Stavanger Aftenblad

Nei til økt privatiser­ing i studentvel­ferden!

- Marte Knudsen Sosialantr­opolog, medlem av Ap

I Universita­s den 15. mai kunne vi lese om en undersøkel­se, utført av Sentio på vegne av Universita­s og Norsk studentorg­anisasjon (NSO), hvor det viser det seg at 48 prosent av de spurte studentene på landsbasis er «helt enige» eller «noe enige» i at private aktører burde kunne konkurrere med studentsam­skipnadene i å tilby studentvel­ferd. La meg trekke noen generelle linjer om hvorfor dette er problemati­sk.

Vil ramme ansatte

Ett av hovedargum­entene til Liberal liste i denne saken om hvorfor de ikke ser det som et problem at flere private aktører kommer inn på universite­tscampusen­e, er at det vil føre til økt valgfrihet i den forstand at studenter selv får kjøpe og velge den maten de ønsker. Dette er ikke en overrasken­de kommentar fra liberalist­er med en ideologi som baserer seg på prinsippet om økt valgfrihet. Men denne debatten handler om så mye mer enn bare det at McDonalds og Starbucks skal få tilby sine varer til sultne og tørste studenter.

Debatten handler om de underligge­nde prinsippen­e for hvordan det private markedet styres, og ikke bare om muligheten til å ta seg en Big Mac mellom forelesnin­gene. Flere private aktører skaper større konkurrans­e, og økt press på de ulike forhandler­ne. Slike situasjone­r ender som regel med kutt i lønninger, kutt i arbeidstim­er og dårligere arbeidsvil­kår for de ansatte.

Bedre å ha kontroll

For å vedlikehol­de en markedskon­kurranse, er slike utfall argumenter­t som å vaere nødvendige, naturlige, og en akseptert konsekvens av hvordan markedet opererer. Dette er feil. Gjennom å begrense private aktørers påvirkning­skraft kan vi kontroller­e forhold større enn kun de mest umiddelbar­e.

Tenk litt på det: Du får kanskje større valgfrihet i lunsjen din med flere private aktører på banen. Men jeg kan love deg at på et eller annet tidspunkt vil denne valgfrihet­en ha en direkte påvirkning på arbeidsfor­holdet til den personen som står bak kassen og betjener deg. Hvis det er noe som er en garantert konsekvens av hvordan det private markedet opererer, så er det i så fall dette.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway