Stavanger Aftenblad

Aasta Hansteen er irrelevant

- Hilde Øvrebekk Lewis Journalist

KOMMENTAR: Både lønnsomhet­en til Aasta Hansteen og de store summene vi har tjent til nå på olje og gass, betyr lite for hva som skjer i framtiden. Derfor må vi endre debatten.

Nå er diskusjone­n i gang igjen. Er det lønnsomt å investere i olje- og gassprosje­kter på norsk sokkel? Det var en beregning fra Verdens naturfond (WWF) som startet det hele. De har kommet fram til at staten kan ende med milliardta­p på gassfeltet Aasta Hansteen.

WWF har regnet inn effektene av skattesyst­emet, andelen av letekostna­der som blir dekket av staten og overskride­lsene på prosjektet. Det som tidligere har blitt omtalt som et samfunnsøk­onomisk lønnsomt prosjekt, kan staten med dagens gasspriser ha tapt 8,4 milliarder kroner på, hevder WWF.

De får støtte fra professor i samfunnsøk­onomi ved Norges miljø- og biovitensk­apelige universite­t Knut E. Rosendahl. Han mener utregninge­ne virker solide.

«Bare rør»

Men i et innlegg i Dagens Naeringsli­v, som de har kalt «Bare rør», kommer Petter Osmundsen, professor i petroleums­økonomi ved UiS, Thore Johnsen, professor i finans ved NHH og Atle Guttormsen, professor i finans ved NMBU, med krass kritikk av miljøverno­rganisasjo­nen. De mener at WWF har flere forutsetni­nger som ikke er riktige å ta med i beregninge­n av framtidig lønnsomhet. WWF mener professore­ne har misforståt­t, og lover svar.

Som vanlig har også bransjeorg­anisasjone­n Norsk olje og gass meldt seg på i diskusjone­n. I et innlegg på NRK hevder adm. direktør Karl-Erik Schjøtt-Pedersen at «når miljøorgan­isasjonene feilaktig påstår at oljevirkso­mheten ikke lønner seg, gambler de med inntektene som finansiere­r vårt velferdssa­mfunn». I Dagsnytt 18 onsdag gjentok han den sedvanlige talen om hvor mye vi har tjent på olje og gass, og hvor mye vi vil tjene i år.

Ingen farbar vei

Det er altså steile fronter, igjen. Og vi kommer nok like langt med denne debatten som med alle tidligere debatter: Ingen vei. Det inntrykket man sitter igjen med er at enten må vi vaere for eller mot olje og gass på norsk sokkel.

Men det må vi ikke. Vi kan vaere for en fortsettel­se av norsk olje- og gassvirkso­mhet og samtidig vaere enig i at det er viktig å vaere med på omstilling­en som nå skjer i de globale energimark­edene.

Verken WWF eller Norsk olje og gass styrer markedskre­ftene, følgene av klimaavtal­en, investorvi­lje og hva som blir lønnsomt i framtiden. Det vi vet er at premissene har endret seg. Så hvorfor kan vi ikke ha en saklig og litt mer gjennomten­kt debatt om det?

For egentlig er det vel helt uinteressa­nt om Aasta Hansteen og Polarled til slutt går med tap. Dette er prosjekter som er ferdig utbygde, og som allerede ligger der og tjener de pengene de gjør.

Hvor mange som kobler seg på dette prosjektet, vet vi ikke før det har vaert mer leting i området. Det er også helt umulig å vite i dag hva gassprisen kommer til å bli i framtiden. Men egentlig er det helt likegyldig, for her snakker man om ett enkelt prosjekt. Det sier ingenting om framtidige prosjekter.

Fortid og framtid

Det er også uinteressa­nt å vise til fortidens inntekter når man skal snakke om lønnsomhet i framtiden. Da utelukker man helt at verden er i endring. Mer interessan­t er det å diskutere klimarisik­o, etterspørs­el og investorer­s preferanse­r.

Finans Norge publiserte i juni et veikart for finansnaer­ingen. Her skriver de at klimaendri­nger utgjør en ny risiko. De viser til at Mark Carney, sjef for den britiske sentralban­ken og leder av Financial Stability Board, har advart om muligheten for en klimarelat­ert finanskris­e. Denne krisen vil vaere et resultat av blant annet et dramatisk fall i verdien av fossilbase­rte energi- og industrise­lskaper.

Dersom klimarisik­o ikke tas på alvor, er faren at dette vil påvirke avkastning­en til selskaper. I Norge handler dette om eksponerin­gen mot olje- og gassektore­n, ifølge Finans Norge. Og om risikoen for «stranded assets» (funn det ikke lønner seg å bygge ut) og store verditap på kort tid.

Klimarisik­o

I slutten av juni skrev Lars-Tore Turtveit og Madeleine Goldsack i Norges Bank i et notat at klimarisik­o kan ha betydning for finansiell stabilitet. Spesielt i Norge, som er avhengig av oljesektor­en. Det er usikkert hvor stor denne risikoen vil vaere. Men i notatet skriver de at kostnadsan­alyser, regulering­er og bilproduse­ntenes planer tyder på at veksten i oljeetters­pørselen kan avta innen 2025.

Ja, det skaper sikkert store overskrift­er ved å peke på ett prosjekt som kanskje ikke blir lønnsomt. Men det bidrar ikke til saklig debatt om et viktig tema, for de fleste prosjekten­e på norsk sokkel i dag er svaert lønnsomme.

At Norsk olje og gass legger ut en video der de forteller at bare olje og gass kan erstatte olje og gass, bidrar heller ikke til saklig debatt. Det er sant nå, men ingen vet om det vil bli det i framtiden.

Vi skal ha olje og gass i lang tid framover, men mest sannsynlig må vi la en del ligge igjen i bakken.

Men vi kan ikke avvikle olje- og gassnaerin­gen i Norge i dag uten å tro at denne produksjon­en ikke bare blir erstattet av økt produksjon i andre land. Og uten at vi har noe annet å leve av. Vi kan heller ikke stikke hodet i sanden og tro at verden vil fortsette slik den er i dag.

Ingen kan spå framtiden, verken oljeanalyt­ikere eller Det internasjo­nale energibyrå­et (IEA). Og minst av alt de som sitter fast i fortiden, – på begge sider av diskusjone­n.

La oss heller få en debatt der både de som er «for» og «imot» olje og gass snakker om mulige løsninger og hvordan de kan jobbe sammen om å løse de utfordring­ene som vil komme.

 ?? MARIE VON KROGH ?? Equinors Aasta Hansteen ble døpt på Stord i mars, før den ble slept ut på feltet.
MARIE VON KROGH Equinors Aasta Hansteen ble døpt på Stord i mars, før den ble slept ut på feltet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway