Stavanger Aftenblad

En flodbølge av Bergman-hyllest

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

FILM: 14. juli hadde den svenske filmregiss­øren Ingmar Bergman fylt

100 år. Det er det veldig mange dokumentar­filmskaper­e over hele verden som vil markere.

Denne måneden feires altså filmlegend­en Bergman. Svenske aviser skriver lange, analytiske artikler om ham. Om filmene hans. Om hans mange kvinner. Om hans kvinnesyn. Om hans opptatthet av å skildre forholdet mellom mann og kvinne, men også mellom kvinne og kvinne. Og om Färö. Øya utenfor Gotland, der han slo seg ned.

Det kommer bøker om Bergman i år. Utstilling­er. Han spilles på teater. Men først og fremst kommer det en lang rekke dokumentar­filmer. Ifølge filmtidssk­riftet Rushprint er hele sju dokumentar­filmer underveis. Og noen av dem har allerede vaert vist.

Godt mottatt i Cannes

På filmfestiv­alen i Cannes i mai var det premiere på to av dem: y Margareta Von Trotta: «Searching for Ingmar Bergman» y Jane Magnusson: «Bergman:

ett år, ett liv».

Sistnevnte hadde kinopremie­re i Sverige denne uken. I Norge settes den opp på kino 24. august. Filmen handler om året 1957, da Bergman både spilte inn «Det sjuende seglet» og «Jordbaerst­edet», satte opp en fem timer lang Peer Gynt-forestilli­ng og og skrev manus både til en tv-film og et radioteate­rstykke.

Tyske Von Trottas dokumentar settes derimot ikke opp på kino i Sverige før i november. Hun har valgt en mer personlig Bergman-vinkling, og intervjuer blant annet andre filmskaper­e om deres forhold til Bergman og hans betydning i dag. Det er foreløpig uklart om denne dokumentar­filmen får norsk kinodistri­busjon, eller om den blir vist på norsk tv.

Om karriere og person

Ellers kommer disse dokumentar­filmene om Ingmar Bergman i år: y Manuelle Blanc og Maria Sjöberg: «Persona – le film qui a sauvé Ingmar Bergman»

 ?? NTB SCANPIX ?? Regissør Ingmar Bergman fotografer­t under filminnspi­lling på Färö ved Gotland i 1960.
NTB SCANPIX Regissør Ingmar Bergman fotografer­t under filminnspi­lling på Färö ved Gotland i 1960.
 ?? SCANPIX ?? Bibi Andersson og Liv Ullmann i Bergmans «Persona» fra 1966. Den er en av flere filmer som utforsker relasjonen kvinner imellom.
SCANPIX Bibi Andersson og Liv Ullmann i Bergmans «Persona» fra 1966. Den er en av flere filmer som utforsker relasjonen kvinner imellom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway