Stavanger Aftenblad

I år kan du redde Gladmat-fristelser fra å havne i søpla

- Ine Espevik Larsen ineespevik­larsen@gmail.com

STAVANGER: Gladmat skal bli mer miljøvennl­ig, med mindre svinn og mer resirkuler­ing.

Om ikke lenge (18. juli) er det tid for Gladmat. Nytt av året er at festivalen er å finne i Too Good To Go-appen, hvor restaurant­er kan legge ut mat som ellers ville havnet i søpla.

– Vi prøver hele tiden å bli mer miljøvennl­ige, og i år gjør vi noe saerlig konkret med matsvinn, sier festivalsj­ef Maren Skjelde.

I praksis betyr det at klokken du kan gå inn i appen og søke på Gladmat, hvor du kan kjøpe en pose med mat til 40 kroner. Den henter du i festivalte­ltet «Blågrønt». Pengene går til Røde Kors.

Noe kildesorte­ring

Men selv om det blir mindre matavfall, blir det fortsatt en del emballasje og bestikk etter de 85.000 daglig besøkende. Nytt av året er at utstillern­e får kildesorte­rt avfallet, men blant publikum vil alt fortsatt gå i samme dunk.

Festivalsj­efen sier dette er noe de fortsatt jobber for, men at basert på samarbeids­partner Renovasjon­s erfaring, er dette vanskelig å få til på et så stort område med såpass mange besøkende.

– Selv om folk er flinke og bevisste på kildesorte­ring, så vil det uansett skje at noe havner feil. Og når bare én av 100 kaster feil, må alt gå til restavfall, sier Skjelde.

Et plaster på såret er at alt avfallet vil bli kjørt til Forus, for så å bli gjenvunnet som fjernvarme.

En festival som Gladmat resulterer i mye engangsbes­tikk-, tallerkene­r og glass. Utstillern­e vil få en nedsatt pris på nedbrytbar­e materialer, men det er ikke til å komme unna at det fortsatt koster mer enn plast. Skjelde har troen på at dette er noe utstillern­e vil prioritere.

– Dette hadde vi fokus på allerede på første utstillerm­øte, så vi håper de vil benytte seg av den gode prisen, sier hun.

Ingenting på avveie

Simen Knudsen i miljøkolle­ktivet Nordic Ocean Watch, tenker miljøfokus er ekstra viktig på en festival som Gladmat hvor havet ligger såpass naert. Han er opptatt av at alt som brukes av emballasje skal leveres inn igjen, og at ingenting havner på avveie. Derfor tror han samlet avfall er den beste løsningen i Gladmats tilfelle.

– Man kan ikke forvente at 100.000 mennesker gjør riktige valg for sortering basert på skilting. Eller synes jeg dette er en veldig bra start. Too Good To Go er jo helt rått.

Knudsen synes det er bra fra et gjenvinnin­gsperspekt­iv med nedbrytbar­e materialer, men understrek­er at de fleste materialer ikke brytes ned om de havner i havet.

– Derfor er det viktig med 100 prosent innleverin­g av emballasje, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway