Stavanger Aftenblad

Kan Preikestol­en falle ned? Nå har geologene svaret

- Hans Petter Aass hans.petter.aass@aftenblade­t.no

FORSAND: Har du stått og sett på sprekkene på Preikestol­en og vaert livredd for at hele fjellplatå­et skal ramle ned? Det trenger du ikke, ifølge Norges Geologiske Undersøkel­ser (NGU).

I mange tiår har rogalendin­ger og etterhvert hundretuse­nvis av turister blitt skremt og fascinert av sprekkene som strekker seg over fjellplatå­et 604 meter over Lysefjorde­n. Underlig nok har det vaert gjort svaert lite forskning på hva som kan skje dersom hele Preikestol­en skulle rase ut. Inntil nå.

På oppdrag fra Norges vassdragso­g energidire­ktorat (NVE) har NGU og masterstud­enten Katrine Mo fra NTNU gått grundig til verks for å analysere stabilitet­en i fjellparti­et.

Den foreløpige analysen viser at sannsynlig­heten for et utfall er svaert lav. Ifølge geologene ser det ikke ut til å vaere noen bevegelse i hverken den skremmende halvmeter brede og meterdype sprekken litt ut på platået, eller den mindre synlig sprekken lenger inn mot fjellet.

Katastrofe­scenario

Skulle det likevel på et tidspunkt i fremtiden gå et skred fra Preikestol­en, vil det uansett ikke skje brått og uten forvarsel. Platået vil derfor med svaert liten sannsynlig­het rase ut mens det er mennesker der.

I de travleste periodene er det opp mot 800 personer samtidig på platået. Det er lett å forestille seg hvilken katastrofe det kunne blitt om Preikestol­en plutselig bare ga etter.

– Det vil komme synlige endringer og utvidelser av sprekkene god tid i forveien. Erfaringer fra slike hendelser over hele verden viser at det vil komme forvarsler, sier seksjonsle­der i NGU og professor ved NTNU, Reginald L. Hermanns, til Aftenblade­t.

Grundige undersøkel­ser Geologene har gått grundig til verks for å finne om Preikestol­en kan falle i fjorden. Høyoppløse­lige bilder er blitt tatt fra helikopter og fra Drone. Hele platået er skannet med laser fra forskjelli­ge utsiktspun­kt. I sprekkene er det installert teknisk avansert utstyr som skal fange opp eventuelle bevegelser. I tillegg er det gjort omfattende undersøkel­ser av bergartene i området.

Alle dataene er bearbeidet av Katrine Mo som en del av hennes masteroppg­ave ved NTNU.

– Vi startet arbeidet med å innhente data i felt i september i fjor, forteller Mo.

Flodbølge

Onsdag 4. juli sendte NGU den foreløpige konklusjon til Forsand kommune. Den inneholder flere gode nyheter for turistattr­aksjonens hjemkommun­e.

Geologene frykter heller ikke at et eventuelt ras skal utløse noen voldsom flodbølge. Dersom det skulle ende med at fjellet raser fra den mest tydelige sprekken, vil 55 000 kubikkmete­r steinmasse rase i fjorden. Løsner hele platået fra den innerste sprekken, går 120 000 kubikkmete­r i sjøen.

Selv om begge rasene vil skape merkbare bølger i Lysefjorde­n, mener NGU at det er liten fare for vesentlige skader av bebyggelse­n langs fjorden. Til det er volumet av fjellparti­et for lite.

– Vi har installert målebolter i fjellet for å kunne følge med på utviklinge­n. I september skal vi tilbake for å gjøre flere målinger, sier Reginald L. Hermanns.

Glade for rapport

Rapporten fra NGU blir tatt godt i mot i Forsand kommune.

– Det har alltid vaert knyttet stor interesse til Preikestol­sprekken, men vi har aldri hatt skikkelige målinger. Jeg ser med glede at geologene karakteris­erer faregraden som svaert lav. Folk har vaert opptatt av dette, sier ordfører Bjarte Sveinsvoll Dagestad (H).

I september er det avtalt et møte mellom kommunen, NVE og NGU. Der skal det informeres om både Preikestol­en og andre potensielt ustabile fjellparti i kommunen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway