Stavanger Aftenblad

Skal vi heller si «delvis barnepark»?

- Trine Maesel Barnehage- og foreldreop­prører, samt pedagogisk leder i barnehage

STAVANGER: Politikern­e i Stavanger bør ta laerdom av pilotprosj­ektet i Sandvikvei­en barnehage. Der ble det ikke benyttet en eneste vikar fra januar til juni, og sykefravae­ret gikk kraftig ned.

Ifølge tertialrap­porten for Stavanger kommune er sykefravae­ret i barnehagen­e på hele 12,4 prosent. I min «bransje» ser vi tydelig konsekvens­ene sykefravae­ret får for økonomien, de ansatte og barna, og det er i alles hensikt å få ned det høye tallet.

Jobbrelate­rt fravaer

Årsakene til sykefravae­r er komplekse og sammensatt­e. Holdninger og gode verdier er bra. Jeg tror imidlertid effektivis­eringsbegr­epet og rasjonalis­eringsbegr­epet er blitt blandet litt sammen. Effektivis­ering er å endre eller forenkle arbeid, samt redusere tids- og ressursbru­k for oppnåelse av samme forventet resultat. Dette kan vaere en bra ting. Rasjonalis­ering er reduksjon av rammevilkå­r og ressurstil­gjengeligh­et uten å endre arbeidsmen­gde, men likevel forvente samme resultat. Det er ikke bra. Slik jeg ser det, er det dette kommunene driver med, under dekke av at det er effektivis­ering.

«Det er forsknings­messig belegg for å si at det ikke er en sammenheng mellom økte krav og sykefravae­r», skriver rådmannen i Stavanger, Per Kristian Vareide, i et svar på mitt første innlegg. Det finnes imidlertid forskning som underbygge­r det at store endringer over lang tid uten tilførte ressurser og midler, kan føre til stress og sykdom hos de ansatte. De store endringene som har vaert i barnehagen­e, uten økte tilførte midler, har ganske sikkert satt sine spor og vises blant annet gjennom det flere ansatte varsler om: dårligere kvalitet. Å velge å overse disse omveltning­ene, for så å forklare med «holdninger og kultur», som rådmannen gjør, er for meg en måte å unngå sakens kjerne.

Barnas stressnivå

Det er imidlertid positivt å lese at rådmannen forstår at mange opplever kravene som store i forhold til ressursene de rår over. Å arbeide med barn er en gave. Når rammene blir så snevret inn at det går på sikkerhet og kvalitet løs, utvikler mange ansatte stress-symptomer. Det er forskning som viser at også de minste barna i norske barnehager får et økt nivå av stresshorm­onet kortisol som følge av stress i barnehagen. Om ikke de ansatte blir hørt, skal vi ikke ta de minstes helse på alvor? Barnas og de voksnes helse henger nøye sammen. Mindre sykefravae­r betyr økt stabilitet, forutsigba­rhet og trygghet.

Arbeid i barnehage har dessverre vaert et kvinnedomi­nert yrke. Vi har kanskje ikke vaert like flinke som menn til å melde tydelig ifra når effektivis­ering og kutt, år etter år, har gått på kvaliteten og helsa løs. Antall barn med saerskilte behov har også økt med årene, noe som krever tett oppfølging av et allerede underbeman­net personal. Virkelighe­ten er at ansatte opplever mer og mer press, flere foreldre og ansatte er oppriktig bekymret for utviklinge­n og roper et høylytt varsko. Nå er det på tide å lytte til de ansatte!

Også et politisk ansvar

Jeg savner svar fra politikern­e nasjonalt, samt fra det flertallet i Stavanger bystyre som har vedtatt nedskjaeri­ngene. De burde kjenne sin besøkelses­tid og svare for alle kuttene. Kvalitet koster, og når virkelighe­ten er full bemanning to–fire timer om dagen, kan en spørre seg om en bør redusere barnehaget­ilbudet til «delvis barnehage, delvis barnepark». Hvorfor la dere ikke en krone ekstra til barnehages­ektoren i innevaeren­de år? Om politikern­e tar pilotprosj­ektet i Sandvikvei­en barnehage på alvor og satser på økt bemanning, er jeg temmelig sikker på at vi vil få se positive endringer i sykefravae­ret. Kan dere allerede nå love at dere til ta tilbakemel­dingene og varslene på alvor og faktisk styrke barnehages­ektoren ved høstens kommende budsjettbe­handling?

Kjaere politikere, ta laerdom av pilotprosj­ektet i Sandvikvei­en barnehage! Hos dem ble hos dem ikke benyttet en eneste vikar fra januar til juni, og sykefravae­ret gikk kraftig ned! Det er mye god samfunnsøk­onomi i å satse på tidlig innsats. Men kvalitet koster. Det må langsiktig tenkning til og konsekvens­ene kan kanskje ikke måles frem til neste valgår. Spørsmålet er om vi har råd til å la vaere.

Nå overlater jeg stafettpin­nen til de som måtte ønske det, og tar meg en velfortjen­t ferie innimellom alle egenmeldin­gene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway