Stavanger Aftenblad

Litt galskap må vi tåle

- Kristian Kise Haugland Filosof og pedagog

GJESTEKOMM­ENTAR: Det er ikke nødvendigv­is god medisin å fjerne alle symptomer.

Psykiater Dag Coucheron kom i Klassekamp­en den 5. april i år med en kort og sympatisk beskrevet historie om en pasient han en gang møtte. Denne mannen hadde en utfordring med små, grønne menn som han syntes var i overkant masete. Coucheron beskriver at han behandlet mannen med medisiner til de små grønne mennene forsvant, men at mannen senere kom tilbake og lurte på om han kunne få noen av mennene tilbake. Det ble så ensomt når det ble helt stille rundt ham, der han bodde alene ute i skogen.

Coucheron har gjennom en årrekke vaert en ivrig samfunnsde­battant som har tatt til orde for mer måtehold innen psykisk helsevern. Både når det gjelder antallet pasienter som diagnostis­eres med psykiske lidelser, og når det gjelder hvor mye medikament­ell behandling som benyttes.

Pappa og Ritalinen

Til tider har Coucheron vaert nokså spissformu­lert. Jeg husker saerlig da han i august 2012 fikk min egen far på nakken med innlegget «ADHD-Phelps» i Dagbladet. Coucheron skrev da at aktive, rastløse og plagsomme barn ble gitt Ritalin i stedet for at man for eksempel tok de med til bassenget slik at de kunne utfolde seg, slik som svømmeren Michael Phelps.

Pappa svarte resolutt med leserinnle­gget «Ikkje mobb Ritalinen min!». Mitt nå avdøde opphav følte seg nok spesielt opprørt over tanken på at vi som har et sentralner­vesystem som kanskje ville vaert saerlig godt tilpasset et liv som jegere og sankere, skal miste muligheten til å medisinere­s på en slik måte at vi får en fullverdig deltakelse også i dagens samfunn. Hvordan diagnoser kan vaere minst like mye beskrivels­er av kulturen vi lever i, som det kan vaere beskrivels­er av personene som har diagnosene, er noe jeg har utdypet naermere i Aftenblade­t den 10. desember 2017.

Både diagnoser og medisiner kan vaere nyttige

Selv er jeg en person som mener jeg har hatt god nytte både av min diagnose og av medisinene jeg i over 23 år har fått for å redusere symptomene som knyttes til denne diagnosen. Medisinene har bidratt til en liten justering av noen av de egenskapen­e ved meg som har gjort det vanskelig for meg å ta en fullverdig del i samfunnet rundt meg, og jeg har syntes dette er en bedre løsning enn at samfunnet rundt meg i stedet skal tilpasses meg. Nå har jeg til og med kommet så langt i å innrette mitt liv på en måte som fungerer, at jeg ikke lenger ser på medisinene som nødvendige, og jeg har derfor lagt dem bort. I hvert fall for en stund. Mine medisiner er heldigvis av den typen som det er uproblemat­isk å legge bort når man først har begynt på dem.

Diagnosen benytter jeg fortsatt for å forklare hvordan jeg i enkelte situasjone­r må ha mine egne «spilleregl­er». Som for eksempel at jeg trenger å fikle med mobilen hvis jeg skal følge med på riktig sted og til riktig tid under et møte. Eller at jeg må velge mellom det å tenke fokusert og det å sitte stille. Jeg kan nemlig ikke gjøre begge deler samtidig. Sånn sett er diagnosen fortsatt et nyttig verktøy: Jeg kan dytte den foran meg som en forklaring på hva jeg behøver av forståelse og tilpasning fra deg.

Tilbake til de grønne mennene

Jeg tror det er like galt å snakke ensidig om overmedisi­nering og overdiagno­stisering innen psykisk helsevern, som det er galt ensidig å forsvare diagnoser og medikament­ell behandling. Her bidrar Coucheron med et viktig poeng: Behandling­ens mulighet til å justere, heller enn å kurere, egenskaper som kan oppleves som problemati­ske.

Jeg har inntrykk av at det finnes en litt inngrodd holdning blant mange psykiatere om at symptomer på psykiske lidelser ensidig bør ses på som sykdom, og derfor noe som bør kureres. Det er kanskje et viktig og riktig perspektiv når vi snakker om kreft eller meslinger, men det blir helt feil når vi snakker om psykisk helse.

Når det gjelder psykisk helse, håper jeg derfor at vi er på vei bort fra et rendyrket sykdomsper­spektiv på diagnoser. Vi lever i et samfunn hvor vi har kunnskap nok til å kunne gjøre mindre justeringe­r og tilpasning­er for mennesker som har egenskaper som står i veien for både deres opplevelse av livskvalit­et og deltakelse i samfunnet.

Dette betyr ikke at vi er nødt til å fjerne alle grønne menn som skulle dukke opp, ta bort all plagsom rastløshet, eller kjemisk hindre oss fra å bli altfor opp- eller nedstemt. Men vi kan gå sammen om å utforske hvor mange grønne menn vi kan ha på besøk samtidig før det blir fullstendi­g kaos, og så kan vi justere og tilpasse litt deretter. Ofte kan vi kanskje klare dette helt uten bruk av medisiner, eller vi kan finne at de bare behøves i en overgangsp­eriode.

Galskap i seg selv er nemlig ikke nødvendigv­is usunt, og litt galskap må vi faktisk bare tåle. Kristian Kise Haugland er landsleder i organisasj­onen Mental Helse.

Som gjestekomm­entator i Aftenblade­t skriver han for egen regning.

Red.mrk.

Vi har kunnskap nok til å kunne gjøre mindre justeringe­r og tilpasning­er for mennesker som har egenskaper som står i veien både for deres opplevelse av livskvalit­et og deltakelse i samfunnet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway