamin D. Hvor lenge du kan vaere i sola uten å beskytte deg avhenger imidlertid både av hudtype og hvor du befinner deg

– De fleste vil få sin dagsdose av vitamin D etter rundt 15 minutter i sola. Det er derfor ingen grunn til å risikere hudkreft for å få vitamin D, understrek­er Ryel.

Kreftforen­ingen er opptatt av vi mange ganger oppholder oss i sola uten å tenke over at vi trenger solbeskytt­else.

For eksempel når barna løper rundt på fotballtur­nering og foreldrene deres heier på sidelinjen. Eller hvis vi legger ut på sykkeltur og ikke kjenner at sola steker fordi huden blir avkjølt i vinden.

– En parasoll begrenser solstrålen­e noe, men vaer obs på at strålene reflektere­s fra bakken og omgivelsen­e. Den beste beskyttels­en er å ta gode pauser ute av sola, sier Ryel.

En undersøkel­se Kantar TNS har gjort for Kreftforen­ingen og Statens strålevern viser at tre av fire nordmenn bruker solkrem hjemme i Norge, mens nesten alle gjør det når de er på sydenferie.

(NTB)

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? I mange uker har solen vaert fremme og noen av oss har blitt solbrente.
PÅL CHRISTENSE­N I mange uker har solen vaert fremme og noen av oss har blitt solbrente.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway