Stavanger Aftenblad

Forbruksre­nter bør begrenses

-

LEDER: Alle har et ansvar for å selv betjene sin egen gjeld, men regelverke­t bør også endres for å beskytte sårbare grupper. Da er en maksgrense på forbrukslå­n et godt forslag.

Diskusjone­n om forbrukslå­n startet da Odd Jo Forsell, advokat og medlem av Stavanger bystyre fra Høyre, skrev et leserinnle­gg i Aftenblade­t.

Han mener at «banker og kortselska­per skaper med vitende vilje gjeldsslav­er som de kan tjene godt på med både høy rente og diverse gebyrer».

I nåvaerende lovverk og bestemmels­er er folk ikke lenger beskyttet mot slik virksomhet, mener Forsell, som ønsker seg en maksgrense på forbruksre­nter.

122 banker i Norge i dag tilbyr usikrede lån som forbrukslå­n.

Markedsfør­ingen er aggressiv, mener Jorge Jensen i Forbrukerr­ådet. Det er lett å bli lokket av tilbudene bankene kommer med. Men det kan fort bli dyrt.

Et søk etter forbrukslå­n i Finansport­alen, viser at et lån på 200.000, med en nedbetalin­gstid på 10 år, vil ha en rente på mellom 10 og 18 prosent.

Det betyr at et lån på 200.000 kroner, i realiteten vil koste deg totalt mellom 300.000 og 400.000 kroner. Det utgjør en ekstrautgi­ft hver måned på mellom

2600 og 3400 kroner. Dette er det mange som ikke klarer å betjene, og utleggssak­ene hoper seg opp hos namsfogden.

Så hvem har ansvaret?

Litt av ansvaret ligger selvfølgel­ig på forbrukere­n. Det er ikke sikkert du skal ta den rådyre sydenturen hvis du nettopp har mistet jobben. Eller ta opp lån for å pusse opp kjøkkenet når økonomien allerede strammer litt.

Det at Rogaland har sett en økning på 12 prosent av personer med betalingsa­nmerkninge­r siden oljeprisfa­llet i 2014, tyder kanskje på at en del av oss lever litt over evne.

Men ansvaret ligger også på bankene og på regulering­en av disse. Bankene har selvsagt et ansvar for både å gi rådgivning og gjøre en kredittsje­kk av potensiell­e kunder.

Bank Norwegian sier at de avslår 60–70 prosent av alle søknader om forbrukslå­n. Men det betyr ikke at det er noen banker som gir lån til dem som ikke har evne til å betale. Dette kan kanskje Finanstils­ynets nye retningsli­njer om å gjøre en helhetsvur­dering av kunden vaere med på å rette opp i.

Finans Norge bør vaere åpne for endringer i regelverke­t nå når flere sitter med lån de ikke klarer å betjene. Og da er Forsells forslag om å sette en maksgrense på forbruksre­nter ett tiltak som bør diskuteres.

Det bør ikke vaere sånn at det offentlige ender opp med å drive inn gjeld som tydeligere retningsli­njer og et bedre regelverk kan forhindre. Det er finansbran­sjen selv som må ta ansvar for at det bare er de som er i stand til å betale tilbake gjelden, som får lån. Og at bankene ikke utnytter sårbare grupper.

 ??  ?? En tom lommebok kan fort føre til at et tilbud om forbrukslå­n kan virke forlokkend­e.
En tom lommebok kan fort føre til at et tilbud om forbrukslå­n kan virke forlokkend­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway