Stavanger Aftenblad

Provokativ og hudløs feminismeu­tstilling

- Anne Therese Tveita

KUNST: Mye provokativ og banebryten­de kunst vokste ut fra kvinners behov for å omskrive sin egen historie på 70-tallet. Stavanger kunstmuseu­m viser fram noe av det ypperste av denne kunsten.

KVINNE – 1970 tallets feministis­ke avantgarde Verk fra SAMMLUNG VERBUND i Wien

Hva: Fotografi, video, installasj­on, objekt

Hvor: Stavanger Kunstmuseu­m

Står til: 14. oktober 2018

I løpet av 1960- og 70-tallet var den vestlige verden, og i denne sammenheng saerlig USA, gjenstand for store politiske, sosiale og kulturelle omveltning­er. Dette turbulente klimaet fostret flere feministis­ke kunstneris­ke spydspisse­r, som blant andre Judy Chicago og Miriam Schapiro. Disse kvinnene banet på vei for mange av kunstnerne represente­rt i denne utstilling­en, og sammen ble de ansvarlige for den vestlige kunstverde­ns mest eksplosive tiår. Gjennom sitt felles formål om blant annet å omskrive og nedtegne kvinners egen historie,og rive ned de kulturelle, sosiale og religiøse restriksjo­ner påtvunget dem av et patriarkal­sk samfunn, skapte de kunst med det mest provokativ­e og hudløst aerlige uttrykk. Samlingen SAMMLUNG VERBUND, som denne utstilling­en er hentet fra, inneholder noen av de ypperste av disse arbeidene.

Tuller med «Nattverden»

Judy Chicagos ikoniske verk «The Dinner Party» fra 1979, er ikke en del av samlingen. Ei heller Miriam Schapiro og hennes «Anatomy of a Kimono» fra 1974. Men et like viktig, tidligere verk av Mary Beth Edelson; «Some living American women artists/ The last supper» (1972) har fått en velfortjen­t sentral plass i utstilling­en.

Med utgangspun­kt i Leonardo da Vincis kanon, renessanse­maleri Den siste nattverd, har Edelson skapt en collage hvor Jesus og disiplenes hoder er byttet ut med fotografie­r av samtidens store kvinnelige kunstnere som Georgia O’Keefe, Louise Bourgeois, Helen Frankentha­ler med flere. Som en ramme rundt det hele har hun inkludert hodene av en hel rekke andre, vesentlige kvinnelige kunstnere. Med enkle grep har Edelson altså plassert kvinnene i sentrum av samfunnsom­råder uforbehold­ent dominert av menn, det vaere seg i religiøs, kulturell, sosial, historisk så vel som kunsthisto­risk forstand. Hun har gitt dem sin lenge etterlengt­ede og rettmessig­e plass ved bordet.

Sinne, sorg, frustrasjo­n Utstilling­en er inndelt i fem kategorier, et takknemlig kuratorisk grep. For det er en heftig utstilling å ta innover seg, med over 200 verk av 48 kunstnere. Tematikken er i seg selv utfordrend­e. Verkene rommer mye sinne, sorg og frustrasjo­n. Og med innslag av befriende ironiserin­g og humoristis­ke grep, blir den en medrivende, tankevekke­nde og sterk opplevelse.

Et av feministbe­vegelsens hovedfokus ble den evige seksualise­ring av kvinnekrop­pen. Som en protest mot det mannlige blikket og objektifis­ering av kvinner, skyter mange av kunstnerne nå tilbake - med sin egen kropp som våpen. Den tradisjone­lle, mannlige fremstilli­ngen av kvinnen blir utfordret ved at kvinnene blottlegge­r seg og selv definerer sin identitet.

Big Dick Energy

At mannens penis forbindes med makt, er et urgammelt fenomen. På vår tids sosiale plattforme­r refereres det stadig til Big Dick Energy. Uttrykket, som illuderer forestilli­ngen om den energien som besitteren av en stor penis utstråler, blir i dag i større grad brukt av kvinner

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Så mange slags kvinner og deres historier kan oppleves på utstilling­en «Kvinne» på Stavanger kunstmuseu­m.
KRISTIAN JACOBSEN Så mange slags kvinner og deres historier kan oppleves på utstilling­en «Kvinne» på Stavanger kunstmuseu­m.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway