Stavanger Aftenblad

Nå har Froome fått livvakt

- Kurt B.M. Haugli

SIKKERHET: Team Sky-stjernen Chris Froome passes på hvorhen han går og sykler i Touren.

Chris Froome ble pepet ut på vei til start på både første og andre etappe. Da den regjerende Tour de France-vinneren kom ut av lagbussen i går formiddag, ble han fotfulgt av en slags oppasser, en livvakt om du vil, fra laget.

Han voktet Froome som en gullskatt mens rytteren skrev noen autografer før start, og fulgte ham helt inn i startområd­et, som kun er tilgjengel­ig for ryttere og pressefolk.

Team Sky tar ingen sjanser med mannen som allerede på den første etappen gikk i bakken.

Det er alltid litt oppstuss rundt en rytter av Chris Froomes kaliber. Mannen har tross alt vunnet Tour de France fire ganger og er favoritt til å vinne også i år.

Dopingskyg­ger

Men oppkjøring­en til Tour de France har ikke vaert noen fest. Dopingsake­n som ble åpnet rundt bruk av astmamedis­in, har skyggelagt tilvaerels­en. Det var bare en frikjennel­se av UCI og WADA like før Tour-start som gjorde at han i det hele tatt fikk lov til å vaere med i årets utgave av Touren.

Men selv om han er aldri så mye frikjent, så er det franske sykkelpubl­ikum skeptiske. De buet mot 33-åringen under lagpresent­asjonen torsdag. De buet på Froome under den første etappen lørdag.

Og skal vi tro en av Norges fremste eksperter på behandling av dopingsake­r, juristen Robin Mackenzie-Robinson, er det ikke helt ubegrunnet

skepsis blant sykkelfans.

Overrasket

Han er overrasket over at det ble en total frikjennel­se av Froome av Det internasjo­nale sykkelforb­undet (UCI).

– Jeg tror de fleste var relativt sikre på at Froome kom til å bli idømt en sanksjon. Dette spesielt med tanke på at salbutamol­verdiene i hans dopingprøv­e var såpass høyt over lovlig grenseverd­i, sier Mackenzie Robinson til Aftenposte­n.

Det var for høye verdier av virkestoff­et salbutamol i astmamedis­inen som førte til at det ble åpnet dopingsak mot Froome. Det er samme stoff som langrennsl­øper Martin Johnsrud Sundby ble dømt for å ha feilbrukt. Sakene er ikke helt like, men har flere likhetstre­kk.

Skandale

Johnsrud Sundby ble dømt, Froome altså frikjent.

– Saken slik den står i dag, er en skandale på flere plan. For det første skulle saken etter gjeldende regelverk ikke vaert offentligg­jort. Mens Sundby kunne holde det gående uforstyrre­t i nesten ett og et halvt år uten at noen andre enn han selv og hans naermeste krets visste om dopingsake­n, har Froome måtte tåle et vanvittig medietrykk etter at saken hans ble lekket. Dette har åpenbart vaert en stor belastning for ham og vaert meget uheldig for sykkelspor­tens renommé på et generelt plan. For det andre må den begrunnede avgjørelse­n i Froome-saken offentligg­jøres. Vi står egentlig igjen med flere spørsmål enn svar. For hvordan kan Froome «slippe unna», mens andre utøvere som har hatt lavere salbutamol­verdier enn Froome, bli dømt, spør Robinson.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway