Stavanger Aftenblad

– Noen ganger går drømmer i oppfyllels­e

- Kristian Oftedal Kvendseth kristian.oftedal.kvendseth @aftenblade­t.no

FOTBALL: Fra Idrettspar­ken i Egersund til Olympiasta­dion i Roma. Valon Berishas drømmeover­gang til Lazio gir 25-åringen sjansen i en av Europas beste ligaer.

Interessen fra den italienske storklubbe­n kom da Valon Berisha og hans Red Bull Salzburg slo ut Lazio i kvartfinal­en av Europa League i vår. Ifølge italienske og østerriksk­e medier ligger overgangss­ummen på 7,5 millioner euro – rundt 72 millioner norske kroner.

Berisha har skrevet under på en femårskont­rakt som gir ham 14 millioner i årslønn.

– Jeg har hatt en fantastisk tid i Salzburg. Forrige sesong var fantastisk med semifinale i europaliga­en og et nytt seriegull. Nå er tiden rett for å flytte på meg. Lazio er et naturlig steg videre i karrieren. Jeg gleder meg til å spille i en av de beste ligaene i Europa, sier Berisha til avisen Oberösterr­eichische Nachrichte­n.

Ingen videresalg­sprosenter Berisha gikk til Salzburg fra Viking sommeren 2012. Den østerriksk­e storklubbe­n betalte da rundt 11 millioner kroner for det da 19 år gamle stortalent­et. I tillegg sikret Viking seg en avtale som ville gitt dem ytterliger­e millioner dersom Berishas nye klubb kvalifiser­te seg til Champions League. Dette ble lagt inn i avtalen i stedet for prosenter ved et eventuelt videresalg. Det kan Viking angre på i dag.

I Salzburg rakk Berisha å spille 233 offisielle kamper. Han bidro med 45 mål og 65 målgivende pasninger, og vant fem seriegull og fire cupmesters­kap med Red Bull.

Egersunder­en som debuterte for EIKs A-lag som 15-åring og gikk til Viking som 16-åring, har de siste sesongene vaert linket til flere store klubber i Europa.

– Vi visste at han kom til å forsvinne og ta steget inn i en av de europeiske toppligaen­e. Vi er stolte av at han har vaert hos oss så lenge. Berisha kan vaere stolt av innsatsen sin. Han er en gjennompro­fesjonell spiller som vi ønsker alt godt i framtiden, sier sportsdire­ktør Christoph Freund i Red Bull Salzburg.

Oppdaget tidlig

Valon Berisha ble født i Sverige, men flyttet til Egersund som treåring. Alle timene på løkka med lillebror Veton betalte seg i form av en plass på Ole Gunnar Solskjaers fotballaka­demi da Valon var 14 år.

Etter å ha imponert både fotballmes­sig, fysisk og verbalt, var han plutselig ønsket på treningsfe­ltet til blant andre Chelsea, Aston Villa, Liverpool og Manchester City. Med ett var Berisha et navn også nord for Krossmoen, og ikke lenge etter akslet han treningsdr­essene til de to av de overnevnte klubbene.

– Fra jeg fant ut at jeg kunne bli god, bestemte jeg meg for at jeg hele tiden skulle strekke meg etter å bli best der jeg var. Det er slik du blir oppdaget. Da jeg ble tatt opp på A-laget til EIK som 15-åring, handlet det om å bli best der. Nå når jeg har kommet til Viking, handler det om å bli best her. Det høres kanskje voldsomt ut, men jeg elsker utfordring­er og må hele tiden ha noe å strekke meg etter, sa Valon like etter han hadde ankommet Stavanger som 16-åring. På treningene til 3. divisjonsl­aget EIK skal han angivelig ha vaert så god som 15-åring at flere av lagkamerat­ene formerlig ga opp å stoppe ham.

I Viking ble han tidlig en hit. Han debuterte for A-laget som 17-åring og etablerte seg raskt i startellev­eren. Allerede som 19-åring forsvant han til utlandet. Selv om han nå har byttet ut den norske landslagsd­rakten med den fra Kosovo, er Valon Berisha egersunder god som noen.

– Hvem hadde trodd at en gutt fra lille Egersund skulle ta steget til store Roma? Noen ganger går drømmer i oppfyllels­e, skrev Valon Berisha på sin Instagramp­rofil da han hadde skrevet under på kontrakten med Lazio.

 ?? INSTAGRAM/VALONBERIS­HA14_OFFICIAL ?? Viking får i overkant av 1 million kroner i såkalte solidarite­tsmidler etter Valon Berishas overgang til Lazio, mens Egersund får i underkant av 1 million.
INSTAGRAM/VALONBERIS­HA14_OFFICIAL Viking får i overkant av 1 million kroner i såkalte solidarite­tsmidler etter Valon Berishas overgang til Lazio, mens Egersund får i underkant av 1 million.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway