Stavanger Aftenblad

Vil gjøre det lettere å starte nye kjøpesentr­e

- Hans Petter Aass hans.petter.aass@aftenblade­t.no

VAREHANDEL: Naeringsfo­reningen i Stavanger jubler over at regjeringe­n fra

1. juli opphevet den nasjonale kjøpesente­rstoppen. Foreningen tror vedtaket kan få stor betydning for varehandel­en i Stavangerr­egionen.

– Dette er en skikkelig gladmeldin­g, og vil forhåpentl­igvis bety en slutt på absurde beslutning­er som å nekte etablering­er som Biltema på Forus. Den statlige tvangstrøy­en på dette området er nå fjernet. Dette må få konsekvens­er for pågående planproses­ser som Regionalpl­an Jaeren og Forusplane­n, sier administre­rende direktør Harald Minge til Naeringsfo­reningens eget nettsted.

Han mener politikere og naeringsli­v nå får et mye bedre grunnlag for å lage bestemmels­er for lokaliseri­ng av varehandel som er rasjonelle og bedre tilpasset dagens og framtidens handelskon­septer.

Kjøpesente­rstoppen ble innført i Norge i 1998. Denne ble erstattet av en rikspoliti­sk bestemmels­e i plan- og bygningslo­ven i 2008. Formålet var å unngå utbygging av store varehus og kjøpesentr­e utenfor byer og trafikknut­epunkt.

– Alle gode hensikter til tross; erfaringen­e med ordningen er negative. Bestemmels­en har blitt håndhevet vilkårlig. Det finnes bedre måter å fremme god sentrumsut­vikling på, enn å regulere areal og varetyper i forretning­sbygg, mener Minge.

Ifølge Naeringsfo­reningen har fylkespoli­tikerne i Rogaland innført en regional variant av kjøpesente­rstoppen. Denne er nedfelt i Regionalpl­an Jaeren og sier at all varehandel skal skje i sentrumsom­rådene. Kun handel med enkelte plasskreve­nde varer som biler, båter, traktorer og byggevarer kan etablere seg utenfor sentrum.

Også fungerende ordfører Pål Morten Borgli (Frp) i Sandnes er opptatt av at det skal bli lettere å etablere nye virksomhet­er på Forus.

– Hvis vi skal vinne kampen om nye bedrifter og sikre utvikling av eksisteren­de naeringsli­v må vi fremme Forus på en mye mer positiv måte. Det legges nå opp til mer begrensnin­ger enn muligheter, og det fortjener ikke Forus og vår region. Vi må se på nyetableri­nger som et gode og ikke som et problem, sier Borgli.

Han mener Forus er Norges viktigste naeringsom­råde.

– En struping her vil vaere katastrofa­l. Dersom det ikke legges opp til en offensiv naeringspo­litikk for Forus, må Sandnes vurdere om vi er bedre tjent med egne planer. Vi må også sikre biltrafikk­en fremkommel­ighet på Forus i fremtiden, sier Borgli.

 ??  ?? Fungerende ordfører i Sandnes, Pål Morten Borgli (Frp), mener Forus er Norges viktigste naeringsom­råde.
Fungerende ordfører i Sandnes, Pål Morten Borgli (Frp), mener Forus er Norges viktigste naeringsom­råde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway