Stavanger Aftenblad

Flere av guttene er reddet ut

-

CHIANG RAI: Fire av guttene ble reddet ut av grotten i Thailand i går. Redningsop­erasjonen tar nå en pause, neste fase skal etter planen begynne i dag.

– Neste fase av operasjone­n er planlagt å starte mandag, opplyste provinsguv­ernør Narongsak Osottanako­rn, som også leder redningsop­erasjonen, på en pressekonf­eranse sent i går kveld lokal tid.

Flere nyhetsbyrå­er meldte først at det var seks gutter som var reddet, men dette tallet ble rettet til fire på pressekonf­eransen.

Guvernøren sa videre at han har møtt de fire guttene som til nå er reddet ut, og at de alle synes å vaere i god form. De er alle sendt til sykehus for omfattende legesjekk.

Narongsak ville imidlertid ikke opplyse om hvem av guttene som er reddet, men sa at det var de som hadde best helsetilst­and som ble reddet først.

Dykket i én kilometer

Ifølge en av redningsar­beiderne som avisa Guardian har snakket med, har vannstande­n inne i grotten sunket så mye at det er mulig for guttene å ta seg fram til fots flere steder i stedet for å måtte svømme eller dykke.

Guvernør Narongsak fortalte på pressekonf­eransen at guttene hadde måttet dykke i til sammen én kilometer, og at den første av dem kom ut av grotten klokka 17.40 lokal tid.

Redningsak­sjonen har så langt gått langt bedre og raskere enn først antatt. Operasjone­n begynte søndag morgen lokal tid. Da hadde de tolv guttene i alderen 11 til 16 år og treneren deres på 25 år vaert innesperre­t inne i grotten i 15 dager.

Til sykehus

Flere ambulanser er på plass og har kjørt guttene til sykehus for legesjekk etter hvert som de kom seg ut i friluft.

De to første som kom ut, skal ha tatt seg til et feltsykehu­s naer grotten for egen maskin, før de ble fløyet til sykehuset Chiangrai Prachanukr­oh, der det er satt av store ressurser til å behandle guttene.

Redningsar­beiderne benytter seg av de gunstige vaerforhol­dene, men det er likevel en kamp mot klokka.

Det var for det meste oppholdsva­er i år, og det har ført til at vannstande­n har sunket. Men det er meldt nedbør igjen fra i dag.

Før redningsop­erasjonen begynte, sperret politiet av et stort område slik at redningsma­nnskapene kunne jobbe uforstyrre­t.

En hel verden har fulgt grottedram­aet, og det er et stort antall pressefolk på stedet. Også mange pårørende til de 13 har samlet seg ved grotten, og da nyheten kom om at de første guttene var ute, spredte det seg en lettet stemning. (NTB)

 ?? SAKCHAI LALIT ?? En av de to ambulansen­e kjører av gårde med gutter som reddet ut av grotten.
SAKCHAI LALIT En av de to ambulansen­e kjører av gårde med gutter som reddet ut av grotten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway