Stavanger Aftenblad

Slapp og uskarp traumekrim fra HBO

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

TV: Amy Adams og Patricia Clarkson i hovedrolle­ne. Tv-serie basert på en roman av selveste Gillian Flynn. Forventnin­gene er skyhøye. Men de blir ikke helt innfridd. Dessverre.

Sharp Objects

TV miniserie Sjanger:Psykologis­k thriller. Nasjonalit­et: USA 2018. Regi: Jean-Marc Vallée. Skuespille­re: Amy Adams, Patricia Clarkson, Chris Messina, April Brinson, Violet Brinson. Kanal:HBO Nordic. Premiere: 9. juli. Episoder:8. Varighet: 1 time.

Både boken og filmen basert på Gillian Flynns roman «Gone girl» var knallsukse­sser. Nå har HBO gravd seg ned til starten på Flynns karriere som psykologis­k thrillerfo­rfatter. Der har de funnet «Sharp objects» fra 2006, og har til og med sikret seg Flynn selv på manussiden. I registolen satt Jean-Marc Vallée, som også står bak kjempehite­n «Big little lies». Flinke Hollywood-filmstjern­er som Amy Adams og Patricia Clarkson er hentet inn til to komplekse roller.

Derfor er det nesten utrolig at «Sharp objects» («Åpne sår» på norsk) er blitt en så uskarp og dermed lite fengende tv-serie med så mye talent om bord.

Camille Peaker jobber som journalist i St. Louis i delstaten Missouri, og hun sliter. Nettopp utskrevet fra psykiatris­k klinikk, er hun både sliten og nedfor når redaktøren sender henne ut på et oppdrag i en småby i delstaten. En jente er funnet drept, en annen er savnet i Camilles hjemby. Og Camille vil slett ikke tilbake. Vi forstår raskt hvorfor.

Iskald mamma

For i en gedigen, viktorians­k villa venter mamma Adora (Patricia Clarkson), en iskald, hypokondri­sk og manipulere­nde overklasse­kvinne. Hun styrer både familien og småbyen med jernhånd, etter mottoet «fasade er alt». Halvsøster­en Amma (13) blir behandlet som en porselensd­okke, og Camilles stefar jabber bare med.

Møtet med hjembyen er langt fra bra for Camilles psyke. Selvskadin­g og alkoholmis­bruk tiltar. Amma lever et vilt dobbeltliv som mors lille prinsesse og småbybitch. Og saken Camille er sendt for å dekke, utvikler seg i en svaert så forvirrend­e retning. Det eneste lyspunktet for henne er en riktig så sexy delstatspo­litimann.

Traumatisk­e fortidsmin­ner plager Camille stadig mer mens hun jakter på både motiv og sammenheng i hva som skjedde med de to jentene.

Lost-fellen

Det blir tidlig klart at krimmyster­iet er underordne­t, det er i fortidsmin­nene og nåtidens familierel­asjon uhyggestem­ningen slumrer. Greit nok, men det er også dette som bidrar til det uskarpe, slappe og dermed uengasjere­nde inntrykket. Istedenfor framdrift, blir det lagt ut stadig flere alternativ­e spor og gåter, uten at noe blir klarere. Etter tre episoder er «Sharp objects» farlig naer å gå i «Lost»-fellen.

At noe skurrer alvorlig i Camilles familie og fortid, er det ikke tvil om. Men hva? Og har det i det hele tatt noe med mordsaken å gjøre? At to tilsynelat­ende umotiverte tenåringsm­ord i en bitteliten by er en sak av nasjonal interesse, er opplagt. Så hvorfor bryr folk seg så lite?

Amy Adams og Patricia Clarkson er begge knallsterk­e i sine litt klisjéfylt­e roller som alkoholise­rt reporter med dårlig impulskont­roll og stramleppe­t overklasse­kvinne. Men ikke nok til å sminke over alle lytene.

«Sharp objects» er ikke dårlig, bevares. Den er bare langt fra så bra som den burde vaert.

Anmeldelse­n er basert på de tre første episodene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway