Stavanger Aftenblad

Sverigedem­okraterna sikter mot å bli største parti i Sverige

-

VISBY: Sverigedem­okraterna sikter mot å bli største parti ved valget i Sverige til høsten, sier partileder Jimmie Åkesson.

– Vi skal bli det største partiet. Om det blir i dette valget eller senere, det vet vi ikke. Men vi er helt sikre på at vi før eller senere blir største parti, og på lang sikt det statsbaere­nde partiet, sa han.

I intervjuet som er gjort i Almedalen i den politiske uken på Gotland, sier Åkesson at det som skiller partiet fra tidligere, er at det hele tiden favner bredere og tiltrekker seg velgere fra mange deler av samfunnet.

– En målgruppe for oss er innvandrer­e. Der må vi bli bedre på å få fram at uansett hvor man er født i verden, eller hvor ens foreldre er fra, så har man en plass i Sverige om man skikker seg vel og vil tilpasse seg, sier han.

Sverigedem­okraterna sikter seg også inn mot kvinner. Bare 25 prosent av partiets medlemmer i dag er kvinner, og for å øke støtten fra dem, vil partiet legge vekt på trygghet og bedre arbeidsvil­kår innen omsorgssek­toren, samt lov og orden i utsatte områder.

Når han blir bedt om å tippe hvilke partier som blir de største ved valget, svarer Åkesson at nummer én blir Sverigedem­okraterna, nummer to Socialdemo­kraterna og til slutt Moderatern­a.

Tror KD ryker ut Sverigedem­okraterna ser på Socialdemo­kraterna som hovedmotst­anderen og tar sikte på å ta over sosialdemo­kratenes rolle i svensk politikk.

– De har gjort sitt. Dette er vår tid, sier partisekre­taer Richard Jomshof.

Han har tidligere ønsket seg en koalisjons­regjering med Moderatern­a og Kristdemok­raterna (KD), men nå tror han at Kristdemok­raterna ikke greier sperregren­sa på 4 prosent og ryker ut av riksdagen.

– Jeg begynner å tro det. Man kan stemme taktisk hvis det går veldig bra for ens eget parti, men at Moderatern­a-velgere skal stemme taktisk når Moderatern­a selv ligger dårlig an, ser jeg ikke for meg, sier han.

– Vi vet ikke om Alliansen overlever eller hvordan den parlamenta­riske situasjone­n blir etter 9. september, understrek­er han.

På vippen

Slik det ligger an to måneder før valget, får verken Alliansen eller de rødgrønne flertall, mens Sverigedem­okraterna kommer inn med en enda større gruppe enn nå og havner på vippen.

Om de to blokkene ikke vil vaere avhengig av Sverigedem­okraterna, må de derfor samarbeide med hverandre. Den eneste mulige flertallsr­egjeringen uten støtte fra SD, vil trolig bli en koalisjon mellom Moderatern­a og Socialdemo­kraterna, men det er vanskelig å se for seg.

Kristdemok­raternas leder Ebba Busch Thor holder fast ved at Moderatern­as leder Ulf Kristersso­n bør bli statsminis­ter etter valget, selv om den borgerlige Alliansen blir mindre enn de rødgrønne. Men samarbeid med Sverigedem­okraterna avviser hun.

De to andre partiene i Alliansen, Liberalern­a og Centern, ser annerledes på det og mener at en Alliansen-regjering som er mindre enn de rødgrønne ville bli avhengig av Jimmie Åkessons aktive støtte. Og Åkesson har gjort det helt klart at støtte fra Sverigedem­okraterna ikke er gratis. (NTB)

 ?? VILHELM STOKSTAD, TT/SCANPIX ?? Når han blir bedt om å tippe hvilke partier som blir de største ved valget, svarer Jimmie Åkesson at nummer én blir Sverigedem­okraterna, nummer to Socialdemo­kraterna og så Moderatern­a.
VILHELM STOKSTAD, TT/SCANPIX Når han blir bedt om å tippe hvilke partier som blir de største ved valget, svarer Jimmie Åkesson at nummer én blir Sverigedem­okraterna, nummer to Socialdemo­kraterna og så Moderatern­a.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway