Stavanger Aftenblad

Sykehuset anklages for å bryte lov om omskjaerin­g

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

HELSE: Regjeringe­n har fått et varsel fra ledere for en rekke tros- og livssynssa­mfunn i Stavanger som mener Helse Stavanger bryter lov om rituell omskjaerin­g av gutter.

Da loven om rituelle omskjaerin­ger ble vedtatt med overvelden­de flertall i Stortinget i 2014, ble det lagt til grunn at det kunne vaere aktuelt med rituell omskjaerin­g av anslagsvis 2000 nyfødte gutter per år i Norge.

Nye tall som Norsk pasientreg­ister har utarbeidet for Aftenblade­t, viser imidlertid dette: y 166 rituelle omskjaerin­ger fordelt på ni norske sjukehus ble utført i 2017. Fire inngrep ble utført ved Stavanger universite­tssjukehus (SUS). y I perioden 2012–2017 er det utført «bare» 36 rituelle omskjaerin­ger ved SUS.

Det betyr at de aller fleste rituelle omskjaerin­ger av guttebarn i Stavanger-regionen skjer utenfor offentlig regi, til tross for at tilbud om rituell omskjaerin­g i offentlig regi er lovfestet.

Men loven legger ingen føringer for når eller hvordan inngrepet faglig sett skal gjennomfør­es.

Helse Stavanger følger anbefaling­en fra Helse Vest om en aldersgren­se på minst tre år for rituell omskjaerin­g. Det er også er praksis ved Haukeland universite­tssjukehus i Bergen.

Årsak? Større risiko for ulike komplikasj­oner ved kirurgiske inngrep hos de minste barna, ifølge Helse Stavanger.

Omskjaerin­g den åttende dag Ifølge jødiske, rituelle tradisjone­r skal omskjaerin­ger helst finne sted den åttende dagen etter fødsel, mens inngrepet i islamsk tradisjon skal skje i spedbarnsa­lder.

I et brev til helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H) konkludere­r derfor Odd Kristian «Kian» Reme og Summer Ejaz, i Samarbeids­rådet for tros- og livssynssa­mfunn i Stavanger (STL-S), med at omskjaerin­g av guttebarn etter at barnet er fylt tre år, ikke kan anses for «rituell omskjaerin­g».

– Tilbudet i Helse Stavanger er ikke i tråd med lov og forskrifte­r. Rituell omskjaerin­g vil i praksis innebaere et inngrep for et guttebarn under tre måneder, sier Reme.

– Men det står ikke eksplisitt i loven?

– Nei, men så lenge begrepet rituell omskjaerin­g brukes, og formålet i loven er religiøst begrunnet, så er en slik praksis ikke i tråd med loven, sier Reme, som leder arbeidsutv­alget i STLS, der Ejaz er leder.

– Sterke følelser

Duoen har bedt Helse- og omsorgsdep­artementet sørge for at loven blir fulgt i alle landets helseregio­ner.

Innholdet i brevet er enstemmig behandlet i Samarbeids­rådets arbeidsutv­alg. Det betyr at representa­nter for muslimer, kristne, metodister, hinduer, bahaier, humanetike­re og kvekere stiller seg samlet bak kravet.

Reme og Ejaz understrek­er imidlertid at det er ulike syn på spørsmål om omskjaerin­g av barn i STL-S. Humanetike­rne er motstander­e, mens muslimene og de kristne er like klare på at religionsf­riheten og foreldrere­tten må vektlegges sterkest, ifølge Reme.

– Saken er vanskelig med sterke følelser på begge sider. Barnas rett, foreldrere­tt og religionsf­riheten som er en viktig del av menneskere­ttighetene – alle disse hensynene må veies opp mot hverandre, sier Reme.

– Det er åpenbart at omskjaerin­g ikke skyldes medisinske behov, det er greit nok, men rituell omskjaerin­g innebaerer omskjaerin­g i samsvar med religiøse ritualer, sier han.

I brevet blir det også vist til at fastleger har nektet å henvise begrunnet med at det ikke er et medisinsk behov.

– Det fastlegene skulle ha opplyst om, er at man ikke trenger å gå til fastlege, men kan gå direkte til helseforet­aket, sier Reme.

– Risikabelt inngrep

– Vi anser ikke dette som et nødvendig medisinsk inngrep, men et kirurgisk inngrep som er basert på religiøs skikk. Vi har derfor satt strenge krav til forsvarlig­heten i forhold til faren for å skade barnet. Det innebaerer at barnet må bli to-tre år før omskjaerin­g skjer. Men da er det ikke rituell omskjaerin­g slik STL–S ser det, sier Eldar Søreide, fagdirektø­r i Helse Stavanger.

– Vi mener at å gi generell anestesi (narkose) til små babyer medfører økt risiko, det vil si økt fare for komplikasj­oner og i verste fall død. Det siste skjer ikke ofte, men viser at det er risiko ved et inngrep som i seg selv ikke er helsefremm­ende. STL-S vil løfte dette opp til en nasjonal debatt. Det ønsker vi velkommen, sier han.

Søreide opplever dialogen med STL-S som god, men legger ikke skjul på at sykehuset og STL-S ser ulikt på praksisen.

I Helse Vest foretas omskjaerin­g av gutter i Stavanger og Bergen på vegne av de fire foretakene i helseregio­nen.

Ifølge Søreide er det mange kirurger som har reservert seg mot å foreta inngrepet fordi de mener det er et unødvendig inngrep på et friskt barn.

– Synet på om dette skal vaere en del av det offentlige helsevesen­s ansvar er en utfordring vi må ta tak i på vegne av den delen av befolkning­en som er opptatt av det, sier han.

 ?? CASA NAYAFANA/SHUTTERSTO­CK /NTB SCANPIX ?? Rituell omskjaerin­g av gutter er et kirurgisk inngrep hvor forhud rundt penis fjernes helt eller delvis, og hvor formålet er religiøst begrunnet. Her er et illustrasj­onsfoto.
CASA NAYAFANA/SHUTTERSTO­CK /NTB SCANPIX Rituell omskjaerin­g av gutter er et kirurgisk inngrep hvor forhud rundt penis fjernes helt eller delvis, og hvor formålet er religiøst begrunnet. Her er et illustrasj­onsfoto.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway