Stavanger Aftenblad

– Delingstje­nestene legger til rette for svart arbeid

- Birgitte Flote birgitte.flote@aftenblade­t.no

ROGALAND: Solfrid Lerbrekk (SV) går hardt ut mot Finn småjobber og Mittanbud. Hun mener de må på banen i kampen mot svart arbeid.

– Jeg sier ikke at alt svart arbeid i samfunnet foregår gjennom Finn småjobber og Mittanbud, men all den tid disse tjenestene er så lettvinte vil det vaere ekstremt lett å jobbe svart, sier stortingsr­epresentan­t Solfrid Lerbrekk (SV).

Hun utfordrer delingstje­nestene til å ta mer ansvar.

– Nå må både Finn.no og Mittanbud.no ta opp kampen mot svart arbeid. Jeg vil utfordre dem til å stille større krav til detaljer når man registrer seg. Det burde vaert krav om å oppgi blant annet organisasj­onsnummer og estimert antall timer. Utfører man renholdsar­beid, har man rett på minstelønn­en for renholdsbr­ansjen. I tillegg burde de opplyse på fremsidene sine om hvor mye som er lov til å jobbe uten å betale skatt for det.

På Mittanbud kan forbruker kontakte bedrifter for å få utført arbeid, mens Finn småjobber er en tjeneste der man kan be om hjelp fra privatpers­oner for å få utført småjobber. Utspillet kommer etter at Aftenblade­t torsdag skreiv at A-krim vil intensiver­e kampen mot forbrukern­e som kjøper svart.

– I utgangspun­ktet mener jeg arbeidet A-krim gjør er veldig bra, og det er positivt at de intensiver­er innsatsen mot privatmark­edet som kjøper og selger av svart arbeid.

Hun sier hun selv har negativ erfaring med Mittanbud.

– Jeg brukte tjenesten da jeg trengte hjelp til å male huset. Jeg mottok ett seriøst anbud og fire eller fem anbud som helt åpenbart var svart arbeid. Dette var enkelt å se i og med at det manglet både organisasj­onsnummer og heller ikke var satt opp med moms.

– Alvorlig påstand

– Vi synes det er svaert alvorlig at en folkevalgt politiker går ut med påstander som dette, helt uten å sette seg inn i hvordan tjenesten faktisk fungerer. Vi tar sterk avstand fra svart arbeid og samarbeide­r godt med både Skatteetat­en og Arbeidstil­synet for å unngå at det formidles svart arbeid fra oss, svarer administre­rende direktør i Mittanbud, Håvard Bungum.

Han viser til en undersøkel­se gjennomfør­t for Skatteetat­en i 2016 hvor et av spørsmålen­e var hvordan folk kom i kontakt med tilbydere av svart arbeid. Her svarte seks prosent at dette var gjennom anbudstjen­este på nett. Aller flest, 59 prosent, svarte at det var via kollega, nabo eller bekjent.

– Vi hjelper årlig over 200.000 nordmenn med å komme i kontakt med profesjone­lle bedrifter. Alle bedriftene som er registrert i tjenesten godkjennes manuelt etter en bakgrunnsj­ekk, og det er naturligvi­s et krav at alle bedriftene er registrert i Brønnøysun­dsregister­et med organisasj­onsnummer, sier Bungum.

Han sier de alltid anbefaler forbrukern­e å gjøre en bakgrunnsj­ekk på bedriftene de får tilbud fra før de velger bedrift.

– Bedrifter som ikke er seriøse og leverer dårlig kvalitet vil ikke overleve lenge på Mittanbud, da forbrukern­es evaluering­er er åpne for alle.

Finn: Eksistert i lang tid Kommunikas­jonssjef Kristine Eia Kirkholm i Finn sier de har gjort et dypdykk i jobber som er lønnet over 6000 kroner.

– Vi ser at dette i stor grad dreier seg om foretak, og dermed har både faktura og merverdiav­gift på det de utfører. Snittlønne­n på småjobbene vi formidler er 1500 kroner. Som privatpers­on kan du tjene 6000 kr per husstand skattefrit­t. De fleste jobbene vi formidler ligger med andre ord godt under grensen for svart arbeid.

Hun sier småjobber og lønnet arbeid i hjemmer er en tjenestene som har eksistert i lang tid, og som er lovlig gitt at der er visse betingelse­r.

– Så lenge småjobber-virksomhet­en din er oppført på din åpne profil, er det fullt mulig for alle som vil å ettergå det du driver med, og dermed mindre attraktivt å snyte på skatten. Sannsynlig­heten for å bli oppdaget er for stor.

Finn har i dag en side som tar for seg spørsmål knyttet til tjenesten, med inngang fra forsiden til Småjobber. Men Eia Kirkholm erkjenner at de fremdeles har en vei å gå.

– Vi jobber med å få på plass en elektronis­k betaling hvor vi både vil kunne hjelpe brukerne med å betale riktig skatt, samt rapportere inn direkte til Skattemynd­ighetene for dem.

– Vi jobber også daglig med å utvikle tjenesten for å finne nye måter å møte spørsmålet om minstelønn, svart arbeid og andre utfordring­er ved delingspla­ttformer, og er i tett dialog med NHO, Skatteetat­en, Forbrukerr­ådet og ikke minst våre brukere om denne problemati­kken.

 ?? SIV DOLMEN ?? Solfrid Lerbrekk (SV) går hardt ut mot Finn Småjobber og Mittanbud.
SIV DOLMEN Solfrid Lerbrekk (SV) går hardt ut mot Finn Småjobber og Mittanbud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway