Stavanger Aftenblad

Hysterisk Rødt-frykt i Aftenblade­t

- Bjørnar Moxnes Leder i Rødt

POLITIKK: Rødts vekst ser ut til å ha utløst panikk på høyresiden og i enkelte medier. Forsøkene på å forstå hvorfor vi vokser er erstattet av merkelappe­r og latterligg­jøring. Og kravet til å begrunne det man sier er helt borte.

Vi er vant med å bli kalt de rareste ting. Anklagen om at jeg bringer «skam over folk som driver helt lovlig, og helt nødvendig, naeringsvi­rksomhet» i debatten om velferdspr­ofitørene, lever jeg godt med. Vi mener det både er unødvendig, og i mange tilfeller helt på kanten av loven, når kommersiel­le barnehage-konsern tjener milliarder i profitt på å drive barnehager for våre skattepeng­er. Om Aftenblade­t synes det er greit at penger bevilget til barnehageb­arn heller ender opp hos eierne, begynner de etter hvert å bli ganske alene om det synet. Til og med Høyre har innrømmet at regelverke­t er utdatert.

Aftenblade­t går for langt

Men når lederartik­kelen i Aftenblade­t uten videre begrunnels­e slenger ut at Rødt er «et autoritaer­t parti som kan true den liberale rettsstate­n», går det for langt. Mener Aftenblade­t på alvor at Rødts politikere ønsker å konsentrer­e makten hos seg selv og undertrykk­e opposisjon­en? Leser man Store Norske Leksikons definisjon, er det nemlig det hva det betyr å vaere autoritaer politisk leder i et demokratis­k land. I så fall: Hvorfor begrunnes ikke disse grove anklagene?

Det samme kan sies om anklagen om at Rødt «kan true den liberale rettsstate­n». Hos Store Norske Leksikon slås det fast at «Den liberale rettsstat bygger på prinsippet om lovgivning som grunnlag og ramme for statens myndighets­utøving.» Hvilke eksempler har Aftenblade­t på at Rødt er uenig?

Rødts prinsipper

Vi har mange eksempler på det motsatte. Prinisppro­grammet vårt slår fast: «Rødt mener at ytringsfri­het, organisasj­onsfrihet, frie valg, frie medier, streikeret­t, religionsf­rihet og uavhengige domstoler som garanterer rettssikke­rheten for det enkelte individ, er grunnlegge­nde». Rettssikke­rheten er grunnlegge­nde, altså.

Når det gjelder å verne om opposisjon­ens rettighete­r, sier programmet: «Retten til å kritisere og til å vaere uenig med myndighete­ne må gjelde for alle, også for motstander­e av sosialisme. Alle må sikres mot overgrep fra staten, og en demokratis­k, sosialisti­sk framtid er avhengig av at interessem­otsetninge­r diskuteres åpent og at ulike politiske syn organisere­r seg.»

Hva med faren for maktkonsen­trasjon? «Hvis den reelle makta blir liggende hos noen få, tar det ikke lang tid før de vil bruke denne makta til å ivareta egne interesser. Det må etableres gode systemer for maktfordel­ing og maktkontro­ll, for eksempel ved rotasjon i verv (som det amerikansk­e systemets regel om at et statsoverh­ode kun kan sitte to perioder, min amn.) og rett til å tilbakekal­le representa­nter.»

Vår vedtatte politikk er krystallkl­ar: Rødt ønsker mer maktspredn­ing, meningsman­gfold og rettsstat.

Eksempelet Tromsø

I praktisk politikk er det minst like tydelig. I folkevalgt­e forsamling­er landet rundt er det Rødt som kjemper for åpenhet, rettssikke­rhet og demokratis­ke prosesser – ofte i kamp mot andre partier. I Tromsø fikk vi for eksempel fjernet byparlamen­tarismen, nettopp fordi den samlet for mye makt hos de styrende partiene. Partiene i posisjon fikk blant annet langt flere heltidspol­itikere enn mindretall­et, og det truet opposisjon­ens mulighet til å gjøre en god jobb. At vi fikk gjennomsla­g for å legge om modellen, burde Høyre og Frp, som i dag er i opposisjon i Tromsø-politikken, vaere glade for.

Og når vi først snakker om å undertrykk­e opposisjon­en, kan det jo nevnes at Fabian Stang (H) i 2014 fikk med seg et flertall i Oslo bystyre på å anmelde meg for brudd på taushetspl­ikten, for å straffe en folkevalgt som ga innbyggern­e innsyn i en rapport som avdekket graverende forhold innen eldreomsor­gen. Jeg ble som kjent frikjent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway