Stavanger Aftenblad

Bjørgvin bispedømme feirer 950 år

-

Bjørgvin bispedømme skulle la 950-årsdagen forbigå i stillhet. Men med interesse fra dronningen og sterkt ønske fra lokalbefol­kningen, blir det feiring likevel.

De laerde strides om nøyaktig når det vestnorske bispedømme­t, senere omdøpt til Bjørgvin bispedømme, ble grunnlagt. Det eneste man vet er at det ifølge sagaene skal ha skjedd i Olav Kyrres styringsti­d (1067-1093).

Han grunnla i sin tid bispedømme­ts første bispesete på den lille øya Selja i Sogn og Fjordane, og uansett hvilket år selve grunnlegge­lsen skjedde, skal 950-årsdagen markeres i år.

Det til tross for at bispedømme­t hadde planer om å la vaere, siden det var en omfattende markering av 500-årsdagen for reformasjo­nen i fjor.

– Vi tenkte i utgangspun­ktet å forbigå dette i stillhet, men det var et sterkt ønske fra både seljeregio­nen og kirkefolk generelt at dette måtte markeres. I tillegg ønsket dronning Sonja å delta, sier kulturrådg­iver Ragna Sofie Grung Moe i Bjørgvin bispedømme til NTB.

Kor og gudstjenes­te

Dronningen deltok også på 900-årsmarkeri­ngen i 1970, sammen med sin da nyforloved­e kronprins Harald, og kong Olav. Kongelige besøk betyr mye for lokalbefol­kningen i Selje, ifølge ordfører Stein Robert Osdal (KrF).

– Vi har tidligere hatt gleden av å ha kronprinsp­aret på besøk i Hoddevika, og vi ser hvor mye det gjør for innbyggern­e og for folket rundt. Når dronningen kommer 8. juli betyr det mye for innbyggern­e i Selje og kommunen som helhet, sier han til NRK.

Selve årsmarkeri­ngen søndag starter med gudstjenes­ten «Seljumanna­messa» ledet av Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug. I tillegg medvirker biskop i Nidaros Herborg Finnset, biskop Bernt Eidsvåg i Den katolske kirken og Bergen domkor.

Feiringen rundes av med en konsert med gospelkvar­tetten Drops, Anne Liv Kvernevik Hodne, Unni Bosnes Eltvik og Jon Inge Sigerland.

Ingen mobildekni­ng

Det største trekkplast­eret er imidlertid de benediktin­ske klosterrui­nene på Selja. Klosteret ble bygget på 1100-tallet, trolig etter ordre fra Olav Kyrre. Han skal i sin tid ha funnet levningene etter Norges eneste kvinnelige helgen, Sunniva, og hennes ledsagere «Seljemenne­ne» på Selja.

– Det er et spektakula­ert og vakkert klosteranl­egg, og man blir både betatt og imponert når man er der ute. Det er en felleskirk­elig skatt, hellig grunn for både katolikker, ortodokse, og religiøst søkende mennesker fra hele verden, sier Grung Moe.

Bispedømme­t venter mellom 500 og 600 deltakere i løpet av helgen, langt flere enn det er plass til inne i klosterrui­nene. Hele markeringe­n foregår dermed utendørs.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway