Stavanger Aftenblad

Tingrettsd­ommer er positiv

-

ADVOKATMEK­LING: Tingrettsd­ommer

Thor Henning Auestad i Stavanger tingrett mener det er positivt at tvister kan løses før de kommer til rettssalen.

– Dette er veldig bra, sier Auestad og som også er nestleder i Stavanger tingrett. Han sier at det er to spor man kan benytte ved mekling, advokatmek­ling eller rettsmekli­ng.

Rettsmekli­ng

Rettmeklin­g foretas etter at saken er brakt inn for retten. Det er en dommer som leder denne.

– Hos oss har vi rundt 100 rettsmekli­nger i året, og mellom 80 og 90 prosent av disse sakene blir løst under meklingen. Det er saerlig eiendomstv­ister, arbeidsret­tstvister og saker knyttet til entreprenø­rvirksomhe­t som blir meklet i en rettsmekli­ng.

Advokatmek­ling skjer før en går til rettssak. Her er det en advokat som er mekler. Selve meklingspr­osessen er gangske lik.

– Er ikke rettsmekli­ng bedre enn advokatmek­ling med tanke på uhildethet og rettssikke­rhet?

– Ved en rettsmekli­ng er rettssikke­rheten og uhildethet­en ivaretatt.

– Ivaretar rettssikke­rheten

– Ved en advokatmek­ling er det en advokat som overvåker at rettssikke­rhetsgaran­tiene ivaretas, så denne formen for mekling bør også vaere betryggend­e i så henseende, sier Auestad. Han mener dette er et godt alternativ til tvisteløsn­ing, som samtidig bidrar til å avlaste domstolene.

Noen vil uansett ha avgjørelse gjennom en rettssak?

– Folk velger selv, mekling eller domstolbeh­andling. Det kan vaere gode grunner for det, men de fleste er her for å få tvistene sine løst. Mekling er uansett billigere enn en tradisjone­ll behandling som kan gå i tre instanser , sier Auestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway