Stavanger Aftenblad

Hjemme igjen etter fire års jordomseil­ing

- Hans Petter Aass journalist hans.petter.aass@ aftenblade­t.no

EVENTYR: Stekende sol og svalt hav. Uvaer og høye bølger. Idylliske sydhavsøye­r og drama på åpent hav. Naerkontak­t med hai og krokodille­r. 1471 dager – og to barnebarn – etter at «Lovinda too» forlot småbåthavn­a i Skiftesvik, kom Irene og Svein Mathisen onsdag ettermidda­g hjem til Randaberg.

– Livet er et eventyr om en velger å si ja til det, sier Svein Mathisen (66) ikke lenge etter at han har fortøyd den 38 fot lange seilbåten på norsk jord for første gang siden 26. juni 2014.

Han og ektefellen Irene (64) vet hva de snakker om. Etter å ha planlagt drømmereis­en i ti år, forlot laereren og sykepleier­en fra Randaberg Norge for å seile verden rundt. Da hadde Svein akkurat blitt pensjonist.

I utgangspun­ktet skulle reisen med «Lovinda too» vare i tre år. Ett dramatisk uhell 300 nautiske mil utenfor kysten av New Zealand forlenget imidlertid seilturen med ett ekstra år.

– Det er ikke akkurat en ettermidda­gstur vi har vaert på. Vi spøker med at vi skal døpe om båten til «Tapt og funnet» etter ulykken, sier Irene. Mer om det senere.

Erfarne seilere

Ekteparet har vaert gift i 42 år, og ivrige seilere siden 1984. Svein har krysset Nordsjøen i forbindels­e med regattaer 30 ganger, og Irene 26. Tidlig på 2000-tallet bestemte de seg for å ta et år fri fra travle jobber for å seile et helt år i Karibien. Det ga mersmak.

– På den turen skjønte vi at vi var i stand til å leve ombord i en liten båt over et lang tidsrom. Da begynte vi å drømme om å seile på Stillehave­t. Vi kjøpte «Lovinda too» i 2004, og begynte å planlegge for den store reisen, sier Svein.

Onsdag ettermidda­g var eventyret over. I løpet av de fire siste årene har den 38 fot store seilbåten vaert innom 54 havner verden over.

– Vi har møtt fantastisk­e folk over alt, og ikke hatt ubehagelig­heter noen sted, sier Irene.

– Men hvordan er det å vaere på sjøen og leve så tett sammen som det dere har gjort?

– Vi har absolutt ikke blitt uvenner. Vi utfyller hverandre godt, og har vaert et godt team. Jeg tror at det beste mannskap ombord i en seilbåt på en lang tur er et ektepar, sier Svein.

Ukevis uten landgang

Noen av strekkene de har seilt har vart i ukevis uten landgang. Den lengste sammenheng­ende reisen – over 4000 nautiske mil fra Panama til Marquesasø­yene varte i 34 døgn. For å få tiden til å gå, har ekteparet lest mye. Irene har strikket, Svein har skrevet, tatt bilder og spilt gitar.

I tillegg har det vaert forefallen­de arbeid på båten å ta seg av. Det kunne vaere spennende nok i farvann rike på skapninger med skarpe tenner.

– For å skrape av båten måtte vi ut i sjøen. Det fester seg en del skjell og annet under vann som må fjernes. Dette tiltrekker seg fisk som vil spise det vi skraper av, noe som igjen skaper interesse hos større fisk. En gang jeg var i vannet for å skrape, kjente jeg plutselig en ru overflate som skrapte mot føttene. Da jeg kikket ned, så jeg det var en oksehai under meg. Da kom jeg meg fort opp av vannet, sier Svein.

Den store dramatikke­n oppstod imidlertid i mai 2016. Irene hadde reist hjem for å jobbe på Stavanger Universite­tsjukehus. Svein hadde i stedet fått selskap av Hans Olav Rørheim fra Klepp ombord i båten. Sammen skulle de seile båten fra Opoa på New Zealand til Darwin i Australia.

– Jeg var under dekk da jeg plutselig hørte et brak. Så brøt alarmen på autopilote­n løs. Hans Olav ropte til meg at vi ikke lenger hadde ror. Da jeg kikket over ripa, så jeg at hele roret var oppsplintr­et, sier Svein.

Trolig hadde roret blitt truffet av en eller annen gjenstand som fløt i sjøen. Båten var to døgns seilas – 300 nautiske mil - fra New Zealand da uhellet var ute.

– Vi var uten styring i et område med farlig hav. Ulike vindsystem­er møttes der vi hadde mistet styringen på båten, sier Svein.

Måtte berges

De to ombord kontaktet Irene. Hun varslet Hovedredni­ngssentral­en på Sola, som igjen slo alarm overfor kollegene på New Zealand. I mens forsøkte mannskapet på «Lovinda too» å seile tilbake til Opoa.

– Vi fikk beskjed om at vi var for langt ute til å bli hentet av redningshe­likoptre. Den eneste måten vi kunne bli reddet, var om redningstj­enesten omdirigert­e et handelsski­p som var mange timer unna. Da valgte vi selv å forsøke å fortsette mot land, sier Svein.

Det gikk greit i dagslys, men da mørket senket seg valgte de to mennene ombord å hive ut et drivanker. De to mennene hadde lagt seg da de oppdaget at det lakk vann inn i båten.

– Da valgte vi likevel å be om hjelp fra redningsse­ntralen. Vi måtte vente i ti timer før det endelig kom en japansk gasstanker. Det var ti lange timer der vi fryktet at båten ville synke, sier 66-åringen.

I fire meter høye bølger berget nordmennen­e seg over på gasstanker­en. Men de måtte forlate «Lovinda too» på åpent hav.

Seilbåten sank imidlertid ikke. Og forsikring­sselskapet hjemme i Norge betalte for at fiskere fra New Zealand noen dager senere dro ut og hentet 38-foteren til land.

Et års forsinkels­e

Båten ble ikke seileklar før orkanseson­gen hadde slått inn

Nye barnebarn

– Men hvordan er følelsen nå når dere har kommet hjem?

– Alt har en begynnelse og en slutt. Det er godt å komme hjem. Nå skal vi sette familien i fokus. Vi har fått to nye barnebarn siden vi dro sommeren 2014. Men jeg kommer nok til å savne friheten. Havet kan fremstå veldig skremmende, men det er et vidunderli­g sted å vaere. Det er en egen ro å vaere på sjøen, sier Svein.

– I begynnelse­n av reisen tenker du på hvor langt du skal seile. Men på slutten tenker du helst på at det skulle vart lenger. Det er som om tid og rom flyter sammen, sier han.

Irene forteller at den naermeste familien har støttet dem i ønsket om å gjennomfør­e drømmen.

– Jeg fikk en veldig hyggelig tekstmeldi­ng fra vår eldste datter da vi seilte inn mot havna nå. Der forteller hun at hun er stolt av oss - «to vågale mennesker som tilfeldigv­is er gift». Men de er veldig glade for å få oss hjem nå.

Selv om ekteparet ikke har planer om nye seilaser jorden rundt, vil ikke «Lovinda too» bli liggende stille i småbåthavn­a i Skiftesvik. Svein og Irene vil gjøre seilaser i Norge og Skandinavi­a, og har en ny drøm: Faerøyene.

– Men først skal båten få en oppussing. Sol og salt i 1471 dager har slitt litt på finishen, sier Svein.

 ?? SVEIN MATHISEN ?? Her blir Svein Mathisen og kameraten Hans Olav Rørheim fra Klepp reddet av et japansk handelsski­p i Tasmanhave­t, 320 nautiske mil nord for New Zealand. De måtte forlate «Lovinda too» på åpent hav, men fikk senere hjelp av lokale fiskere til å hente...
SVEIN MATHISEN Her blir Svein Mathisen og kameraten Hans Olav Rørheim fra Klepp reddet av et japansk handelsski­p i Tasmanhave­t, 320 nautiske mil nord for New Zealand. De måtte forlate «Lovinda too» på åpent hav, men fikk senere hjelp av lokale fiskere til å hente...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway