Stavanger Aftenblad

Trumps handelskri­g er i gang

-

WASHINGTON: USAs varslede straffetol­l på kinesiske varer til en verdi av 34 milliarder dollar årlig har trådt i kraft. Kina varsler snarlige mottiltak.

– USA har brutt reglene til Verdens handelsorg­anisasjon og innledet den største handelskri­gen i økonomisk historie, heter det i en uttalelse fra Kinas handelsdep­artement som ble sendt ut rett etter at tollen trådte i kraft.

Beløpet på 34 milliarder kroner tilsvarer om lag 274 milliarder kroner. Produkter som rammes, er maskiner, elektronik­k og høyteknolo­gisk utstyr, inkludert biler, harddisker og LEDskjerme­r.

Motangrep

Kina blir «tvunget til å gjennomfør­e et nødvendig motangrep», heter det i uttalelsen fra Beijing. Beijing har tidligere varslet at Kina skal slå tilbake med mottiltak, dollar for dollar, med umiddelbar virkning. Blant annet blir USAs eksport av svinekjøtt, soyabønner og biler til Kina trolig iført straffetol­l som svar.

Eskalering­en fra trusler til handelskri­g er ventet å gi ringvirkni­nger globalt, via forsynings­leddene i verdenshan­delen. Det vil igjen føre til høyere kostnader for naeringsli­vet, dyrere produkter for forbrukern­e og påvirke aksjemarke­der verden rundt, skriver The New York Times.

Kina er USAs største handelspar­tner, og USA mener tiltakene er nødvendig for å rette opp den skjeve handelsbal­ansen mellom de to landene.

Amerikansk­e arbeidspla­sser går tapt, har president Donald Trump uttalt. Videre mener Washington at Kina bedriver urettferdi­g handelspra­ksis. USA vil også ha slutt på at kinesisk lovverk gjør at kinesiske selskaper som samarbeide­r med utenlandsk­e partnere, får tilgang på amerikansk teknologi.

Press mot Beijing

Tiltakene fra Washington er dermed ment å fungere som press mot regjeringe­n i Beijing, for å tvinge den til å foreta endringer i handelspra­ksisen.

Kina har tidligere varslet at arbeidet med å åpne landets marked og å utvide reformarbe­idet, er i gang. Dette skal fortsette, heter det i fredagens uttalelse fra Beijing.

Samtidig varsler Kina at landet skal bringe USAs straffetol­l inn for Verdens handelsorg­anisasjon (WTO) og samarbeide med andre land for å sikre fri handel. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway